dixiluk 16.07.2020 23:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2020 Witam, prosiłbym bardzo o radę. Aktualnie projektują mi dom z garażem w bryle. Zdecydowałem się na płytę fundamentowa świadom wad i zalet. Architekt chciał mnie zniechęcić do płyty ale mu się nie udało (chyba się na tym nie zna, jego podwykonawca liczy płytę). Pojawił się problem w kwestii wysokości. On uważa że płyta, jak fundament musi być posadowiona przynajmniej 50cm pod gruntem który można nadsypać - posadowienie zakłada jako dół XPS. Płyta 30cm + 15 ocieplenie pod + 15 styropian i podłoga nad płytą. Wychodzi na to, że ziemia wokół płyty będzie 5cm nad górną częścią płyty, przysypując ściany. Moim zdaniem jest on w totalnym błędzie, on mówi że takie są przepisy. Mam rację?Jest jakiś standard lub przepis jak głęboko powinna być płyta. Z grafik na internecie zrozumiałem że najważniejsze by wymieniony i ubity grunt pod płytą był szerszy od płyty o 1m, dalej może być skarpa w dół. Na wymieniony grunt dajemy xps + płyta żelbetonowa (pomijam szczegóły), poza płyta można dać opaskę na wysokości xpsa i lekko przysypać ziemią. Wnioskuję że poziom gruntu przy płycie, mógłby nawet kończyć się poniżej dolnej części płyty żelbetonowej.Mógłby ktoś wypowiedzieć się w tym temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 17.07.2020 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2020 ^^Nie ma takiego prikazu, możesz ściagnąć humus i na tym zrobić płytę nawet bez podbudowy ale tylko w przypadku gdy w jakiś sposób zabezpieczysz grunt pod płytą przed wysadzinami np opaską antywysadzinową. Tak mówi Eurokod czyli obowiązująca norma dotycząca posadowienia. 50 cm to jest ze starej już nie obowiązującej normy. Z racjonalnego punktu widzenia dobrze jak płyta będzie trochę przysypana w zagłębieniu, ale nie ma takiego prikazu , no chyba że jest jakieś ryzyko poślizgu płyty na zboczach itp .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aarnn 17.07.2020 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2020 Płyta może być robiona bezpośrednio na gruncie. Gruncie nośnym. Humus wymieniasz na pospółkę minimum metr poza obrys płyty (pod warunkiem, że pod spodem jest warstwa nośna odpowiedniej grubości, to będzie wynikało z badań geotechnicznych) i wtedy na równo z poziomem gruntu można ustawiaś szalunek z kształtek xps. Izolacja pod płytą 20-30 cm. Płyta ma grubość 20 cm. Dodatkowy styropian na płycie i na to jeszcze posadzka to zbędny wydatek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dixiluk 17.07.2020 15:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2020 Dzięki za informacje. W poniedziałek będę rozmawiał z architektem. Planuje na płytę dać okolice 8cm styropianu i ukryć w nim wszystkie kable, wodę i odkurzacz centralny. Na to podlogowka więc wychodzi okolice 15. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aarnn 17.07.2020 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2020 Wszystkie instalacje mogą być w płycie łącznie z odkurzaczem centralnym. A przy tym płyta grzewcza jeślizależyCi na podłogówce chociażuważam, że lepszesą grzejniki. Dodatkowe warstwy są zbędne. Polecam firmę Parati. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 18.07.2020 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2020 ^^Pieprzysz glupoty moga byc ale niezgodnie z polskim prawem i logika, elwmenty grzewcze niezgodnie a wszelkie inne instalacje nie umieszcza sie w elemncie konstrukcyjnym bo to jest element nosny, jak cos sie zepsuje ewentualne kucie zmienia uklad statyczny plyty ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aarnn 19.07.2020 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2020 Czyli wszystkie budynki na płycie grzewczej do rozbiórki?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnago 19.07.2020 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2020 Eee a czemu 30 cm........ bunkier budujesz że, tak grubo i pewnie konstruktor wrzucił zbrojenie fi 20 . Wg mnie projekt do przeliczenia na nowo jeśli parterówka lub z użytkowym poddaszem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 20.07.2020 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2020 Czyli wszystkie budynki na płycie grzewczej do rozbiórki?? Czy w Polskich realiach jest to powód do rozbiórki nie sadze, ale jest to niezgodne z rozprządzeniem w sprawie warunków technicznych i mało sensowne moim zdaniem, ale widać, że ludzie sie tym nie przejmują i tak robią. Co do innych instalacji nie pamietam czy w przepisach jest na ten temat powiedziane , ale po prostu to jest głupie zatapianie np wody w płycie fundamentowej.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dixiluk 20.07.2020 11:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2020 Też uważam że płyta jest zbyt ważne by bawić się i władać w nią różne instalacje - chociaż wiem że się da. Osobiście chce na płytę dać 8 cm styropianu i wszystko w nim ukryć. Koszt znikomy a spokojniej się będę czuł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts