tom_bombadil 20.07.2020 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2020 (edytowane) Planuję pomalowanie dwóch elewacji i zastanawiam się czym zagruntować powierzchnie, 1 - BALKONBalkon jest zadaszony. Tynk baranek z 2000r ściana stabilna, nic nie pęka, nie zacieka, nie sypie się. Całość lita i mocna.Usunąłem kilka haków i dziury zaszpachlowałem. Całość dokładnie umyłem.Tynk jest w bardzo dobrym stanie, jedynie farba wymaga odświeżenia i ujednolicenie po uzupełnieniach.Zamierzam zastosować jedną z farb Atlas Salta.Pytania:Czym gruntować takie podłoże? Na pewno pojawi się kwestia różnica chłonności na wcześniejszej farbie i miejscach napraw.W hurtowni polecają mi Cerplast- twierdzą że to zawsze najlepszy grunt pod malowanie .Ale zastanawiam się czy ma to sens - Cerplast to grunt ze strukturą przeznaczony pod tynki. Myślałem żeby użyć rozcieńczony Unigrunt.Ściana sama z siebie jest bardzo chropowata (baranek) chyba nie ma sensu użycie gruntu z kruszywem. 2-STARY GARAŻŚciana jest w gorszym stanie - wymaga wzmocnienia powierzchniowego. Ubytki, pęknięcia zaszpachlowałem. Całą Odspojoną starą farbę i usunąłemIdealnie równo nie jest. Całość na pewno wymaga ujednolicenia chłonności powierzchni i wzmocnienia powierzchniowego.Jaki grunt tutaj warto zastosować Cerplast czy Unigrunt ? Cerplast jest w stanie delikatnie wyrównać te najpłytsze nierówności ? Edytowane 22 Lipca 2020 przez tom_bombadil błędna nazwa jednego produktu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 20.07.2020 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2020 Skoro zastosujesz farbę Atlasu to zastosuj również grunt do tej farby. Przynajmniej będziesz miał pewność że powierzchnia będzie dobrze "czepna" .Co do drugiej "budowli" wyrównaj wszystkie ubytki klejem do siatki potem przetrzyj i zagruntuj Ceresitem, ale żółtym nie kwarcowym, uzyskasz pewność podłoża dla wyprawy malarskiej. Aby ujednolicić ściany przetrzyj je siatką/papierem o odpowiedniej gradacji/uziarnieniu wyrównasz tym samym powierzchnię i naprawy po malowaniu nie będą się tak odznaczać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom_bombadil 22.07.2020 06:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2020 Dzięki za pomoc Orientujesz się może jaki rodzaj farby może być zastosowany w bloku budowanym ok 1995r ? Atlas rekomenduje farbę Akrylową na wcześniejsze stare warstwy akrylowe - obstawiam że może być to farba Akrylowa bo innych wtedy pewnie nie było Ja planowałem malować Silikonową - ze względu na najlepsze właściwości takiej farby. Również faktura ma znaczenie - tutaj jest ekstremalnie przyczepna (baranek). Odnośnie garażu: Klej np. ATLAS GRAWIS U ? W pierwszym poście był błąd - w hurtowni polecają Cerplast nie Ceresit Ceresit żółty - miałeś na myśli Ceresit-CT 17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 22.07.2020 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2020 Tak, na blokach mieszkalnych tamtego okresy stosowano farby akrylowe. Były dobrej jakości bo jeśli ktoś pomalował tym altankę na działce kolorek i krycie jest do dzisiaj.Tak grunt dobrej jakości na zewnątrz i wewnątrz to CT 17, zawsze stosuję i jest bardzo dobry i wydajny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts