Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zmiany na planie względem elektryki i nie tylko

Recommended Posts

Dzień dobry. Do 17 lipca muszę się zdecydować na ewentualne zmiany względem hydrauliki i planowaniu elektryki w domu i mam pytanie do bardziej doświadczonych osób w tej materii.

Otóż, czy sądzicie, że powinienem coś zmienić na planie pod względem elektryki? Uważam, że przyda się dodatkowe gniazdko przy łóżku w sypialni, z lewej strony, na piętrze, (jest tylko z prawej strony).

W mniejszej łazience natomiast, na parterze chciałbym zrobić prysznic z odpływem liniowym. Łazienka owa ma 117 szerokości i 144 długości). Nie wiem gdzie i jak zrobić prysznic - czy po całej szerokości ściany, czy może pod skosem. Bardzo proszę szanownych użytkowników o pomoc. Załączam plan w PDF - http://wyslijto.pl/plik/c515zt0d7f

A dlaczego ten pośpiech? Przecież niech budują tak jak jest, zmiany przyjdą z czasem i potrzebami - jako mało istotne może je nanieść kierownik budowy.

Zawsze są jakieś zmiany i nie trzeba decyzji o nich podejmować na tym etapie prac.

Pozdrawiam i życzę powodzenia - oby tylko takie problemy pojawiały się przy budowaniu wymarzonego domu.

CityMatic, dziękuję za odpowiedź, pewnie masz rację, ale deweloper ustalił 17 lipca jako termin do którego muszę podjąć decyzję o ew zmianach. Generalnie do elektryki nie mam większych zastrzeżeń, ale sądziłem, że może użytkownicy forum potrafią dostrzec to czego ja nie i może coś zmienić. Druga sprawa to łazienka na dole, odpływ liniowy i właśnie..nie mam koncepcji na to, czyli gdzie go zrobić, chociaż podobno nie ma to znaczenia, bo jeśli jest miejsce w podłożu to można go zrobić jak się chce (niby). Szerokość nie jest zabójcza - 117 - i teraz nie wiem czy robić po całej szerokości prysznic czy np. w rogu, jakiś pięciokąt. W grę wchodzi tylko opcja bez brodzikowa ew niskobrodzikowa. Kolega znający się bardziej na rzeczy niż ja doradził mi natomiast fugę epoxydową i np mozaikę, od początku była to opcja najbardziej przeze mnie pożądana (czyli bez brodzika) ale obawiałem się, że z czasem fuga się zabrudzi i to samo np. płytki pod prysznicem, wiecie, no a podobno ta fuga rozwiązuje problem, więc może jednak poszedłbym w tym kierunku :)

Poza tym jak się nie zdecyduję do 17-go to trzeba będzie potem kuć, więc prościej chyba teraz podjąć decyzję.

Edytowane przez Adixks