Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Czołem

Sytuacja wygląda tak:

20 cm betonu

20 cm XPS

50 cm piasku

Pozostałe grunty to gliny.

Aktualnie opaska chroni obszar 50cm od płyty fundamentowej. Ma grubość 10cm. Jest wykonana z EPS owiniętego folią budowlaną. Wykonawca rekomenduje poszerzenie opaski do 120cm.

Pytanie:

Czy grubość 10cm jest wystarczająca?

Czy w moim przypadku przedłużenie opaski do 120cm wpłynie na bezpieczeństwo konstrukcji?

Edytowane przez blitzkrieg
https://forum.murator.pl/topic/256093-opaska-przeciwwysadzinowa-grubo%C5%9B%C4%87-szeroko%C5%9B%C4%87/

Czołem

Sytuacja wygląda tak:

20 cm betonu

20 cm XPS

50 cm piasku

Pozostałe grunty to gliny.

Aktualnie opaska chroni obszar 50cm od płyty fundamentowej. Ma grubość 10cm. Jest wykonana z EPS owiniętego folią budowlaną. Wykonawca rekomenduje poszerzenie opaski do 120cm.

Pytanie:

Czy grubość 10cm jest wystarczająca?

Czy w moim przypadku przedłużenie opaski do 120cm wpłynie na bezpieczeństwo konstrukcji?

Powinno być 120cm. Zresztą taka jest chyba akurat długość płyty XPS więc nie ma problemu. Czemu opaska jest z EPS (nie pomoże mu folia) to nie mam pojęcia.

Powinno być 120cm. Zresztą taka jest chyba akurat długość płyty XPS więc nie ma problemu. Czemu opaska jest z EPS (nie pomoże mu folia) to nie mam pojęcia.

Ponieważ wykonawca sprytnie zaoszczędził.

Zastanawiam się nad tym, żeby dołożyć 5cm XPS na ten EPS w folii. Już jako tako powinno to działać wówczas, dając łącznie 15cm na pierwszych 50cm opaski. A resztę to już z XPS 10cm.

SKORO TRZEBA, TO BĘDZIE 120CM

Edytowane przez blitzkrieg