Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dlaczego „to” jest takie dobre i czemu może być tanie, wymienniki ciepła koszowe DZ

adam_mk

Recommended Posts

Pytanie dotyczyło które z rozwiązań jest bardziej ekonomiczne w instalacji i co pewnie ważniejsze w późniejszej eksploatacji.

Przy tak małym obciążeniu cieplnym może nie ma sensu instalować gruntowej PC.

Może powietrzna (jeżeli jest dużo tańsza) będzie lepszym rozwiązaniem.

PC 6 kW nie jest za "mocna" ?

• Odpowiedzi 123
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pytanie dotyczyło które z rozwiązań jest bardziej ekonomiczne w instalacji i co pewnie ważniejsze w późniejszej eksploatacji.

Mam 6kW ale powietrze woda. Tańsza o 10k od oferowanej przez Konceptus a droższa od kabli plus spełnienie EP( PC CWU i klima) o ok 7k. Gdzieś dokładniej o tym pisałem porównując u mnie ceny ogrzewania kablami, gazowego i PC PW

• Like 1

A może tuzin swiec wystarczy?!

:lol:

Adam M.

Ale ja nie wiercę...

To inna ekipa.

Jak przyjeżdzam z pompą i buforem to zastaję tylko slady po odwiertach i rury w kotłowni.

:lol:

Oczywiście, wiercenie widywałem nie raz, ale teraz głównie na warsztacie siedzę, bo roboty coraz więcej.

Adam M.

Adamie, przytoczyłeś tutaj firmę Uponor. Pracowałem w tej firmie jakiś czas, kosze były w ofercie natomiast już nie ma ze względu na praktycznie zerowe zainteresowanie w PL i dość wysoką cenę. Idea natomiast została i pomysł fajny ze względu na to, że jest to połączenie wymienników pionowych i poziomych.

Wykonanie też nie powinno być trudne. Kwestia zespawania odpowiedniego stelaża i mocowań, do tego rura PE25 (tania jak barszcz) i jest. Większy teoretycznie problem z wyliczeniem uzysku z takich koszy ale pewnie są prace naukowe na ten temat i z dużym przybliżeniem można to dobrać.

Jest druga strona medalu. Typowy domek energooszczędny spełniający WT2021 o powierzchni 150m2 (czyli najczęściej wybierany przez inwestorów) ma OZC na poziomie 5-6 kW. Grzejąc głównie w tanich taryfach rachunki za CO i CWU nie powinny przekraczać rocznie 1200zl. Gruntową pompą zejdziemy do 1000zl. Na starcie jednak trzeba wydać średnio z 4-5 tys więcej minimum w stosunku do powietrznej. Kierując się logiką i ekonomią gruntowa ma za długi okres zwrotu poniesionych nadwyżek nakładów finansowych. 10-15 lat temu byłoby to szybciej ze względu na o wiele gorsze COPy powietrznych. Dziś są to dopracowane urządzenia z wtryskiem EVI, na czynniku R32, osiągające przyzwoite sprawności.

• Like 1

Adamie, przytoczyłeś tutaj firmę Uponor. Pracowałem w tej firmie jakiś czas, kosze były w ofercie natomiast już nie ma ze względu na praktycznie zerowe zainteresowanie w PL i dość wysoką cenę. Idea natomiast została i pomysł fajny ze względu na to, że jest to połączenie wymienników pionowych i poziomych.

Wykonanie też nie powinno być trudne. Kwestia zespawania odpowiedniego stelaża i mocowań, do tego rura PE25 (tania jak barszcz) i jest. Większy teoretycznie problem z wyliczeniem uzysku z takich koszy ale pewnie są prace naukowe na ten temat i z dużym przybliżeniem można to dobrać.

Jest druga strona medalu. Typowy domek energooszczędny spełniający WT2021 o powierzchni 150m2 (czyli najczęściej wybierany przez inwestorów) ma OZC na poziomie 5-6 kW. Grzejąc głównie w tanich taryfach rachunki za CO i CWU nie powinny przekraczać rocznie 1200zl. Gruntową pompą zejdziemy do 1000zl. Na starcie jednak trzeba wydać średnio z 4-5 tys więcej minimum w stosunku do powietrznej. Kierując się logiką i ekonomią gruntowa ma za długi okres zwrotu poniesionych nadwyżek nakładów finansowych. 10-15 lat temu byłoby to szybciej ze względu na o wiele gorsze COPy powietrznych. Dziś są to dopracowane urządzenia z wtryskiem EVI, na czynniku R32, osiągające przyzwoite sprawności.

4-5k różnicy? Chyba jesteś zbytnim optymistą. U mnie to było 10800zł. Może miałem pecha a inni mają inaczej, ale nikt się nie chce pochwalić wyceną ;/

4-5k różnicy? Chyba jesteś zbytnim optymistą. U mnie to było 10800zł. Może miałem pecha a inni mają inaczej, ale nikt się nie chce pochwalić wyceną ;/

Ja mówiłem tylko i wyłącznie o jednostce bez DZ bo można zrobić odwierty za kilkanaście tys zł albo poziomy wymiennik własnoręcznie za 1500zl.

• 2 weeks później...
  • 2 months później...

Przeglądałem ofertę Konceptus i na moje oko laika wygląda nieźle. Skoro DZ poziomie dają radę to takie spiralne też powinno posłużyć. Czy w gruncie w którym lustro wody jest na -4m ppt i potem warsty wodonośne ciągną sie w dół nawet do 200m a rzędna to -75m ppt, taki "helix" jest dobrym rozwiązaniem?

https://photos.app.goo.gl/4KdD2BtdkKL1nFEu6

Edytowane przez exetterenak

• 2 months później...
Raczej - nie!

To kolejny wynalazek Jurka.

Na piasku w odwiercie jest żwirowa "czapka".

Spotykamy się , ale nie wszędzie, ze zjawiskiem, kiedy w czasie pracy pompy temperatura DZ spada, a potem ROŚNIE.

To MUSI oznaczać ruch wody w tym układzie.

Nie ma innego wytłumaczenia.

W jakimś miejscu odwierty siedzą w "potoczku" podziemnym.

Tam temperatury DZ są stałe niezależnie od tefgo cobyśmy z PC robili.

Cząstki wody są mniejsze jak najmniejsze ilaki.

Adam M.

No ciekawa idea. Możesz napisać czy dobrze rozumiem, że po wsadzeniu sondy zasypujecie otwór żwirem aby osiągnąć ruch wody w tym odwiercie? Jakiej średnicy otwór? Jeżeli sonda ma średnicę z 0,5m to pewnie ponad 0,6 - 0,7m? Można by zobaczyć taką instalację gdzieś podczas wykonywania? :)

No tak ale mi chodziło o wykonanie przez Adam_mk gdyż on robi wyższe te wymienniki i interesuje mnie obieg tej wody o którym wspomina. Tutaj w materiałach innych wykonawców jest używany grunt rodzimy do zasypywania a w takim nie będzie na pewno zwiększonego ruchu wody w kierunku pionowym...

No tak ale mi chodziło o wykonanie przez Adam_mk gdyż on robi wyższe te wymienniki i interesuje mnie obieg tej wody o którym wspomina. Tutaj w materiałach innych wykonawców jest używany grunt rodzimy do zasypywania a w takim nie będzie na pewno zwiększonego ruchu wody w kierunku pionowym...

Z tego co ja rozumiem to w wątku nigdzie nie jest napisane że zasypują wymiennik żwirem. Autor wspominał że na wierzchu jest "czapka żwirowa" i zakładam że jest w najwyższym punkcie tego odwiertu. Obawiam sie że żwir podczas zasypywania móglby uszkodzić tego PEX'a

Badania mówią o tym że należy to zasypywać zmoczonym piaskiem, mówią o tym wytyczne PORT PC oraz np opracowania takie jak: http://www.instsani.pl/556/sondy-spiralne-wymienniki-gruntowe-koszowe

Inna sprawa że jeżeli sie mylę i tam w pionowym wymienniku jest rzeczywiście żwir to jest to pewnie "know-how" firmy i ja niechętnie bym się czymś takim dzielił :cool::D