Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nowa instalacja polskie panele pytania

djibiza

Recommended Posts

Witam.

Chcę założyć PV

Dostałem ofertę z panelami ML max 330W i inwerterem sofar 3 fazy ok 4kw (modelu nie znam)

Panele 13szt (4290W) rozłożone 7szt wschód 6szt zachod dwa stringi.

Bez optymalizatorów. Zacienień brak. Dach 30st dachówka.

Koszt 20tys brutto.

Pytania mam odnośnie optymalizatorów. Czy są potrzebne, instalator twierdzi że nie.

Dużo naczytałem się kwestii wyłączania falownika z powodu przekroczenia napięcia 253V ale większość dotyczyła falowników 1 fazowych. Niektórzy pisali, że optymalizatory pomagają, inni że już taki urok. Chciałabym żeby ktoś mi podpowiedział co robić. Jeśli dojdzie 13szt optymalizatorów to koszt robi się dodatkowo 2800zl

Witam.

Chcę założyć PV

Dostałem ofertę z panelami ML max 330W i inwerterem sofar 3 fazy ok 4kw (modelu nie znam)

Panele 13szt (4290W) rozłożone 7szt wschód 6szt zachod dwa stringi.

Bez optymalizatorów. Zacienień brak. Dach 30st dachówka.

Koszt 20tys brutto.

Pytania mam odnośnie optymalizatorów. Czy są potrzebne, instalator twierdzi że nie.

Dużo naczytałem się kwestii wyłączania falownika z powodu przekroczenia napięcia 253V ale większość dotyczyła falowników 1 fazowych. Niektórzy pisali, że optymalizatory pomagają, inni że już taki urok. Chciałabym żeby ktoś mi podpowiedział co robić. Jeśli dojdzie 13szt optymalizatorów to koszt robi się dodatkowo 2800zl

Optymalizatory same zużywają również prąd, jest to zło konieczne. Jeżeli nie masz potrzeby ich instalowania to tego nie rób, Nie swędzi to nie drap :no:

Panele Selfa 335W 14szt

Falownik sofar solar 4.4 ktl-x 3 fazy

Kable solarne 6mm2

Reszta 5x4mm2

Zabezpieczenia i skrzynki Schrack

Złącza mc4 oryginalne sprawdzałem sam

Uziom od falownika max 10ohm

Konstrukcja corab

Cena 20.800zl

Możliwość na panelach ML system 330W w tej samej cenie.

Druga opcja na falowniku solaredge 4kW i optymalizatorach.

Cena 24.000zl

Firma PMB energia z Kórnika k.Poznania

Przypomnę. Dach wschód - zachód

Kusi mnie pierwsza opcja.

Druga bezpieczniejsza bo napięcie na panelach redukowane do zera po wyłączeniu lub awarii falownika.

Panele Selfa 335W 14szt

Falownik sofar solar 4.4 ktl-x 3 fazy

Kable solarne 6mm2

Reszta 5x4mm2

Zabezpieczenia i skrzynki Schrack

Złącza mc4 oryginalne sprawdzałem sam

Uziom od falownika max 10ohm

Konstrukcja corab

Cena 20.800zl

Możliwość na panelach ML system 330W w tej samej cenie.

Cena 24.000zl

Firma PMB energia z Kórnika k.Poznania

Kusi mnie pierwsza opcja.

Druga bezpieczniejsza bo napięcie na panelach redukowane do zera po wyłączeniu lub awarii falownika.

Ja mam prawie identyko z tym że panele słabsze sunlink 280w reszta się zgadza i cena 17900

[...]

Pytanie, czy firma ogarnia SolarEdge. Szkoda, żeby się uczyli na Tobie. A 14 paneli to praktycznie minimum do SE. Jeśli montowali mało SE, to albo bym poszukał innej firmy, albo wziął typowy falownik.

Ja mam prawie identyko z tym że panele słabsze sunlink 280w reszta się zgadza i cena 17900

Ładnie to działa? Faktycznie w rozrachunku rocznym to tylko opłaty stałe?

I ostatnie pytanie. Selfa czy ML system? Biorę pod uwagę te dwie firmy z racji gwarancji. Przykładowo firma montażowa znika z rynku. Zostaje mi Selfa lub ML bezpośrednio reklamować no i corab też jako dystrybutor więc zawsze cień nadziei, że gwarancja będzie za 10 lat

Panele Selfa 335W 14szt

...

...

Uważałbym z SE przy małej liczbie paneli na różnych połaciach. Falownik SE wymaga dokładnie 750V. Rano (i wieczorem) będziesz miał zacienioną jedną stronę i panele praktycznie nie będą miały mocy (z 50 W pewnie) a do 750V wymaganych przez falownik oświetlona strona nie wyrobi nawet na optymalizatorach 80V (P404) i będziesz miał coś takiego: napięcie z jasnej strony 7*80V=560V i musisz dorobić 190V z zacienionej czyli 27V na panel. Ponieważ moc zacienionego panele to te ok. 50W, to możesz puścić prąd rzędu 2A (2A*27V~50W). Czyli w stringu masz prąd 2A i z oświetlonych paneli wyciśniesz 2A*80V=160W.

Uważałbym z SE przy małej liczbie paneli na różnych połaciach. Falownik SE wymaga dokładnie 750V. Rano (i wieczorem) będziesz miał zacienioną jedną stronę i panele praktycznie nie będą miały mocy (z 50 W pewnie) a do 750V wymaganych przez falownik oświetlona strona nie wyrobi nawet na optymalizatorach 80V (P404) i będziesz miał coś takiego: napięcie z jasnej strony 7*80V=560V i musisz dorobić 190V z zacienionej czyli 27V na panel. Ponieważ moc zacienionego panele to te ok. 50W, to możesz puścić prąd rzędu 2A (2A*27V~50W). Czyli w stringu masz prąd 2A i z oświetlonych paneli wyciśniesz 2A*80V=160W.

W zasadzie już wybrałem zwykły sofar 4.4

Tylko z panelami nie wiem czy w ogóle jest różnica czy to samo. Selfa vs. ML

Czy montując teraz (za 2 tyg) przyjmuję że licznik będzie wymieniony za miesiąc, czyli końcówka sierpnia. Jak to się ma z rozrachunkiem z Enea. Będę dopłacał za prąd , który dobiorę z sieci czy rachunek będzie na koniec roku? Chodzi o to, że będę płacił ratę za PV i jeszcze za zużycie do Enea?

Edytowane przez djibiza

Ładnie to działa? Faktycznie w rozrachunku rocznym to tylko opłaty stałe?

I ostatnie pytanie. Selfa czy ML system? Biorę pod uwagę te dwie firmy z racji gwarancji. Przykładowo firma montażowa znika z rynku. Zostaje mi Selfa lub ML bezpośrednio reklamować no i corab też jako dystrybutor więc zawsze cień nadziei, że gwarancja będzie za 10 lat

Działa bardzo dobrze i ma uzysk jak na razie >100% mocy nominalnej. Nie mam samych opłat stałych bo tego nie planowałem zależało mi na pokryciu zużycia w I strefie za część II płacę bo mi się to opłaca a pokrywanie PV zużycia taniego prądu to raczej łosiactwo.

Zamiast brać mocniejsze panele i dopłącac do tego 2,5 tys wolałem za to założyć klimatyzator do ogrzewania obnizy mi on zużycie prądu o minimum 2000 kwh/rok. Zwrot z inwestycji bedzie szybszy niż z PV