Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z kostką brukowa

Recommended Posts

Cześć,

jesteśmy w trakcie wykonywania podjazdu kostką brukową przez firmę.

Wykonawca polecił Bruk_bet Urbanit grafitowa.

Niestety efekt różni się od naszego oczekiwania.

Wykonawca mówi, że to naturalny proces kostki brukowej że wydziela się wapień. Ale wygląda to strasznie.

Proszę poradźcie czy to rzeczywiście normalne czy mogę rządać wymiany kostki.

https://zapodaj.net/9dedc657b4a80.jpg.html

109294735_215940572939984_3757746960735967080_n.jpg

W 90% tak się dzieje z kostką betonową, szczególnie właśnie w kolorach szarości i czerni oraz strukturach gładkich więc nie masz się czym przejmować.

Taka sytuacja będzie jeszcze wychodzić do jesieni, szybciej minie im więcej wody i Słońca będzie na niej.

Jeśli takie plamy będą się utrzymywały dłużej niż rok należy zwrócić się do sprzedawcy lub bezpośrednio do producenta - ale lepiej niech się martwi sprzedawca. Na tym etapie należy potraktować , że to rzecz normalna.

Żadnych preparatów, gdzieś widziałem zdjęcia jak ktoś zaimpregnował kostkę zaraz po ułożeniu, te wykwity wychodziły jeszcze dłużej,

Ja zmniejszyłem tylko nasiąkliwość kostki po ok roku, warstwą hydrofobową i teraz tylko czyszczę myjką i chemią przeciw zarastaniu. Kolor jest wyrównany.

Może przy okazji tematu, ktoś ma preparat sprawdzony który daje fajny "katalogowy" efekt?

Mój spec od kostki kategorycznie odradzał mi te kostki i polecał tylko jednego producenta tzn bruk-styl bo twierdzi że te wyżej wymienione kostki się odbarwiają oraz ze w palecie są różne odcienia ale dodał też że jak dają dupiatą podsypkę z kamienia wapiennego to też ciągnie w górę te przebarwienia , różnica w cenie jednego metra to prawie 20 zł bolało trochę(180m2) a ile w tym prawdy ? okaże się .

Zasugerowaliśmy takie rozwiązanie zeby te kostki przeniesc na tył działki, a nie na sam początek.

Tylko mnie martwi to czy napewno to zniknie. Niestety nie znamy się na tym i wolimy się upewnić czy to właściwe działanie zanim zapłacimy za materiał i usługę bo nie są to małe pieniądze.