Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki tynk wewn?trzny - mineralny, czy gipsowy ?

Recommended Posts

W zasadzie miałem już podjętą decyzję o wykonaniu tynków wewnętrznych gipsowych.

Znajomi jednak namawiają mnie do wykonania tynków mineralnych. Podobno są lepsze od gipsowych i tu padają następjące argumenty:większa wytrzymałość mechaniczna, lepiej oddychają. Ponadto pordobno na gipsowych często widać kable elektryczne pod tynkiem jeśli są zbyt płytko.

Co o tym sądzicie, jaki tynk wybrać aby nie żałować przez następne lata ?

MM

Witam!

Proszę tego źle nie odebrać ale takie tematy jak tynk gipsowy czy cem-wap na tym forum są najczęściej poruszane podobnie jak to - styropian czy wełna, tynk mineralny czy akrylowy, BK czy ceramika albo silikaty itp. i mogę zapewnić po wieloletnim odwiedzaniu forum muratora, że tyle samo jest zwolenników jednego materiału jak i drugiego, tej samej ilości inwestorów pasuje jedna technologia jak i druga. Czytając po raz "x"n-ty pytanie co wybrać (z tematów powyżej) naprawdę bardzo źle sobie myślę o zadającym takie pytanie. (Pomijając możliwość użycia opcji szukaj) Przepraszam! Ale musiałem kiedyś to napisać.

Mariusz, nie denerwuj się. Naprawdę nie chodzi o to ile kto nastukał postów, zawsze warto zobaczyć co już było w temacie pisane, mimo całej słabości wyszukiwarki.

A Chemik napisał Ci bardzo ważną i konkretną rzecz - w sprawach typu rodzaj tynku czy materiał na konstrukcję ścian czy ocieplenie dobrze jest poznać różne opinie i argumenty, ale nie da się tak naprawdę ustalić co jest lepsze. Przynajmniej mi się nie udaje.

• 9 years później...

Jak dostaję takie pytanie przed zleceniem odpowiadam: Robimy oba rodzaje, wybór należy do inwestora, my swoją dniówkę zarobimy cokolwiek będziemy robić, ale: gipsowe tańsze, jak dobrze wysuszone to nie słabsze od cementowych, poza tym i tak się nie uniknie gipsu na poddaszu- czyli, zostaje się do niego przyzwyczaić,a nie może buć taki zły skoro jak złamiemy mogę to na miesiąc pod gips i nic ze skórą się nie dzieje.

Jak ktoś buduje normalny domek,gazobeton czy ceramika, okna pcv i bez zbędnych wodotrysków, to na pardwę szkoda kasy i czasu na cementowe.