Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

mrowki w mieszkaniu - jak sie pozbyc??

barthus

Recommended Posts

witam,

mam w wynajetym mieszkaniu troche mrowek. Sa tylko w kuchni i lazience. Nie jest ich duzo, ale i tak mnie denerwuja. Jak moge sie ich pozbyc??

Staram sie nie zostawiac jedzenia na wierzchu, ale przeciez nie bede trzymal chleba w lodowce:)) Trzymam pieczywo w worku w miare szczelnie zawinietym, ale ostatnio cholery jedne weszly mi do chleba i mnie znerwily bardzo...

pozdrawiam

b

bardzo skuteczna jest płytka GLOBOL na mrówki - w sklepach chemicznych i marketach, nic innego u nas (w akademiku) nie skutkowało.

Musisz pilnować żebvy nie zostawiać chleba na wierzchu ani w pojemniku, najlepiej chowaj wszystko w lodówce.

Przykrywaj kosz na śmieci. Po 1-2 dniach powinny sie wynieść, ale płytkę lepiej profilaktycznie zawsze trzymać (najlepiej np. na szafce kuchennej - na górze, żeby nie przeszadzała).

My tez mielismy problemy z mrowkami, do czasu wykorzystania starego sprawdzonego sposobu: ugotuj jajko na twardo, pokrusz zoltko. Dodaj do niego Borax (mozna kupic w aptece, kosztuje ok. 2 zl.). Rozloz w miejscach, gdzie jest mrowek najwiecej. Pomaga. A dziala to tak: mrowki nosza "zatrute" jedzonko, krolowej, ktora po Boraxie staje sie bezplodna i nie bedzie miec juz wiecej mlodziutkich mroweczek hihihi :lol:, a stare wymra i koniec problemu :D.

CYNAMON! Zwykły, swojski cynamon. Wysypać w miejscach uczęszczania mróweczek. Metodę tę sprawdziłam na swoich osobistych mrówkach! Spakowały walizy i wyniosly się. Gdzie? Nie wnikam, może do sąsiada! :D

A ja mam czyste sumienie, że nie pozbawiłam stworzątek bożych życia! :D

Pozdrawiam.

• 6 months później...