Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okno tarasowe przecieka

Recommended Posts

Kolejny problem z moim wymarzonym domem...

Ostatnio zauważyliśmy, że panele podłogowe w okolicy okna tarasowego zaczęły lekko puchnąć na krawędziach. Początkowo myślałem, że to żona przelała kwiatki, które stoją w tej okolicy.

Po ostatnich intensywnych ulewach okazało się, że przecieka nam okno tarasowe. Dzieje się tak w momencie kiedy deszcz mocno zacina na okno. Z tego co udało mi się zaobserwować, woda przechodzi między skrzydłem a progiem okna. Okno z firmy Drutex z niskim progiem, nie pamiętam modelu, montowane 3 lata temu. Między skrzydłem, a progiem jest jedynie uszczelka szczotkowa, która po ulewie jest cała mokra, więc stad przypuszczenie, że leje w tym miejscu.

Wcześniej tego nie zauważyłem, ale wydaje mi się, że w jednym skrzydle jest za krótki okapnik, jest około 1-1,5 cm przerwy.

Sprawdzałem próg i górna część jest praktycznie w poziomie, dopiero dolna część ma profil ze spadkiem. Gdzieś czytałem, że próg powinien mieć spadek w stronę na zewnątrz.

Co może być przyczyną przeciekania ? Czy można gdzieś kupić i wymienić okapniki na większe ? Czy uszczelka szczotkowa jest wymienna ? Co mogę sprawdzić ?

IMG_20200725_160701.jpg

IMG_20200725_224607.jpg

IMG_20200725_160610.jpg