Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co myslicie o takim zestawie?

pyra100

Recommended Posts

Witam

Panele

JinKO

Cheetah HC 60M 330W

Falownik jednofazowy gdyż na chwilę obecną mam podłączoną do domu 1 fazę

SolarEdge

SE2200H

123.jpg

I jeszcze jedno pytanie Jeśli w przyszłości podłączył bym trzy fazy do domu to czy będzie możliwość podłączenia do tego falownika jeszcze jakieś panele i ile ?

Czy musiał by być mocniejszy falownik jaki? Ten według laika ma chyba 3400

Moc maksymalna DC 3400 4650 5425 5700 6200 7750 9300 W

Wiem że ktoś zaraz napisze "podłącz 3 fazy i załóż falownik 3 fazowy" Ale jest jak jest

Przepraszam za jakość załącznika

Witam, fachowcem to nie jestem i nie musisz się mną sugerować.

W Polsce można było mieć na jednofazowym falowniku 4,6 kw max miało zostać zmienione do 3,68 kw ale nie wiem czy to zostało zrobione najlepiej dopytać w zakładzie energetycznym albo google :)

Przy twoim falowniku 10 paneli to max i już nic nie dołożysz z racji jego specyfikacji po prostu nie maiło by to sensu ponieważ po przekroczeniu wartości 3400 następuje odcięcie.

Jeżeli planujesz większą instalacje to może lepiej dać sobie spokój i poczekać na te 3 fazy a instalacje będą już nie długo o wiele tańsze.

Pozdrawiam

SolarEdge

SE2200H

[ATTACH=CONFIG]446096[/ATTACH]

I jeszcze jedno pytanie Jeśli w przyszłości podłączył bym trzy fazy do domu to czy będzie możliwość podłączenia do tego falownika jeszcze jakieś panele i ile ?

Czy musiał by być mocniejszy falownik jaki? Ten według laika ma chyba 3400

Moc maksymalna DC 3400 4650 5425 5700 6200 7750 9300 W

Wiem że ktoś zaraz napisze "podłącz 3 fazy i załóż falownik 3 fazowy" Ale jest jak jest

Przepraszam za jakość załącznika

Ciężko cokolwiek sensownego powiedzieć bez informacji ile paneli masz mieć podłączonych i w jaką stronę skierowane. Moc AC to 2,2 kW, a 3,4 kW to moc DC. To jest zasadnicza różnica. Wg aktualnych przepisów na jedną fazę możesz podłączyć falownik, który ma moc maksymalną AC do 3,68 kW. Minimalna liczba paneli (modułów) w falownikach jednofazowych SE to 6 lub 8 w zależności od zastosowanego optymalizatora. Przy tym falowniku i panelach masz dość ograniczone pole manewru. A przy panelach skierowanych na południe, podłączenie 3,4 kW pod ten falownik będzie wyrzuceniem pieniędzy w błoto.

Witam

Panele

JinKO

Cheetah HC 60M 330W

Falownik jednofazowy gdyż na chwilę obecną mam podłączoną do domu 1 fazę

SolarEdge

SE2200H

W ofercie nie ma optymalizatorów SE czy ten model inwertera nie potrzebuje optymalizatorów?