Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Meldunek na nowy dom

mariola1974

Recommended Posts

• 3 weeks później...

My zameldowaliśmy się przed miesiącem, a dom nie jest jeszcze oddany, ale też nie mieszkamy w nim jeszcze.

Zależy to od gminy, bo najpierw musisz uzyskać zaświadczenie o nadaniu numeru Twojej posesji i z tym zaświadczeniem, jeśli nie ma innych przeciwwskazań, będziesz się mogła zameldować.

Może nie ma w gminie planu zagospodarowania przestrz., może przy Twojej ulicy będą mogły powstać inne domy i nie ma w planie zaprojektowanych dla nich numerów?..... nie wiem, co może być tego przyczyną... a może po prostu - co kraj(czyt. gmina), to obyczaj. :-?

pozdr.

juz raz o ty pisałam

ale mogę się powtózryć

z mojego doświadzcenia wiem, że w nietóych gminach odbiór potrzebny w innych nie

mnie np. udało sie zasmeldować w domu BEZ instaacji i wszystko gra

tzreba zaptać w konkretnym urzędzie , tzn . twoim

zawsze musi być nadany ostateczny ( nie tymczasowy) nr domu

jeżeli nie masz odbioru to musisz udowodnić, że jest budynek ja dałam zaswiadczenie, z uyrzedu kt. nadaje nr , że działka zabudowana

w razie potzreby moge temat rozwinąć

co do nadawania nr domu i tego jak sprawa wygl. z pkt wodzenia prawnego - tzn. że konieczne jest pewnego rodzaju obejście prawa

• 1 month później...

czy musze miec odbior domu zeby sie zameldowac

Z prawnego punktu widzenia to gmina nie powinna Ciebie zameldować.

Ale co kraj (czyt. gmina) … .

Znam przypadki meldowania przez gminy w szczerym polu.

Informuję, że za nielegalne użytkowanie budynku mieszkalnego jednorodzinnego kara od 1 stycznia 2005r. wynosi 10 000 zł., które można otrzymać od PINB.

Można zgłosić zakończenie część domu do użytkowania (do Powiatowego Inspektora Nadzoru Budowlanego) i z pozwoleniem na użytkowanie zgłosić się do meldunków.

W sprawie zgłoszenia częściowego budynku więcej informacji w Twoim PINB. Na pewno przyjdą na kontrolę przed wydaniem decyzji.