Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dach płaski - wpust 100mm i redukcja na 110

marzar2

Recommended Posts

Witam,

mam zainstalowane w dachu płaskim wpusty rynnowe o nietypowej średnicy fi 100. Adaptery i rury spadowe będę miał z firmy Galeco. Jakotako adapter pasuje na średnicę, ale że będę miał ocieplenie 20 cm to muszę około 10 cm odsunąć się od ściany. Szukałem w marketach jakichś rozwiązań i nic nie znalazłem.

na allegro są reduktory gumowe ze 100 na 110: https://allegro.pl/oferta/redukcja-gumowa-uszczelka-ze-100-na-110-mm-7550762501 a na to nałożyłbym zwykłą rurę PCV pomarańczową 110 na taką długość jak potrzebuję i na to adapter z Galeco. Przeciekać nie powinno nic, bo woda będzie z upadem i będą spore zakładki rur - koło 10cm. Chyba ze ktoś ma inny pomysł ?

IMG_20200716_162942.jpg

a jakiej średnicy masz wyjście z dachu ? (tą rurę co przechodzi przez attykę i jest połączona z membraną )

10cm. I to wchodzi w kolano Wavina 11cm. I tam jest ta redukcja gumowa właśnie. U mnie jest to jeszcze schowane w elewacji, więc jak zacznie kiedyś cieknąć to będzie mały problemik ;)

masz jakąś fotkę jak to wygląda u Ciebie (to co jest pod elewacją) ? ja właśnie z powodu ewentualnego rozszczelnienia kiedyś daje rynny na elewacje.

Pod elewacją po pierwsze wszystko jest praktycznie chronione przed warunkami zewnetrznymo- to jeden plus. Drugi to wiadomo, bez porównania lepiej to wygląda. Trzeci koszt- bo puszczasz z góry zwykłe rury kanalizacyjne (pomarańczowe) nic się z nimi nie ma prawa stać. A jak się coś stanie trudno- dojdzie koszt wycięcia styropianu i tynkowania.

Ja mam wogole trochę inaczej i bardziej ryzykownownie, bo żeby to wszystko dobrze pasowało, to te wpusty dekarz zrobił mi samodzielnie, z blachy tytan-cynk. Zdjęć nie mam, ale ta rura wychodzi pod kątem w kolano 110, które to właśnie jest zredukowane gumą redukcyjną- jak w twoim pierwszym poście.

Zastanawiam się tylko czy tych przepustów nie pomalować środkiem Elastometal- który to wydłużył by ich "żywotność" o jakąś dekadę.