Greengaz 16.07.2020 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2020 Przy okazji remontu chcę poprowadzić wywiew bezpośrednio na dach prostą rurą fi 150.Problem.Czym zwieńczyć wylot na dachu. Dachówka Euronit S oraz jak uszczelnić przejście przez membranę dachową. Stan obecny.Rura z okapu fi 150 poprowadzona poprowadzona pionowo do sufitu podwieszonego, przejście na kanał prostokątny nad sufitem i dalej 4 m do szachtu wentylacyjnego. Czyli -1,5m m pionowo, zakręt i przejście na profil płaski ok. 4 m, zakręt i dalej ok 1 m płaskim, zakręt i przejście z płaskiego do szachtu.Razem 3 zakręty 90 st i dwa przejścia z rury okrągłej na profil płaski. Chyba bez sensu.Będzie montowany okap o wydajności 700 m3/h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryni 16.07.2020 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2020 Masz dwie możliwości, albo dwa kominki wentylacyjne fi 125 dedykowane do tej dachówki, albo przejście na rurę z kwasowki zastosowanie kołnierza ołowianego dla uszczelnienia przejścia przez dachówkę i nasada wentylacyjna. Do przejścia przez membranę są specjalne kołnierze. Sugeruje jeszcze zamontowanie odskraplacza na rurze wentylacyjnej, przy takiej wentylacji wykonanej z nienasiąkliwego materiału bardzo często pojawiają się problemy ze spływającymi skroplinami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 16.07.2020 12:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2020 Dwie dedykowane dachówki wymuszają rozdzielenie fi 150 na 2x fi 125. Zastosowanie otwartej nasady wentylacyjnej wymaga jeszcze osłony przed deszczem. Odskraplacz to rura na której dnie wyprowadzenie skroplin , a wejście z wydmuchem z okapu z boku. Gdzie odprowadzić skropliny? W uzupełnieniu pierwszego postu. Dom parterowy, a okap instalowany na ścianie szczytowej Całość rury poprowadzonej pionowo nad okapem to ok. 2,5 m z czego w domu ok. 1,5 m + strop na którym leży ocieplenie ok. 60 cm./tu jest ciepło/. Pozostaje ok. 40 cm nieocieplonego strychu i już dach.. Czy to coś zmienia? Dochodzi jeszcze osłona śniegowa nad wystającym kominkiem wentylacyjnym. Zaczyna się wszystko komplikować . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryni 16.07.2020 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2020 Tak dwa kominki to konieczność rozdzielenia kanału wentylacyjnego, jeden jest zdecydowanie lepszym rozwiązaniem z punktu widzenia przepływu powietrza, ale jest to rozwiązanie mniej estetyczne przez kołnierz ołowiany. Myślałem o tego typu nasadzie wentylacyjnej. Są jeszcze odskraplacze nazwijmy to pierścieniowe: Skropliny niestety trzeba odprowadzić do kanalizacji i to może być problem. Z moich doświadczeń wynika, że ocieplenie komina czy to wentylacyjnego, czy dymnego wykonanego z nienasiąkliwego materiału nie pomaga, para wodna i tak skrapla się najpóźniej przy wylocie komina i wszystko spływa w dól, bo niema gdzie wsiąknąć Osłona przeciw śniegowa nie jest niezbędna przy okrągłym przekroju komina , oczywiście cały komin musi być porządnie zamocowany. Co jeszcze mogę dodać, tak to jest z nowoczesnymi technologiami jedna zmiana,"usprawnienie" powoduje często wiele innych problemów które trzeba rozwiązać, dlatego do wentylacji lepszym rozwiązaniem są tradycyjne kominy murowane z cegły pełnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 16.07.2020 13:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2020 Co sadzisz o tym skraplaczu w wersji bez odprowadzenia skroplin. Kołnierz wewnątrz, wg producenta, jest zbiornikiem do odparowania. czy wystarczy?To by rozwiązało problem, bo można go umieścić tuż nad wyprowadzeniem rury z okapu. Tam jest też najcieplej /największe odparowanie/, a jednocześnie najdalej od strefy zimnej kominka. http://www.wirplast.pl/files/produkty/produkty_uzupelnijace/skraplacz%20wodny%20kondensatu/skraplacz.png Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryni 16.07.2020 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2020 To by mogło być, chociaż wiadomo, że to nie daje 100% pewności, że skropliny się nie przeleją w skrajnej sytuacji (np deszcz + ostre gotowanie), ale tak coś takiego mogę polecić. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 19.07.2020 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2020 Kominki systemowe nie są ocieplane więc się do tego nie nadają. Rura musi być izolowana cieplnie czyli rura w rurze. Inne rozwiązanie to zbudowanie na dachu atrapy komina. W załączeniu zdjęcia takich atrap kominów z moich realizacji. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 20.07.2020 09:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2020 Andrzeju, aby wyprowadzić powietrze z okapu kuchennego nie będę rujnował dachu. Nie warta skórka wyprawkiJak pisałem wcześniej całość rury licząc od poziomu okapu w kuchni do wyjścia na dach to ok. 2,5 m. Ostanie 0,5 m przebiegające nieogrzewanym strychem bez problemu można ogacić wełną. Po drodze, np tuż nad okapem mogę włożyć odskraplacz - ze zdjęcia wyżej - bez odprowadzenia skroplin bo nie mam gdzie ich odprowadzić. Pytanie, czy takie rozwiązanie zda egzamin?Oczywiście będzie zamontowany zawór zwrotny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fukujin 20.07.2020 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2020 Andrzeju, aby wyprowadzić powietrze z okapu kuchennego nie będę rujnował dachu. To nie lepiej przez ścianę? Są gotowe systemy do tego - http://www.went-dom.pl/produkty/wentylacja/osprzet_wentylacyjny/kratki_anemostaty_nawiewniki/zestaw_marley_do_okapu/zestaw_do_podlaczenia_okapu/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 20.07.2020 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2020 A jakie to rujnowanie dachu? Aby przeprowadzić rurę przez dach będzie trzeba popełnić podobne rujnowanie. Oczywiście to tylko moja propozycja. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 20.07.2020 16:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2020 Komin wentylacyjny już mam, tyle że po drugiej stronie kuchni.-patrz #1 i #3Nie ma możliwości usytuowania płyty grzewczej i okapu pod tym kominem stąd pomysł pionowego wyprowadzenia na dach powietrza z okapu.w innym miejscu.Trudno też byłoby budowanie komina podpartego na czym - stropie, ścianie szczytowej? Pomijam walory wizualne lokalizacji komina w tym miejscu.Mam już kominy- łazienka, pralnia, wyprowadzenie kanalizy- kotłownia, garaż, druga łazienka- kuchnia, spiżarnia- kominek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 20.07.2020 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2020 Taki komin to atrapa (skrzynka) postawiona na dachu. Wygląda jak murowany. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts