Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kotwienie styropianu pod kamień/klinkier elewacyjny

Recommended Posts

Mam styro g20cm, był kotwiony normalnymi kotwami plastikowymi, ale nie wiem czy z dobrym skutkiem, bo pustak porotherm, więc dziury...

Poza tym klej jako placki. Teraz mam obawy czy taki styropian wytrzyma kamień elewacyjny h2.5m? Na wszelki wypadek wolę dać dodatkowe pewne kotwy (1-2/m2) już na siatkę, ale porządnej jakości i do porothermu. Poradźcie jakie kotwy co wybrać?

Może nie będzie tanio ale po głębszej analizie na pewno pewnie -Kołek termoz SV II ecotwist - to produkty firmy Fischer , a jak pamiętam działa na forum ich przedstawiciel, może warto się z nim skontaktować i będzie miał w atrakcyjnej cenie tym bardziej, że będziesz miał ich mniej niż przy ociepleniu - Tobie potrzebne są do wzmocnienia,

Pozdrawiam

Eco twist jest doskonały, ale tu potrzebne kolkowanie przez siatkę i talerz po zewnętrznej stronie.

Poza tym kup w tym kraju ecotwista ;)

Trzeba nawiedzonego żeby to miał na stanie ;)

No ja mam...

https://med-bud.pl/fischer-fischer-kolek-sv-ii-eco-twist-100szt,c104,p470,pl.html

Ale nie do końca ten kołek tu...

nie nie... cos solidniejszego potrzebne. poniedialek mam zajety caly, ale we wtorek zaplanowalem liczenie elewacji z okladzina z lupka, tylko musze sprawdzic wage i dobrac kolek, wiec we wtorek po poludniu powinienem miec juz ogarniete cos madrego to dam znaka, jak nie zapomne :D

Nie, tylko realista. Dlaczego? Bo już obiecywałeś też inne rzeczy w innych postach :p Ale zrób proszę miłą niespodziankę ;)

jakby tak doba trwala 48h :D to pewnie tez bym sie nie wyrabial. ja tu gdzies w miedzycasie pracuje caly czas. i w tych tematach realizowanych w firmie to dopiero mam pytania i szukanie rozwiazan wszelakich.

Kolek na forum ogarniam w tzw "miedzyczasie" i przy okazji .

nie odpisanie na forum lub odpisaanie z opoznieniem = no niestety zdarza sie

nie zalatwienie czegos w firmie: ludzie gdzies stoja, budowa stoi, cos ni dojezdza...

Edytowane przez fighter1983

Hej,

Też szukałem kotw kilka mies temu, mam podobnie jak Ty poro+20cm styropian+ mur z kamienia wapiennego głębokości 10-12cm.

Była opcja kotw w zaprawę przy murowaniu, ale potem ociepleniowcy by płakali.

Więc szukałem czegoś wierconego/montowanego przez styropian. Fischer miał tylko chemiczne, dość drogie.

Zdecydowałem się na kotwy na kołkach rozporowych Koelner, dedykowane do porotermu, kotwa wbijana 5906675242224 +kołek rozporowy do niej.

Wyszło najtaniej z gotowych, niechałupniczych rozwiązań.

Zabiłem jedną , nie do ruszenia.

Pozdrawiam

Przemek

Musisz odpowiednio dobrac gługość kotwy, koniec ten ląduje w spoinie/zaprawie okładziny zewnętrznej. Jak przypuszczam pofalowanie ma na celu zwiększenie oporu i siły potrzebnej na zerwanie powiązania muru z kotwą w osi do niej równoległej. Niektórzy dobierają nieco dłuższą niż potrzeba kotwę i zaginają jej koniec pod kątem 90 st, aby związanie było bardziej "pancerne". Zadzwoń do koelner, mają doradztwo techniczne.

Ogólnie takie kotwy nie mają przenosić ciężaru muru zewnętrznego, on nie może na nich wisieć, są za słabe. Stabilizują 3 warstwę, aby nie przewróciła się pod naporem wiatru. Masz niemało, 2,5 m wysokości, klinkier jest dość ciężki. Kamieniarze co się podobno znają mówią, a wydaje mi się to logiczne, że na kleju wisieć może okładzina 3cm. Ja mam w szycie 7m wysokości mur z wapienia, zewnętrzna warstwa nie może się wspierać na ziemi, bo budynek osiada i ściana by pękła. Pod spodem musi być np konsola z stali nierdzewnej , na której opiera się ocieplenie i warstwa zewnętrzna. Ja od ściany piwnicy mam oczep żelbetowy 30 cm głęboki i 30 cm wysoki, jako podporę dla muru z kamienia wapiennego, dodatkowo wyszło 5 kotw/m2.

zadanie odrobione.

https://www.ejot.pl/download/Flyer_STR_U_2G_pl.pdf

okladzina na eps TR80, 18cm, 2cm 23kg/mkw

6 szt na mkw

Edytowane przez fighter1983