Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pokażcie gęby... swoich zwierzaków!

Gość

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Natomiast jak ktoś przychodzi do mnie to obszczekuje a przy wejściu do domu atakuje.

Uwazaj na takie zachowania Stabliny psychicznie pies nie atakuje bez powodu . To ze ktos przychodzi to nie powod do ataku w zadnym wypadku .

Jesli masz dzieci , am na mysli male dzieci zabierz sie za socjal i nauke podstawowych komend na poczatek .

Suczka wyglada na mloda wiec szybko sie nauczy i bedzie wdzieczna za poswiecony jej czas , a Ty nie bedziesz mial problemow ze spacerem z nia chocby po lace , nie bedziesz tez narzekal ze pies Ci ucieka .

Zycze powodzenia :)

Krzysiek ja sie calkiem nie znam na BOSach , ale jak jezdze na trenigi IPO czesto pojawia sie gromada bialaskow , cala wielka w sumie rodzinka chyba z 15 sztuk, rodzenstwo , kuzynostwo , rodzice i trenuja , bawia sie , griluja , sa jak prawdziwa Rodzina .Stad moje rozpoznanie :)

My tam z Gociem wygladamy jak czarna plama :lol2::lol2:

Pomysl o takim treningu , te psy sa rewelacyjne do tego i slad ponoc fajny robia .

Pod tajemniczym skrótem BOS ukryty jest Biały Owczarek Szwajcarski. Jest już ich trochę w Polsce, ale faktycznie to rzadka i stosunkowo młoda rasa. FCI notuje wzorzec chyba od 1994 roku.

*małe sprostowanie: w Szwajcarii od 1991r, FCI od 2003r

Edytowane przez jola_krzysiek
sprostowanie

Uwazaj na takie zachowania Stabliny psychicznie pies nie atakuje bez powodu . To ze ktos przychodzi to nie powod do ataku w zadnym wypadku .

Jesli masz dzieci , am na mysli male dzieci zabierz sie za socjal i nauke podstawowych komend na poczatek .

Suczka wyglada na mloda wiec szybko sie nauczy i bedzie wdzieczna za poswiecony jej czas , a Ty nie bedziesz mial problemow ze spacerem z nia chocby po lace , nie bedziesz tez narzekal ze pies Ci ucieka .

Zycze powodzenia :)

No... niezupełnie się zgadzam. Próba wejścia do domu to JEST powód do ataku. Jedne psy z instynktem stróżujacym akceptują osoby wpuszczone przez właściciela inne niei te trzeba wiązać lub zamykać w kojcach. Jak na razie jak ktoś wjedzie samochodem i ja go od samochodu eskortuję do domu to jest dość dobrze, gorzej jak ktoś idzie od bramy. Ostatnio zdarzyło się, że szedłem z suką zamknąć bramę po wyjeździe dostawcy węgla i traf chciał, że ktoś nadchodził. Suka wyskoczyła przed bramę ze szczekaniem a człowiek zamarł w odległości ok. 15 m. Odwołałem i wróciła. Zamknąłem bramę i było OK. Przy okazji sprawdziłem, że suka nie jest nadmiernie agresywna. Natomiast ze szkoleniem i komendami jest kiepsko. Np. bardzo łatwo nauczyła się, że przed podaniem jedzenia ma usiąść na komendę siad. I tu nie ma problemu. Natomiast chodzenie przy nodze absolutnie nie wychodzi. Tzn. kiedy idzie na smyczy i próbuję ją korygować to ona napiera i włazi na mnie. Jeżeli idzie bez smyczy - w ogóle nie reaguje. Kiedy mam w ręku przysmak i trzymam rękę tak, że ona próbując go dostać idzie przy nodze to ona całkowicie skupia się na przysmaku i nie wierzę, żeby kiedykolwiek, jak nie będę go miał w ręce szła przy nodze. Jest dobrze z chodzeniem na smyczy bo nie ciągnie, ale jak jest luzem to na początku przychodziła bardzo ładnie a teraz gorzej, bo czuje się pewniejsza siebie i nie boi się porzucenia. Więc tak przychodzi trochę "z łaski" (choć prawie zawsze dostaje za to jakiś przysmaczek. (chodzę z nia z kieszeniami wypełnionymi chrupkami i psimi "ciasteczkami" a suka jest łakoma. Tyle że u mnie na wsi jest tyle ciekawych zapachów... inne psy, zwierzyna leśna, koty...

mmiodek

Kazdy ma inne oczekiwania wobec psa .Ja nie wyobrazam sobie , zeby moj atakowal , bo przyjechala do mnie kolezanka :rolleyes:

Pies ma prawo zaatakowac w sytuacji zagrozenia . Mozna go tego nauczyc .

Ostatnio mialam na spacerze taka glupia sytuacje

Dwaj panowie na polu , jeden grzecznie do mnie cos powiedzial , oczywiscie pies po przywolaniu przy nodze siedzi i czeka co dalej .

Drugi z panow zaczal krzyczec , ze plosze zwierzyna ,widac klusownik jakis lokalny / to bylo pole po ktorym moge chodzic , bo pytalam o zgode / , pies gdyby nie dobra obroza z raczka zaatakowalby .

Nie ma u mnie opcji , ze pies sie pomyli , bo moj pies jesli sie pomyli to ja pojde siedziec ;)

Przyjscie kogos do domu i wejscie do srodka to nie powod do ataku . W takiej sytuacji pies powinien zostac obojetny .

To tak jak szczekanie na kazdego przechodzacego obok ogrodzenia . No ja nie wiem jak ludzie to wytrzymuja kiedy ich pies szczeka ,bo ktos idzie :rolleyes: Co prawda mowi , sie ze to dobry pies bo szczeka , z tym , ze na wiekszosc tych szczekajacych wystarczy mocniej tupnac noga i uciekaja .

Mojemu pozwalam szczekac tylko na wiejskie dzieci , ktore rzucaja w Niego kamieniami .

rrmi

Ja osobiście wolałbym spokojniejszego psa, nawet takiego, który jest przyjazny wobec wszystkich obcych. Ale to jest suka, którą przygarnąłem i biorę ją taka jaka jest. Jak na razie współżyjemy w zgodzie. Ona jest ukształtowana dorosłą suką i nie jest łatwo ją zmienić. Do tego widzę, że przeważaja u niej cechy psów typowo stróżujących typu kaukaz. A więc samodzielność w ocenie sytuacji i podejmowaniu decyzji o obronie terenu. Można to tez odczytać jako niezależność wobec właściciela. I nie jest łatwo to zmienić. Ja nie mam teraz też czasu na taką pracę z psem, która mogłaby zmienic ja radykalnie, bo to wymagałoby codziennych częstych ćwiczeń z zakresu posłuszeństwa i udział u osób "trzecich" żeby kształtować zachowania przy gościach. Zwykli ludzie - rodzina, znajomi, którzy zresztą pojawiaja się dość rzadko jakoś nie chcą współpracować... Naprawdę zupełnie inaczej jest kiedy ma się psa od szczeniaka. Choć i wtedy trafiaja się osobniki o tak silnych instynktach że ukształtowanie ich wedle swojego widzimisię jest trudne lub niemożliwe (fila brasilejro z silną ojerizą np. czy "złobnyj" owczarek środkowoazjatycki).

mmiodku zycze wiec powodzenia w codziennym zyciu:p Widze , ze Wiesz o co chodzi z psem , dasz rade .Doczytaj moze jeszcze o psach strozujacych [pewnie juz to zrobiles :)] .

Mysle , ze z tak spokojnym wlascicielem jak Ty suczka bedzie zachowywala sie bardzo dobrze :p

pozdrawiam serdecznie

• 3 weeks później...