Audirs4 24.07.2020 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2020 Witam, potrzebuje zrobić studnie chłonną. Wodę gruntową mam na 3m i planuje wkopać nawiercaną rurę 160 3 m w dół i obsypać ją kamieniem rzecznym. Czy to będzie dobry pomysł? Obok garażu mam dół a tam podnośnik i kiedy przychodzi nawałnica, to zalewa mi ten dół i mam 20cm wody. Pytanie czy ta studzienka będzie dawała radę? Mam wkopaną z drugiej strony odwodnienia liniowego druga studzienkę https://www.google.com/search?q=studzienka+rozsączająca&client=opera-gx&hs=39h&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwiU6dzklubqAhWBDewKHZvkCkoQ_AUoAXoECBUQAw&biw=1879&bih=939 Która odprowadza wodę z dachu 35m2 i nawet dała radę, ale została wkopana na metr w ziemię i obsypana żwirem 1m3 no i wątpie, że da radę takiej "rzece" Pytanie ogólne, czy to będzie miało sens, czy dać sobie spokój i kupic rure 600cm 3m długości i zrobić większą studnię? Narysowałem mały szkic jak to mniej więcej wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 24.07.2020 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2020 Tutaj https://forum.muratordom.pl/showthread.php?365028-Kałuże-na-podwórku-glina-odwodnienie&p=7957349#post7957349 jest dyskusja na podobny temat, nie znając warunków należy założyć, że trzeba taką rurę o jak największej średnicy/pojemność wtedy można zwiększyć pewność, że woda wsiąknie szybciej 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Audirs4 24.07.2020 22:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2020 (edytowane) Nie prosiłem, ale muszę chyba zgłosić to... Ogólnie spadek od bramy na moim podwórku też jest, dlatyego to leci w stronę garażu. Chciałem też wyrównać trochę teren, ale najpierw robię odwodnienie liniowe, bo koparkę będę miał dopiero za miesiąc... Dół jest o wymiarach 4x4m Kurcze dawać teraz 1200zł za studnie mi się nie uśmiecha. Macie może jakieś budżetowe rozwiązanie? Pozdrawiam Edytowane 25 Lipca 2020 przez Audirs4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Audirs4 25.07.2020 15:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2020 Dzięki za podpowiedź. Tak myślałem juz o tym Tylko dopiero będę mógł zrobić coś za miesiąc z tym. Spróbuje zrobić coś z tą rurą, obsypię kamieniem rzecznym dołek metr na metr i 2 głęboki i zrobię chyba tak jak kolega mówi, przekieruję tą wodę. Od strony podnośnika jest teren trawiasty i pola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts