rave 26.07.2020 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2020 Witam, Od 3/4 lat z początkiem lata pojawiają się małe, czarne długie robaczki. Wyjście na taras czy balkon, kończy się ciągłym drapaniem, bo od razu obchodzą całe ciało. Nie gryzą, przynajmniej tego nie odczułem, ale sam fakt ich pełzania strasznie irytuje. Otwarcie okna, szczególnie od strony, gdzie świeci słońce powoduje najazdem tych stworzeń na parapet a potem ekspansje na cały pokój w ilości co najmniej 15/20szt na 5min. Oczywiście moskitiera o dosyć małych oczkach nie robi na nich wrażenia. Ma wielkość około 2/3mm długości i do 1mm szerokości Czy ktoś się z tym spotkał, wie co to za ustrojstwo i jak się tego pozbyć? Podsyłam fotkę, gdzie złapałem dziada na maksymalnym zoomie wraz z końcówką długopisu do porównania wielkości. Ten bez długopisu to żyjący osobnik, z długopisem lekko już zmiażdżony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 26.07.2020 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2020 Wciornastki (Thysanoptera, Physapoda syn. przylżeńce, tripsy ang. thrips) Dużo osób ma z nimi problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 26.07.2020 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2020 A zapomniałem ich wróg to Osa, a pozbyć się ich jest trudno, najczęściej - Karate Spray Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rave 26.07.2020 12:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2020 Dokładnie to ten szkodnik. Tym samym prawdopodobnie znalazło się rozwiązanie zagadki, co powoduje choroby pomidorów i winorośli. Wszystko pasuje... Pozostaje zaopatrzenie się w preparaty i walkę.. Dzięki! Jeśli ktoś zna skuteczne metody na pozbycie się ich zarówno z ogródka jak i elewacji budynku/balkonu/tarasu, walcie śmiało! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts