Goly335 26.07.2020 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2020 Dzień dobry, Jako, że to mój pierwszy post to na początku witam wszystkich serdecznie Chciałbym zamontować drzwi bezprzylgowe z ościeżnicą regulowaną w ustawieniu mniej więcej jak na załączonym zdjęciu. Niestety jak widać, w każdym przypadku mogę "objąć" całą ościeżnicą tylko jedną ze stron - po drugiej jest ściana. Czy w takiej konfiguracji istnieje możliwość zamontowania ościeżnicy regulowanej po prostu docinając opaski w miejscu gdzie nie mogę złapać całości? Dodam, że grubość ściany to ok .15 cm, więc odpada ościeżnica stała tym bardziej, że zależy mi na ukrytych zawiasach. Z góry dzięki za wskazówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 26.07.2020 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2020 (edytowane) Teoretycznie nie, nie dopuszcza tego gwarancja. Praktycznie tak, poprzez obcięcie "nadmiaru" opasek. Opcja druga - przerobić mury Edytowane 26 Lipca 2020 przez finlandia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Goly335 26.07.2020 21:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2020 Teoretycznie nie, nie dopuszcza tego gwarancja. Praktycznie tak, poprzez obcięcie "nadmiaru" opasek. Opcja druga - przerobić mury [ATTACH=CONFIG]446571[/ATTACH] Dzięki za odpowiedź. No właśnie z przerobieniem murów to trochę słabo, bo nie ma za bardzo gdzie - aktualny otwór to ok. 86-87 cm to musiałbym zrobić drzwi 70" tki, a to już trochę mało. Rozumiem, że nie znajdę ościeżnicy stałej na taki szeroki mur (oczywiście mówię o tych standardowych)? Ostatecznie mógłbym zrezygnować z chowanych zawiasów, ale nie znalazłem stałych ościeżnic na ścianę większą niż 10 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 27.07.2020 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2020 W taki otwór nie wstawisz też ościeżnicy stałej. Ona ma zawsze ok 88-89 cm szerokości. Bez kucia się nie obejdzie. Chyba że zamówisz zwężaną (licz się z dopłatą pow. 50-200%) Ościeżnice stałe na większą szerokość robią firmy od produkcji typowo "drewnianej" ale to nadal nic nie zmienia, bo musisz jakoś wykończyć mieszkanie. 86-7cm to w ogóle cienko na montaż. Czasem chowane zawiasy są jedynym ratunkiem na tak wąski otwór i typowy rozmiar drzwi (tu miałem 86cm, gdzie zwykłe skrzydło przylgowe z zawiasami potrzebuje 87cm by się zmieścić: . Także nie zostaje Ci nic innego jak nanieść na tą karteczkę wymiary (w tym wielkość węgarka z boku drzwi "wyżej" i przejść się po firmach z pytaniem czy się podejmą.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Goly335 27.07.2020 14:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2020 Te drzwi co wstawiłeś wyglądają naprawdę nieźle. Rozumiem, że też przycinana była ościeżnica regulowana? Rzeczywistość jest u mnie jednak troszeczkę inna niż na szkicu - wstawiłem dokładne zdjęcia. Drzwi na rogu są praktycznie jedne przy drugich. Teoretycznie mógłbym spróbować podkuć te 3-4 cm do stałej ościeżnicy, ale nie wiem czy to gra warta świeczki, bo trochę mało tam już miejsca. Jeżeli uzyskałeś u siebie taki efekt docinając opaskę w regulowanej to chyba trzeba też tak spróbować. Dodatkowo podpytam o rozwiązanie w przypadku drzwi do łazienki, w której mam podwójną grubość ściany - jak na zdjęciu. Tutaj chyba też trzeba będzie po prostu dociąć opaskę na szerokość tego pierwszego murka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 28.07.2020 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2020 W takiej sytuacji każdy przypadek jest inny. Jeden z ostatnich, prostyszych: Tu od strony pokoju - cięte obie opaski - ideał jest jak się uda to zrobić symetrycznie: Ale czasem sytuacja na korytarzu ogranicza możliwości: i trzeba robić tak, jak się da. W tym przypadku udało się "ocalić" może 1 cm opaski, żeby to dostrzec fotka przed wykończeniem. Tak jak napisałem - to był średni przypadek. Mam też na koncie bardzo trudne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Goly335 29.07.2020 04:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2020 Dzięki za fotki. Dzwoniłem do dewelopera to powiedział mi, że otwory były projektowane pod drzwi z ukrytą ościeżnicą PORT-y z kolekcji Hide lub Level. Osobiście średnio mi się podobają, a poza tym komplet tj. skrzydło z ościeżnicą kosztują prawie 2 x tyle niż te co chce kupić (Artens seria Malibu z Leroy). Z majstrem rozmawiałem to powiedział mi, że ogarnie docinkę, więc nie pozostaje mi nic innego jak zamówić drzwi i czekać na efekt końcowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theme 29.07.2020 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2020 Jest sposób z docinka jak pisze Fin i ja taki zazwyczaj praktykuję i rekomenduję. Inny sposób to dorobienie węgarków aby ościeżnica regulowana miała czego się złapać. W sumie pierwsza opcja szybsza, tylko minus za utratę gwarancji na ościeżnicę, która kosztuje około 300zł więc to chyba nie duży problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts