ANNAKOST. 16.11.2004 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2004 Witam wszyskich forumowiczów! Za niecały rok zamierzam rozpocząć budowę, dlatego zaczęłam już załatwiać sprawy z tym związane. Od teściów mamy dostać działkę, którą najpierw trzeba podzelić. Jedna część dla nas druga dla siostry mojego narzeczonego. Wczoraj był w gminie i dostał informację, ze tej działki (5300 m2) nie można podzielić ponieważ jest rolna (ale z możliwością częściowej zabudowy), a działek rolnych poniżej 6000 m2 nie można dzielić. (gmina nie ma planu) Urzędnik powoływał się na ustawę z 2003 r. oczywiście nie powiedział jaką. Przekopałam wszystkie ustawy i nic takiego nie znalazłam. Bardzo proszę o pomoc!!!! Gdzie szukać takiego przepisu.(jeżeli wpgóle jest) I jak to jest z tymi podziałami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolly 16.11.2004 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2004 Postanowiłam odpowiedzieć Ci na to pytanie, gdyż dokładnie rok temu to samo robiłam. Mojego narzeczonego mama ma ogromne pole kilkuhektarowe i na kawałku dokładnie 1484m2 chcieliśmy się budować. Zrobiliśmy tak: "odsprzedali" mi ten kawałek (zwróc uwagę na cudzysłowie) za 2000 Pln oczywiście wszystko notarialnie, geodezja wydzieliła ten kawałek, odrolniałam tuż przed pozwoleniem na budowę. O warunki wystąpiłam jeszcze jako całe hektarowe - kazała Pani zaznaczyć miejsce w którym miałby powstać dom i na tej podstawie wydano warunki, dopiero później wydzieliliśmy ten kawałek. O tym co piszezsz nie słyszałam.... może w ten sposób Ci pomogę. Nie doradzam darowizny na Twoją rzecz, bo wiesz w życiu różnie bywa a właściciel to właściciel... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANNAKOST. 16.11.2004 11:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2004 Bardzo dziękuję za odpowiedź i cenną radę!!! Też wystąpimy najpierw o warunki na całość działki. Jeżeli dostaniemy pozytywną decyzję, to dalej zobaczymy. Niestety dzwoniłam do innego Urzędu Gminy i powiedzieli mi to samo co w Mojej Gminie. Tzn., że nie można dzielić działki rolnej jeżeli ma ona poniżej 6 000 m2. Dlatego niewiem jak to będzie z tym wydzieleniem, ale o to będziemy się martwić chyba później. Jeżeli to nie da rady to może teściowe zgodzą się nam darować (sprzedać) całą działkę. A po przekwalifikowaniu na budowlaną odpiszemy część jego siostrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxymov 16.11.2004 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2004 Istnieje jeszcze możliwość ustanowienia współwłasności w częściach ułamkowych. Najlepiej będzie jeśli spytasz się notariusza, on będzie wiedział jak to zrobić zgodnie z prawem. Porady notariusza są bezpłatne. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczyglo 24.11.2004 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2004 WitamJestem geodetą więc postan owiłem dorzucić coś z mojego punktu widzenia. Rzeczywiście nie ma planu zagospodarowania, plan jest ważny przez 10 lkat od daty zatwierdzenia goprzez radę gminy, właśnie minęło te 10 lat, i gminy muszą zlecić zrobienie nowego planu. Do momentu uchwalenia (przyjęcia przez gminę) nowego planu, nie można zrobić nic!Z tym że u mnie (okolice B-B) właśnie działki rolne można dzielić. Nie można dzielić działem dla których zostały wydane warunki zabudowy. Więc lepiej poszukaj rady u geodety w okolicy, lub u architekta. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katerhasser 24.11.2004 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2004 a co z siedliskiem na współwłasność? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANNAKOST. 24.11.2004 12:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2004 Witam Jestem geodetą więc postan owiłem dorzucić coś z mojego punktu widzenia. Rzeczywiście nie ma planu zagospodarowania, plan jest ważny przez 10 lkat od daty zatwierdzenia goprzez radę gminy, właśnie minęło te 10 lat, i gminy muszą zlecić zrobienie nowego planu. Do momentu uchwalenia (przyjęcia przez gminę) nowego planu, nie można zrobić nic! Z tym że u mnie (okolice B-B) właśnie działki rolne można dzielić. Nie można dzielić działem dla których zostały wydane warunki zabudowy. Więc lepiej poszukaj rady u geodety w okolicy, lub u architekta. Pozdrawiam Oprócz tej działki (5300 m2) teściowie mają też obok drugą 800 m2. Co razem daje 6100 m2. A więc takie działki rolne już można dzielić. (Ale mamy prawo!!!) Wpadłam na pomysł aby te dwie połączyc i później podzielić na dwie równe. Byliśmy w Gminie i kazali Nam złożyć warunki zabudowy na obydwie działki, z narysowanym na mapie proponowanym podziałem i usytuowaniem ewentulnego budynku oraz pełnym jego opisem. Bez dodatkowych załączników. Złożyliśmy, sprawdzili w architekturze i powiedzieli żeby czekać. Gdy dostaniemy pozytywną decyzję o warunkach zabudowy (tj. że możemy tak podzielić działkę i postawić na niej taki a taki dom), to dopiero składamy odpowiedni wniosek o podział. Dalej już nie powinno byc problemów. Tak Nam powiedzieli w Gminie. Coś mi to za prosto wygląda. Ale poczekamy zobaczymy. Pozdrawiam Ania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa szymkiewicz 24.11.2004 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2004 Witam Ja jestem na etapie podziału działki, a właściwie czekam na zatwierdzenie podziału. dzisiaj mąż miał odebrać tą decyzję, ale spotkała go niemiła niespodzianka. Pani z gminy powiedział, że dostali wczoraj jakieś pismo w sprawie zmian przepisów dotyczących podziałów, wszystkie zatwierdzenia podziałów zostały wstrzymane, w piątek urzędasy bedą mieć szkolenie i dopiero będzie wiadomo czy nastąpi zatwierdzenie. Dosłownie można jajo znieść . A ja myślałam, że to tylko formalność. Co za biurokracja Pozdrawiam i życzę wytrwałości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANNAKOST. 24.11.2004 14:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2004 Ile mniej więcej czasu trwało załatwianie przez Was podziału działki? Tez składaliście najpierw dok. o warunki zabudowy czy odrazu wniosek o podział? Ja na decyzję o warunkach zabudowy mam czekać dwa trzy miesiące, a nie wiem ile się zejdzie z rozpatrzeniem samego wniosku o podział. A tymi wiadomościami o nowych przepisach to mnie trochę Zmartwiłaś, ale nic, ciekawe jak to będzie u Nas. PozdrawiamANia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anka5 24.11.2004 23:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2004 Witam Kochani ten przepis wszedł w życie 22 września 2004 roku . W tym dniu weszła w życie zmiana ustawy o gospodarce nieruchomościami. Która dopuszcza podział gruntów majacych na celu wydzielenie działek rolnych poniżej 0,30 ha tylko w pewnych przypadkach /np sprzedaż działki na rzecz sąsiada / W twoim przypadku proponuje wystapic o warunki zabudowy . Prawomocna decyzja ustalajaca warunki zabudowy sprawi że działka nie będzie juz traktowana jako rolna i nie będzie sie do niej stosował w/w przepis zakazujący wydzielenia działki poniżej 0,30 ha . Mając decyzje w ręku poproś geodete / sądze ze jest na bieżąco z przepisami /o przygotowanie wstepnego szkicu projetu podziału oraz skompletowanie wszystkich innych niezbędnych dokumentów okreslonych w ustawie aby go zaopiniowano w urzędzie . Pozytywna opinia będzie podstawa do dokonania podziału i jego zatwierdzenia. Pozdrawiam ciepło . Anka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukrecja 25.11.2004 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2004 Witam Jestem geodetą więc postan owiłem dorzucić coś z mojego punktu widzenia. Rzeczywiście nie ma planu zagospodarowania, plan jest ważny przez 10 lkat od daty zatwierdzenia goprzez radę gminy, właśnie minęło te 10 lat, i gminy muszą zlecić zrobienie nowego planu. Do momentu uchwalenia (przyjęcia przez gminę) nowego planu, nie można zrobić nic! Z tym że u mnie (okolice B-B) właśnie działki rolne można dzielić. Nie można dzielić działem dla których zostały wydane warunki zabudowy. Więc lepiej poszukaj rady u geodety w okolicy, lub u architekta. Pozdrawiam to nie prawda, że nie można nic zrobić bez planu!jak nie ma miejscowego planu zagospodarowania to występuje się o warunki zabudowy i zagospodarowania terenu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczyglo 25.11.2004 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2004 to nie prawda, że nie można nic zrobić bez planu!jak nie ma miejscowego planu zagospodarowania to występuje się o warunki zabudowy i zagospodarowania terenu. To nie jest efekt przeterminowania się planu! Jak jest plan to takie kroki też należy poczynić, tyle że rozpatrywane one są przez urząd w całkiem różnych trybach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KonAn 25.11.2004 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2004 Droga Anno,nie chciałbym być złym prorokiem,ale według mnie dobrze będzie jak zaczniesz budowę na następną wiosnę.Polskie urzędy,prawo i jego interpretacja są nieprzewidywalne.Równie dobrze możesz załatwić wszystko w kilka miesięcy,ale może to pójść jak po grudzie.Planować to możemy sobie przebieg budowy,ale nie da się niestety przewidzieć jak szybko uporamy się z formalnościami.W tym temacie wskazana jest doza pokory.Oczywiście życzę Ci jak najlepiej tzn.przyjaznych urzędników,no i dużo cierpliwości.Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANNAKOST. 26.11.2004 08:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2004 Droga Anno,nie chciałbym być złym prorokiem,ale według mnie dobrze będzie jak zaczniesz budowę na następną wiosnę.Polskie urzędy,prawo i jego interpretacja są nieprzewidywalne.Równie dobrze możesz załatwić wszystko w kilka miesięcy,ale może to pójść jak po grudzie.Planować to możemy sobie przebieg budowy,ale nie da się niestety przewidzieć jak szybko uporamy się z formalnościami.W tym temacie wskazana jest doza pokory.Oczywiście życzę Ci jak najlepiej tzn.przyjaznych urzędników,no i dużo cierpliwości.Powodzenia! Liczę się oczywiście z tym, ze same formalności zajmą mi ok. roku czasu, (może trochę dłużej) więc w następnym roku na jesieni myśleliśmy wylać tylko fundamenty, ale nic się nie stanie jeżeli całą budowę rozpoczniemy na wiosnę 2006. Jeżeli uda nam się załatwić pozwolenie szybciej to będzie miłym zaskoczeniem. Wogóle mieliśmy zacząć chodzić za tymi sprawami dopiero po slubie, czyli w sierpniu 2005, ale jak się dowiedziałam z forum że tak długo się załatwia podział i pozwolenie na budowę to wzieliśmy się szybko do pracy tj. narazie chodzenia po urzędach i dzięki za to forum bo planowana budowa nigdy by się nie zaczeła tak jak byśmy chcieli. Pozdrawiam i dziękuję za wszelkie rady Ania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts