Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

planuje wykończyć kominy na dachu płaskim. W jaki sposób zrobić to dobrze?

w załączniku mój plan:

1. na klej przykleję XPS 2cm, później wtopie w klej siatkę i na koniec tynk ten sam który pójdzie na elewacje.

2. na betonowy daszek chce dać blachę, w jaki sposób ją mogę przymocować ? chciałbym uniknąć wiercenia w betonie aby nie pękł.

3. xps przykleję z 5cm na wywiniętą membranę, czy będzie ok ?

obróbka komina szkic.jpg

planuje wykończyć kominy na dachu płaskim. W jaki sposób zrobić to dobrze?

w załączniku mój plan:

1. na klej przykleję XPS 2cm, później wtopie w klej siatkę i na koniec tynk ten sam który pójdzie na elewacje.

2. na betonowy daszek chce dać blachę, w jaki sposób ją mogę przymocować ? chciałbym uniknąć wiercenia w betonie aby nie pękł.

3. xps przykleję z 5cm na wywiniętą membranę, czy będzie ok ?

[ATTACH=CONFIG]446149[/ATTACH]

Ja u siebie to olałem

Niestety trafiają się dekarze, którzy w ten sposób obrabiają kominy spalinowe i dymowe. Nie wiem co jest powodem zidiocenia tych wykonawców? Nadmiar informacji? Dostęp do nowych, różnorodnych materiałów?! Wpis na blogu wymaga poszerzenia o fotorelacje z nowych "odkryć". Przoduje Warszawa i okolice...http://blog.kominki-batura.pl/nowa-moda/

• 2 weeks później...
Ale powiedz po co w ogóle to ocieplać?
Bardzo trafne pytanie! Tylko po to by stracić kontrolę nad kominem. Tynk działa jak czujnik. Każde zarysowanie, pęknięcie, to dla kominiarza informacją że coś jest nie w porządku. Wełna lub inne "obłożenie", skutecznie ukrywa wszystkie sygnały "wysyłane" przez urządzenie ogniowe. Czasem na reakcję jest już za późno....Podobnie wewnątrz budynku. Komin oklejony wełną skutecznie ukrywa ewentualne kolejne pożary sadzy.