Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zasypanie oczka wodnego

Recommended Posts

Witam, kupiłem dom wraz z dobrodziejstwem inwentarza w postaci oczka wodnego. Niestety musimy je zasypać z uwagi na małe dzieci.

Mam wstępny plan jak to zrobić ale chciałem się upewnić czy jest to słuszna droga oraz doprecyzować szczegóły - generalnie plan jest taki, żeby w przyszłości oczko reaktywować.

Oczko jest spore, o nieregularnych kształtach, coś ala nerka, długość około 6metrów, szerkość 2 metry, głębokość około 1m.

https://naforum.zapodaj.net/a6535dc2379e.jpg.html

Pomysł jest taki, że w pierwszej kolejności wypompowuje wodę. Następnie dno wykładam folią, na to wysypuję kamień polny w rozmiarze 16-32mm. Na to znowu kładę folię, wysypuję ziemię i zakładam na samej górze trawnik.

Czy folia budowlana czarna będzie dobra?

Czy zrobić aby po położeniu foli na kamienie, wysypaniu ziemi, powierzchnia była równa?

Dodatkowo brzeg oczka wyłożony jest kamieniami zatopionymi w cemencie. Nie chciałbym z folią wychodzić poza brzeg oczka, chciałbym ten brzeg zachować, ale co zrobić, żeby ziemia nie wpadała między ścianę oczka a pierwszą wartwę folii?

Zrób dla dzieci wielką piaskownicę, a na niej huśtawki, trampolinę, drabinki...... Jak urosną będzie Ci łatwiej przywrócić oczko.

Ze względu, że obecnie pewnie jest szczelne dno w najniższym punkcie zasyp rurę Q315 i zabezpiecz, aby można było odpompować wodę opadową z powierzchni zasypanego w ten sposób oczka.

Zrób dla dzieci wielką piaskownicę, a na niej huśtawki, trampolinę, drabinki...... Jak urosną będzie Ci łatwiej przywrócić oczko.

Ze względu, że obecnie pewnie jest szczelne dno w najniższym punkcie zasyp rurę Q315 i zabezpiecz, aby można było odpompować wodę opadową z powierzchni zasypanego w ten sposób oczka.

Dziękuje za odpowiedź.

A czy piasek będzie łatwo wyciągnąć z takiego oczka? Ile kosztuje mniej więcej 1 tona piasku?

Ta rura w jakim momencie będzie przydatna?

U mnie piasek to 40 zł /tonę, a piasek jest bardzo łatwy do usunięcia z zagłębień a na końcu poprzez zamulenie ładnie się zbierze. O rurze napisałem powyżej, aby usunąć wodę opadową lub ze śniegu by piach przesychał i nie śmierdział. Wydaje się, że 3 wywrotki piachu wystarczą.

Moi sasiedzi po prostu zrobili szczelne ovrodzenie wokół stawów na ogrodzie i furtkę zamykaną na klucz.

Nie boimy sie puszczać dzieci, a jednocześnie stawy i roślinność na brzegach cieszą wzrok. No i ryby sobie dalej żyją:)

Tylko konieczna jest dyscyplina - furtka musi być zamknięta na klucz

To bardzo tania plastikowa szmata.

Czasem ją widzisz jak gdzieś drogi budują, bo całe rolki jej tam rozwijają.

Sitko przepuszczajace wodę i zatrzymujące piasek, a w duzej gramaturze też iły, gliny itp.

Powszecnie dostępna.

https://www.google.pl/search?q=geow%C5%82%C3%B3knina&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwjR_PK3rNLqAhWKmIsKHURXDK4Q_AUoAXoECBAQAw&biw=944&bih=694

Adam M.

Podsumowując co sądzicie o takim rozwiązaniu:

- w dnie zrobiona dziura aby woda miała gdzie uciekać

- na to geowloknina

- teraz pytanie czy zwykły piasek łatwo będzie w przyszłości usunąć?

- następnie na gorze chce założyć trawnik, czy na piasek klasę ponownie geowloknine? Jaka powinna być grubość czarnej ziemi aby trawa miała szanse rosnąć przez dłuższy czas?

Podsumowując co sądzicie o takim rozwiązaniu:

- w dnie zrobiona dziura aby woda miała gdzie uciekać

- na to geowloknina

- teraz pytanie czy zwykły piasek łatwo będzie w przyszłości usunąć?

- następnie na gorze chce założyć trawnik, czy na piasek klasę ponownie geowloknine? Jaka powinna być grubość czarnej ziemi aby trawa miała szanse rosnąć przez dłuższy czas?

Szkoda tego oczka bo jak zrobisz dziurę to po prostu zniszczysz to oczko - a brzydkie nie jest.

Tak jeśli zrobisz tak jak planujesz piasek usuniesz bez problemu(już pisałem), ziemi możesz dać więcej 30 cm. na ten piasek możesz dać geowłókninę , ziemia nie zanieczyści piachu i będziesz go mógł użyć.

Trawa urośnie w jeden sezon.

To już za późno bo zrobiłem małą dziurę w dnie. Założyłem, że są materiały, którymi w przyszłości będę mógł zalepić tę dziurę, duża nie jest bo mniej więcej 20x15cm.

W jaki sposób przymocować tę geowłókninę do ścianek bocznych, jest na to jakiś patent?