jusko31gmail.com 16.07.2020 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2020 Hej, Jestem na etapie analizy zakupu, kosztów, oferty domu. Jedną z opcji jest ogrzewanie podłogowe elektryczne. Czy to ma sens? Chociaż w przybliżeniu jakich kosztów mógłbym się spodziewać? Dokładniejsze dane będę miał w piątek. Poniżej wkleję standard domu. Pierwotnie w domu proponowane jest ogrzewanie z użyciem gazu, ale z racji braku dostępu, nie chciałbym iść w zbiornik gazowy. Standard:1. projekt budowlany2. adaptacja projektu3. mapa dla celów projektowych4. branżyści w zakresie wody, kanalizacji, centralnego ogrzewania, elektrycznej5. branżysta w zakresie gazu w zależności od projektu6. zapewnienia gestorów sieci, wraz z dokumentacja7. kierownik budowy8. geodeta (profile)9. ławy fundamentowe, bloczki, izolacja10. ściany nośne grubość 24 cm ceramika11. ściany działowe grubość 11,5 cm12. stolarka okienna PCV w kolorze białym wewnętrznym i zewnętrznym, 3 szybowa13. parapety zewnętrzne stalowe14. drzwi wejściowe stalowe WIKĘD 26 C15. instalacja elektryczna podtynkowa zakończona puszką16. instalacja satelitarna zakończona puszką salon17. instalacja hydrauliczna (wod-kan)20. tynki wewnętrzne maszynowe gipsowe bez szpachlowania malowania21. tynki zewnętrzne klej na ocieplenie (ocieplenie styropianowe 15cm, struktura biała baranek 0,2)22. cokół budynku – klej na ocieplenie styropianowe gr 12 cm ,siatka + cerplast23. posadzki cementowe z ociepleniem styropianowym gr 12 cm i izolacją (folia)24. więźba dachowa wg projektu25. dach kryty membrana + dachówka betonowa26. komin wentylacyjny27. rynny plastikowe28. ocieplenie belek stropowych więźby (wełna grubość 25cm) płyta kartonowo gipsowa, nida bez szpachlowania29. przyłącze instalacji wodnej, wraz z podłączeniem do budynku ( robocizna, materiały, dokumentacja )30. przyłącze instalacji elektryczne, wraz z podłączeniem do budynku ( robocizna, materiały,dokumentacja )31.mapka po wykonawcza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroles 16.07.2020 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2020 Ogrzewanie elektryczne ma sens w domach energooszczędnych / pasywnych. Ten na taki nie wygląda. Osobną sprawą jest to, że w nowych domach formalnie nie można mieć tylko ogrzewania elektrycznego (co jest absurdalne). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jusko31gmail.com 16.07.2020 10:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2020 Dlaczego nie można? Jestem naprawdę w początkowym punkcie planowania więc staram się poznać wszystko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 16.07.2020 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2020 Dlaczego nie można? Jestem naprawdę w początkowym punkcie planowania więc staram się poznać wszystko Dlatego ze przy ogrzewaniu czystym pradem nie zostanie spełniony warunek Ep, dla energii elektrycznej wsp. nakładu = 3, co powoduje ze Ep bedzie wiekszy od wymaganego. Juz od początku nowego roku Epmoze byc mniejszy lub równy do 70 kWh/m2*a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jusko31gmail.com 16.07.2020 12:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2020 Rzeczywiście, aczkolwiek chciałbym również iść w panele fotowoltaiczne, wtedy ten wskaźnik ulegnie obniżeniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 16.07.2020 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2020 Nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 16.07.2020 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2020 Nie. To jest Twoja interpretacja, niestety ministerstwo nie przygotowało dokladnych wytycznych jak traktowac energię słoneczną. Jednak jak by nie liczył to w kazdym przypadku obnizy, ale nie zawsze tak samo i nie zawsze wystaczajaco aby Ep spełnilo warunek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jusko31gmail.com 16.07.2020 18:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2020 A może mi rozwinąć to EP? Czytałem krótką definicje, ale chodzi mi bardziej o konsekwencje wynikające z tego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 16.07.2020 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2020 A może mi rozwinąć to EP? Czytałem krótką definicje, ale chodzi mi bardziej o konsekwencje wynikające z tego? Konsekwencją Ep nie spełniajacego wymagan jest brak PNB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroles 16.07.2020 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2020 Aktualne przepisy zostały przygotowane w sposób dość rażąco niekompetentny. W wielu przypadkach zachęcający bądź wymuszający obchodzenie ich litery, żeby zgadzało się z ich duchem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 17.07.2020 05:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2020 Aktualne przepisy zostały przygotowane w sposób dość rażąco niekompetentny. W wielu przypadkach zachęcający bądź wymuszający obchodzenie ich litery, żeby zgadzało się z ich duchem. Aktualne przepisy w tym zakresie są prawie niezmienione od czasu ich publikacji ok 2008 r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroles 17.07.2020 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2020 Tak przepis się nie zmienił, tylko od 2017 roku premiuje skomplikowane systemy ogrzewania zamiast porządnej izolacji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 17.07.2020 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2020 Tak przepis się nie zmienił, tylko od 2017 roku premiuje skomplikowane systemy ogrzewania zamiast porządnej izolacji... 2017 to nic 2021 to będzie problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 17.07.2020 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2020 To jest Twoja interpretacja, niestety ministerstwo nie przygotowało dokladnych wytycznych jak traktowac energię słoneczną. Jednak jak by nie liczył to w kazdym przypadku obnizy, ale nie zawsze tak samo i nie zawsze wystaczajaco aby Ep spełnilo warunek. Można, ale nie można. Albo nie można, a jednak można. Twoja interpretacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
L.mArK 21.07.2020 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2020 A ja mam pytanie, czy można zrobić odbiór budynku bez źródła ogrzewania? Cała instalacja jest zrobiona ale nie ma pompy/pieca itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts