kiamil91 21.07.2020 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2020 Witam, Dostałem ostatnio od Pani Architekt konstrukcje dachu i nie podoba mi się ona ponieważ chciałem mieć odkrytą więźbę dachową a w projekcie mam wstawione metalowe dwuteowniki. Pani Architekt twierdzi, że te dwuteowniki muszą być i nie da się wstawić drewnianych płatwi. Czy jest jakaś możliwość zmieniania konstrukcji dachu żeby cała była drewniana?? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 21.07.2020 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2020 Chcesz widzieć belki drewniane - krokwie? Gdzie będzie ocieplenie dachu? Rozumiem, że nie chcesz widzieć dwuteowników - płatwi stalowych. Teoretycznie można zaprojektować i wykonać dach jętkowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kiamil91 21.07.2020 14:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2020 Będzie pełne deskowanie i na to pójdzie ocieplenie nakrokwiowe płyty PIR. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 21.07.2020 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2020 Trzeba więc zaprojektować nową konstrukcję dach - dach jętkowy.Trzeba też odpowiednio zaprojektować ścianki kolankowe aby (łącznie z pozostałą konstrukcją domu) przenosiły siły rozporowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 21.07.2020 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2020 HEB 180 jako płatwie i to po 2 sztuki an połać policzmy 13,5mbx51,2kg=691,2 kg sztuka x4 2765kg , Prawie trzy tony stali w dachu to lekko licząc 30 tyś Naprawdę "solidny" dach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kiamil91 21.07.2020 17:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2020 Jak mam rozumieć słowo "solidny" dach?? Czyli co konstruktor w konstrukcji dachu użył zbyt wielu płatwi metalowych wystarczyły by po jednej na połać??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 21.07.2020 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2020 Jak mam rozumieć słowo "solidny" dach?? Czyli co konstruktor w konstrukcji dachu użył zbyt wielu płatwi metalowych wystarczyły by po jednej na połać??? Dachy robi się z drewna rozumiem że przy dużych trudnych konstrukcjach więźby ktoś wspomaga się stalą. Wspomaga tzn robi np jeden układ stalowy, albo coś podeprze. Zastanów się czy 3 tony stali na dach na domku 11x13 to mało czy dużo. Wg mnie kosmos. Użycie profili HEB to chamskie pójście na skróty, wzsadzie tego profilu nie musi nikt liczyć on wytrzyma, ale nie o takie traktowanie klienta powinno chodzić. Do tego skoro chcesz mieć widoczną więźbę dlaczego zaprojektowali Ci coś zupełnie inne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kiamil91 21.07.2020 18:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2020 Dachy robi się z drewna rozumiem że przy dużych trudnych konstrukcjach więźby ktoś wspomaga się stalą. Wspomaga tzn robi np jeden układ stalowy, albo coś podeprze. Zastanów się czy 3 tony stali na dach na domku 11x13 to mało czy dużo. Wg mnie kosmos. Użycie profili HEB to chamskie pójście na skróty, wzsadzie tego profilu nie musi nikt liczyć on wytrzyma, ale nie o takie traktowanie klienta powinno chodzić. Do tego skoro chcesz mieć widoczną więźbę dlaczego zaprojektowali Ci coś zupełnie inne? Właśnie nie wiem dlaczego mi takie coś zaprojektowali, wiedzieli do samego początku, ze chcę mieć odkrytą więźbę. Jutro się odezwę do architekta niech jeszcze raz do tego usiądzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 21.07.2020 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2020 Pokaż rzut poddasza , ile planujesz tego ocieplenia na krokwiowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 21.07.2020 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2020 Właśnie nie wiem dlaczego mi takie coś zaprojektowali, wiedzieli do samego początku, ze chcę mieć odkrytą więźbę. Jutro się odezwę do architekta niech jeszcze raz do tego usiądzie. Jeżeli wiedzieli od początku to dlaczego tej "wiedzy" nie ma na przekroju?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kiamil91 22.07.2020 04:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2020 Pokaż rzut poddasza , ile planujesz tego ocieplenia na krokwiowego? Planowałem dać płytę PIR 140 lub 160 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 22.07.2020 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2020 Nie jest ten budynek duzy, nie wiem po co te HEB-y, jestem ciekawy co Ci powie projektant.Masz dośc delikatne krokwie 8x16 - ocieplenie w nich sie nie zmieści tak jak to ktoś rysuje. Tak patrze na ten przekrój i jak jesteś na granicy np z wysokością kalenicy to ocieplenie na krokwiowe podniesie budynek ze 20cm weź to pod uwagę. Co oznacza linia na poddaszu 250 ? To sufit, bo ścianka działowa się na tej lini kończy. I jeszcze piwnica, z rysunku wygląda jakby była murowa z tego materiału co parter , do ziemi tylko beton, najlepiej ściany monolityczne, ostatecznie bloczki +rdzenie. Ja mam na dachu PIR 2x80. Też mam widoczną więźbę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 22.07.2020 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2020 Dziwny ten projekt.4 HEB'y oparte na drewnianych słupach 20x20cm.Te słupy stoją na stropie czy na ścinach nośnych?5 metrów od stropu poddasza do kalenicy. W "salonie" to będzie ładna wysokość od +/-0,00.Pokoje, łazienka tez będą miały wysoki sufit. Może warto dać jedną stalową płatew w kalenicy (jakiś HEA - po obliczeniach). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 22.07.2020 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2020 Podzielam opinię szanownych przedmówców o dziwnym projekcie żeby nie powiedzieć o dziwolągu. Z przekroju wynika, że ściany kończą się na wysokości 2,5 m i nie ma sufitów poziomych więc wszystkie pomieszczenia łącznie z łazienką są otwarte. Słupy niczego nie podpierają bo nie dochodzą do płatwi. Na przekroju izolacja jest pomiędzy krokwiami a Ty piszesz, że będzie nakrokwiowa? Belki stalowe można obudować drewnem pozostaje jednak kwestia ich wysunięcia poza ściany zewnętrzne i przemarzanie. Reasumując skoro sugerowałeś projektantowi sposób izolacji to albo Cię nie słuchał, albo ten projekt jest nieaktualny, albo to jakaś niedokończona wizja. Wygląda na to, że to nie projektant a dyletant. Być może najwyższy czas na zmianę. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kiamil91 23.07.2020 05:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2020 Dziękuje wszystkim za odpowiedzi, już wiem na czym stoję, w przyszłym tygodniu jestem umówiony z architektem i zobaczymy co on mi o tym wszystkim powie. Jak będę miał coś nowego to postaram się to tutaj wrzucić Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts