zilog80a 12.07.2020 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2020 Dzień dobry, Zwracam się z prośbą do Państwa o poradę. Otóż w czym rzecz: W 2017 roku wybudowałem domek i z uwagi na to że nie było to infrastruktury wykopałem głębinówkę i zainstalowałem oczyszczalnie drenażową(w projekcie). W chwili obecnej gmina zrealizowała w drodze kanalizacje i wodociąg. Zastanawiam się czy mogę podłączyć wodociąg i kanalizację (wprowadzić na działkę) i nie korzystać w chwili obecnej. Na pewno w perspektywie kilku lat droga będzie utwardzona i może to potem stanowić problem z np rwaniem asfaltu. Czy takie przyłącze musi być od razu podpięte pod budynek i sprawdza to jakiś inspektor ? Czy w przypadku nie podłączania budynku do kanalizacji muszę płacić opłatę ryczałtową ? W zasadzie w chwili obecnej interesowało by mnie wprowadzenie tych mediów na działkę na przyszłość nie wiem czy taki stan ma umocowanie prawne. Proszę Was o porady i sugestie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 12.07.2020 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2020 W każdej gminie jest inaczej, jednak podłączenie do kanalizacji i wodociągu na 100% bym wykonał na tym etapie. Później jak sam zauważasz koszty mogą być znaczne a samo podłączenie kłopotliwe.Zapewne jest opcja rozliczenia więc jeśli podpiszesz umowę , że rozliczanie kanalizacji będzie ze zużycia wody i zamontujesz wodomierz to takie rozliczenie jeśli w ogóle będzie będzie najniższe z możliwych.Czy musi być ktoś kto to sprawdzi przed czy po podłączeniu - tak, ale niekiedy jest to tylko formalność. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nowy-Zielony 12.07.2020 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2020 Weź pod uwagę, że przyłącze wodociągowe w obecnym stanie zakończysz w studzience wodomierzowej (koszt), a mając budynek pewnie chciałbyś mieć wodomierz w pomieszczeniu. Przyłącze kanalizacyjne często (ale nie zawsze) wykonywane jest w formie sięgacza do granicy działki (i wykonuje je lokalny mpwik w ramach rozbudowy swojej sieci) . Wtedy kopanie w drodze już Cię nie dotyczy (i robisz przyłącze już na swojej działce w przyszlosci). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zilog80a 12.07.2020 20:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2020 Bardzo dziękuję za zainteresowanie moim problemem, A czy w przypadku gdybym doprowadził samą kanalizację to jak określana jest ilość odprowadzanych ścieków ? na moją studnie głębinową założą licznik ? czy jakiś ryczałt ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 13.07.2020 04:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2020 Ogólnie ryczałt bo to jest tańsze(2m3/osob/mc)jeśli oczywiście założysz licznik to tyle ile z licznika. Studnię też się opomiarowuje, tylko to co idzie na dom gospodarczą woda może być poza licznikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts