kroyena 16.11.2004 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2004 Jeszcze jeden Święty. Tym razem od butów, znaczy ten z 5 grudnia. A może 6-ego (kiedy ja ostatnio buciory czyściłem? ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 16.11.2004 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2004 Kroyena a Ty czasem rózgi nie dostaniesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EDZIA 16.11.2004 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2004 Jeszcze jeden Święty. Tym razem od butów, znaczy ten z 5 grudnia. A może 6-ego (kiedy ja ostatnio buciory czyściłem? ). Koyeno, a Andrzej / Andrzejki to gdzie po drodze zgubiłeś? 30 listopada..przypominam pozdrawiam Edzia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
osowa 17.11.2004 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2004 Ano właśnie Andrzejki Może nowy temat - wróżby , pamiętacie to lanie woskiem itd? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 17.11.2004 13:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2004 A co ja Jędrek jestem? U mnie w rodzinie też takowych niet. A ptaszek łobrączkowany jestem to ciekawe co mam przy Andrzejkach polewać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 02.12.2004 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2004 Oby doleciał do wszystkich... http://217.79.144.102/~b0rg/rotfl/upload/ani_pere_noel_accroche_avion.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
osowa 03.12.2004 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2004 http://www.madzia.olp.pl/zima/natale34.gif ŚWIĘTY MIKOŁAJ jest znany na całym świecie. W Anglii jest nazywany Father Christmas, w USA Santa Claus, we Włoszech Babbo Natale, w Niemczech - Heilige Nicolaus. Z czasem święty Mikołaj zmienil swoj wygląd. Kiedy Holendrzy osiedlili się w USA nazwa Siter Klaas zmienila sie na Santa Claus.W Ameryce Święty Mikołaj przybrał postać pyzatego dziadka o czerwonych policzkach i długiej białej brodzie podróżującego saniami w zaprzegu reniferow. Mikołaj był szlachetnym biskupem. Legendy mówią, że potrafił czynić cuda. Najsłynniejsza z nich opowiada o trójce dzieci, które zły drwal zabił i ukrył w beczce. Mikołaj przywrócił dzieci do życia i obsypał je prezentami. Mikołaj i Boże Narodzenie na świecie : W Polsce W wigilię dzieci wypatrują na niebie pierwszej gwiazdki. Kiedy ją zobaczą, cała rodzina zasiada do uroczystej wieczerzy. Na pamiatkę narodzenia Jezusa w stajence kładzie się pod obruz sianko. Na stole stawia się zawsze jedno nakrycie więcej dla niespodziewanego gościa. Przed kolacją wszyscy dzielą się opłatkiem i składają sobie życzenia, zapominając o wcześniejszych kłótniach i nieporozumieniach. Jest to bardzo wzruszająca chwila. W polskiej tradycji przygotowania Bożego Narodzenia rozpoczynają się adwentem. Okres świąt kończy się 6 stycznia, w dniu Trzech Króli. W czasie świąt dzieci przebrane za diabły, anioły, pasterzy obchodzą domy i śpiewają kolędy. Dostają za to drobne pieniądze i słodycze. Jeśli jest dużo śniegu, można urządzić wspaniały kulig z pieczeniem kiełbasek na ognisku i śpiewami. Na Słowacji Na Słowacji święty Mikołaj z przebierańcami w maskach przegania z domów śmierć. Ma on wygląd przerażającego upiora z kosą w ręku. W czasie adwentu najmilszym dniem dla dzieci jest 6 grudnia. Czyszczą one swoje buty i stawiają je na parapecie okna, aby otrzymać prezent od Świętego Mikołaja. W wielu rodzinach urządza sie dzieciom małe święto. Dorośli przychodzą przebrani za świętego Mikołaja, diabła i anioła i podczas gdy dzieci śpiewają, wręczają im prezenty. Między Bożym Narodzeniem a dniem Trzech Króli wypada "dwanaście świętych dni". W tym czasie ludzie przebierają się i tańczą przy muzyce, podtrzymując dawne ludowe zwyczaje związane z bliskim końcem zimy. W Austrii Święty Mikołaj przychodzi w towarzystwie diabłów, czyli Krampusów. Są to przebierańcy, którzy straszą nieposłuszne dzieci. Boże Narodzenie jest tu najważniejszym świętem w roku. Wszyscy starają się je spędzić z rodziną. Wieczorem 24 grudnia zamyka się restauracje, kina i teatry. Trwają ostatnie przygotowania do świąt. W adwencie zapala się świece. W pierwszą niedzielę jedną, w drugą dwie... Na placach wielu miast i wsi stoją ogromne choinki. 24 grudnia na ulicę wychodzą tłumy dzieci, często w towarzystwie babci czy dziadka. Rodzice zajmują sie wtedy przystrajaniem drzewka, które do tej pory czekało ukryte na strych lub w piwnicy. W stolicy Austrii Wiedniu, w parku niedaleko ratusza przez cały grudzień panuje nastrój święta i zabawy. Pośród bajkowych dekoracji stoją pięknie ozdobione drzewa. http://www.madzia.olp.pl/zima/natale17.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 06.12.2004 10:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2004 Buty,buty i po butach. Chłolera zapomniałem wczoraj wyczyścić. I oczywiscie ominął brudasy i śmierdziuchy szerokim łukiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 25.11.2005 08:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2005 Buty, buty. Może narciarskie wystawię, większe są. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 25.11.2005 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2005 ...pomny ubiegłorocznych doświadczeń Tyś powinien wystawić co najmniej kalosze.... i to najlepiej ze 3 pary J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorotazab 28.11.2005 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2005 http://www.millan.net/anims/giffar/giffar2/speedy.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts