Mariusz1 16.11.2004 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2004 W zasadzie miałem już podjętą decyzję o wykonaniu tynków wewnętrznych gipsowych. Znajomi jednak namawiają mnie do wykonania tynków mineralnych. Podobno są lepsze od gipsowych i tu padają następjące argumenty:większa wytrzymałość mechaniczna, lepiej oddychają. Ponadto pordobno na gipsowych często widać kable elektryczne pod tynkiem jeśli są zbyt płytko. Co o tym sądzicie, jaki tynk wybrać aby nie żałować przez następne lata ? MM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SławekD 16.11.2004 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2004 Przeczytaj to http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=36515 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buba48 16.11.2004 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2004 ...jaki tynk wybrać aby nie żałować przez następne lata ?... Gipsowy ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek123 16.11.2004 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2004 cementowo-wapienny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chemik 16.11.2004 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2004 Witam! Proszę tego źle nie odebrać ale takie tematy jak tynk gipsowy czy cem-wap na tym forum są najczęściej poruszane podobnie jak to - styropian czy wełna, tynk mineralny czy akrylowy, BK czy ceramika albo silikaty itp. i mogę zapewnić po wieloletnim odwiedzaniu forum muratora, że tyle samo jest zwolenników jednego materiału jak i drugiego, tej samej ilości inwestorów pasuje jedna technologia jak i druga. Czytając po raz "x"n-ty pytanie co wybrać (z tematów powyżej) naprawdę bardzo źle sobie myślę o zadającym takie pytanie. (Pomijając możliwość użycia opcji szukaj) Przepraszam! Ale musiałem kiedyś to napisać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 16.11.2004 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2004 Zgadzam się z Chemikiem. W sprawie tynków moja rada to:1. przeczytać wszystkie poprzednie posty z Forum2. rzucić monetą (gipsowe - orzeł, cementowo-wapienne - reszka lub odwrotnie)(kolejność czynności 1 lub 2 dowolna)3. nigdy nie żałować wyboru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chemik 16.11.2004 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2004 Witam! Dokładnie tak samo myślę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariusz1 16.11.2004 17:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2004 Rozumiem chemik, że jeli jest się FORUMOWICZEM (to brzmi dumnie) wówczas można śmiało pozwolić sobie na komentarze w Twoim stylu. Moja rada - jeśli nie masz nic do powiedzenia w tej sprawie po prostu nic nie pisz. Serdecznie pozdrawiamMariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 16.11.2004 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2004 Mariusz, nie denerwuj się. Naprawdę nie chodzi o to ile kto nastukał postów, zawsze warto zobaczyć co już było w temacie pisane, mimo całej słabości wyszukiwarki. A Chemik napisał Ci bardzo ważną i konkretną rzecz - w sprawach typu rodzaj tynku czy materiał na konstrukcję ścian czy ocieplenie dobrze jest poznać różne opinie i argumenty, ale nie da się tak naprawdę ustalić co jest lepsze. Przynajmniej mi się nie udaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 17.11.2004 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2004 A my zrobiliśmy cem-wapienne. Jestem zadowolony i polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafallogi 17.11.2004 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2004 Brawo Mariusz!!!! Cementowo -wapienny tańszy i zdrowy. Polecam tynk zacierać nie pacą styro, ale gąbką- wychodzi prawie jak gipsowy- bez szpachlowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atsyrut 20.12.2013 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2013 jeśli jest dobra ekipa do położenia tynku - to moim zdaniem cementowo wapienny jest super... ale jeśli traficie na taką ekipe jak ja - to chyba bez tynku dom wyglądał lepiej ( a na pewno było równiej) zdjęcia w stopce.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BCS 28.12.2013 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2013 Jak dostaję takie pytanie przed zleceniem odpowiadam: Robimy oba rodzaje, wybór należy do inwestora, my swoją dniówkę zarobimy cokolwiek będziemy robić, ale: gipsowe tańsze, jak dobrze wysuszone to nie słabsze od cementowych, poza tym i tak się nie uniknie gipsu na poddaszu- czyli, zostaje się do niego przyzwyczaić,a nie może buć taki zły skoro jak złamiemy mogę to na miesiąc pod gips i nic ze skórą się nie dzieje. Jak ktoś buduje normalny domek,gazobeton czy ceramika, okna pcv i bez zbędnych wodotrysków, to na pardwę szkoda kasy i czasu na cementowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BCS 28.12.2013 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2013 .... namawiają mnie do wykonania tynków mineralnych. Podobno są lepsze od gipsowych i tu padają następjące argumenty:większa wytrzymałość mechaniczna, lepiej oddychają. ... MM Gipsowe są też mineralne...i oddychają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts