coachu13 13.07.2020 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2020 Hej, Mam do dyspozycji dwie pompy.Zastanawiam się, czy jak podepnę je równolegle to będę miał lepsze zasysanie wody i szybsze dochodzenie do ciśnienia max ?Czy raczej nic z tego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 13.07.2020 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2020 Szkoda prądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coachu13 13.07.2020 18:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2020 Ale pomijając fakt poboru prądu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzesio1712 14.07.2020 05:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2020 Nawet w zestawach hydroforowych 3-pompowych w budynkach wielorodzinnych jednocześnie działa jedna pompa, naprzemiennie z drugą, a trzecia to rezerwa (przynajmniej tylko z takimi się spotykałem, ale są zapewne różne warianty). Także lepiej mieć dwie działające naprzemiennie, odpowiednio dobrane. Wtedy żywotność jest dłuższa. A i nie wiem czy jakby obie działały jednocześnie to jedna nie przeszkadzałby drugiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coachu13 14.07.2020 08:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2020 Naprzemiennie ? Czyli jak ?Jedna ciągnie np do 2 barów, a druga od 2 do 3 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzesio1712 14.07.2020 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2020 Nie, jedna pompa to maks Twoich potrzeb. Tylko działają cykliczne, np. co 24h. Jeden dzień pracuje, drugi dzień odpoczywa. Nie wiem czy w ogóle jest sens bawić się w dwie pompy tak jak pisał @agb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coachu13 14.07.2020 10:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2020 OK.Dzięki za wytłumaczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 14.07.2020 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2020 Hej, Mam do dyspozycji dwie pompy. Zastanawiam się, czy jak podepnę je równolegle to będę miał lepsze zasysanie wody i szybsze dochodzenie do ciśnienia max ? Czy raczej nic z tego ? Z czy teraz brakuje Ci wody? Tzn, pobór wody masz większy niż jedna pompa jest w stanie pompować, i w konsekwencji spada drastycznie ciśnienie? Bo jeśli nie, to nie wiem czemu ma to służyć. Pompa woli pracować dłużej a rzadziej się włączać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajcik 22.08.2023 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2023 Odkopuję 3letni wątek Właśnie wymieniłem sobie uszkodzoną pompę na nową, a starą będzie się dało naprawić. Przykładowe zastosowanie: intensywne podlewanie na wielu zraszaczach. Jedna pompa - gdy nie jest za mocna - będzie pracowała cały czas, ciśnienie ustali się na pewnej wartości - istotnie niższej niż max. Dołączając drugą "na żądanie" byłby efekt jak gdyby mieć mocniejszą pompę. Trzeba to jeszcze sensownie podłączyć i ustawić presostaty (hydrostaty?). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts