andrre 16.07.2020 05:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2020 Chciałem w swoim piecu na ekogroszek zamontować urządzenie monitorujące temperaturę spalin. W moim sterowniku nie ma możliwości podpięcia czujnika dlatego pozostała opcja z termometrem kuchennym i wierceniem otworu w czopuchu. Teraz mam dwa pytania:Czy ten otwór wiercić przed przesłoną w czopuchu czy za?Czy kapilarę włożyć w przygotowany otwór czy też najpierw wsunąć tam osłonę (studzienkę) i dopiero w nią termometr? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryni 16.07.2020 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2020 Moim zdaniem zamontuj przed przed przesłoną, taka przesłona może zaburzać przepływ spalin i zafałszowywać odczyty. Kapilarę wsuń bezpośrednio w otwór, postaraj się ją umieścić pośrodku czopucha, osłony raczej nie stosuj, bo wtedy będziesz mierzył temp. właśnie w tej osłonie(studzience), a nie rzeczywistą temp. spalin, Taki termometr powinien wytrzymywać wysoką temp. dla kotła na ekogroszek powinno wystarczyć 300°C jednak bezpieczniej zamontować sondę która wytrzymuje dużo więcej 500-1000°C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrre 17.07.2020 16:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2020 Dzięki za poradę. Znalazłem już w necie taki termometr do 500 st C za 60 zł ale planuję umieszczać go w otworze tylko gdy będę robił odczyt a dziurę zatykać jakąś śrubką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryni 17.07.2020 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2020 Ja mam coś takiego. Mam go w czopuchu od roku i nic się z nim nie dzieje, a już kilka razy dobił do końca skali, ale to dlatego, że ja ma kocioł zasypowy z możliwością ominięcia wymiennika (krótki obieg) i takie przygody się zdarzają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 17.07.2020 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2020 Bez osłonki kapilara bardzo szybko przestanie działać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts