Puhacz 22.07.2020 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2020 Dzień Dobry Wszystkim! Mam instalację nawadniania, 4 sekcje, projekt + wykonanie własne. System oparty na zraszaczach Rain Bird seria 1800 (podstawowa). Generalnie działa OK ale: różnica poziomów w poszczególnych sekcjach sięga ok. 1 m, i niestety w zraszaczach położonych najniżej, po zakończeniu podlewania wycieka woda, tworząc kałużę i podmywanie ziemi na około tegoż zraszacza. Doczytałem o zraszaczach z zaworem zwrotnym SAM. I tu pytania: 1. Podstawowa sprawa: czy wystarczy jak wymienię w założonych zraszaczach 1800 sam tłok ze zraszaczy 1800SAM czy jednak muszę wymienić całe "body" (czyli je wykopać...)? (jeszcze nie widziałem tych zraszaczy więc nie znam konstrukcji - a chcę zaplanować odpowiednie prace w ogrodzie); 2. Czy zraszacze/tłoki wystarczy wymienić te z których wypływa woda (najniżej), a może z tych co woda odpływa (najwyżej) czy jednak we wszystkich? 3. Czy zawór zwrotny SAM powoduje straty ciśnienia - pytanie o tyle ważne że instalacja jest dość dokładnie zrobiona aby na każdym zraszaczu było podobne ciśnienie (np. przez stopniowanie rur czy dokładnie takie same przepływ w każdej sekcji itp.) - nie chciałbym tego teraz zepsuć. 4. Każde inne pomysły mile widziane! Dla formalności projekt w zał. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 24.07.2020 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2020 Same tłoki. A wymieniasz tylko w tych najniższych.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puhacz 25.07.2020 19:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2020 Krótko, zwięźle i na temat! Dzięki wielkie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej1987 26.06.2023 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2023 Dzień Dobry Wszystkim! Mam instalację nawadniania, 4 sekcje, projekt + wykonanie własne. System oparty na zraszaczach Rain Bird seria 1800 (podstawowa). Generalnie działa OK ale: różnica poziomów w poszczególnych sekcjach sięga ok. 1 m, i niestety w zraszaczach położonych najniżej, po zakończeniu podlewania wycieka woda, tworząc kałużę i podmywanie ziemi na około tegoż zraszacza. Doczytałem o zraszaczach z zaworem zwrotnym SAM. I tu pytania: 1. Podstawowa sprawa: czy wystarczy jak wymienię w założonych zraszaczach 1800 sam tłok ze zraszaczy 1800SAM czy jednak muszę wymienić całe "body" (czyli je wykopać...)? (jeszcze nie widziałem tych zraszaczy więc nie znam konstrukcji - a chcę zaplanować odpowiednie prace w ogrodzie); 2. Czy zraszacze/tłoki wystarczy wymienić te z których wypływa woda (najniżej), a może z tych co woda odpływa (najwyżej) czy jednak we wszystkich? 3. Czy zawór zwrotny SAM powoduje straty ciśnienia - pytanie o tyle ważne że instalacja jest dość dokładnie zrobiona aby na każdym zraszaczu było podobne ciśnienie (np. przez stopniowanie rur czy dokładnie takie same przepływ w każdej sekcji itp.) - nie chciałbym tego teraz zepsuć. 4. Każde inne pomysły mile widziane! Dla formalności projekt w zał. [ATTACH=CONFIG]446414[/ATTACH] Pozdrawiam! Gdzie znalazłeś same tłoki? Mam te same zraszacze, ten sam problem, ale nie mogę nigdzie znaleźć samych tłoków... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puhacz 26.06.2023 08:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2023 Hej,o ile pamiętam to kupiłem całe zraszacze i wymieniłem. Te co mi zostały sprzedałem na olx - wisiały na ogłoszeniu z pół roku... (zostawiłem sobie chyba 3 szt na podmiankę w razie w - jeden już musiałem wymieniać bo tłok nie schował się do końca i go ściąłem kosiarką!).Zdr! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts