Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłączenie pompy ciepła z parownikiem

rafix2005

Recommended Posts

Witam wszystkich serdecznie. Mam wykonywaną właśnie instalację pompy ciepła (powietrze-woda) w kotłowni. Zauważyłem, że parownik jest podłączony z pompą rurą o średnicy sporo mniejszej od przygotowanej przez producenta (wyjście 29mm, podłączenie 20mm). Czy będzie to miało jakiś wpływ na moc, parametry pracy pompy, czy też nie powinienem się martwić na zapas? Dołączam zdjęcie. Z góry dziękuję za pomoc

polaczenie_parownik-pompa.jpg

Jak daleko masz kotłownię od jednostki zewnętrznej?

Połączenie nieco nieestetyczne im wyszło...

Jest różnica poziomów między tym co w kotłowni a tym co za oknem?

To ma prawo działać a w szczególnym przypadku nawet POWINNO BYĆ tak zrobione.

Chodzi o powrót oleju do sprężarki.

Mocy nie ograniczy.

Pary tą cieńszą rurką szybciej będą płynęły.

Prawo przepływów się kłania.

Adam M.

Jak daleko masz kotłownię od jednostki zewnętrznej?

Połączenie nieco nieestetyczne im wyszło...

Jest różnica poziomów między tym co w kotłowni a tym co za oknem?

Adam M.

Dziękuję za szybką informację. Odległość między urządzeniami 8 metrów. Rożnicy poziomów brak.

Jeśli chodzi o róznice w średnicy na wejściu i wyjściu to oczywiście zamontowane rury są o srednicach odpowiednio 20mm i 11mm. Zakończenia rur przygotowane przez producenta to 29mm i 16mm. Stąd moje pytanie, czy zmniejszenie tego co zostawil producent zmienia parametry pracy urządzeń?

Pozdrawiam

Ochsner AIR18 C11A jest na R407C - 9,0 kg. Chyba podlega rejestracji f-gazowej, bo przekroczona waga czynnika pow. 3,0 kg (dodatkowy kłopot) .

Kiedyś kupiłem klimę na R407C w celu przerobienia na PC, ale sprawy poszły w innym kierunku. Przy tym czynniku klimatyzacja on-off o mocy 7 kW posiadała rury 3/8 i 5/8 cala.;