Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kto montował płyty GK na drewnianym stelażu ? Proszę niech s

engi

Recommended Posts

Ja też mam płyty na ruszcie drewnianym. Na skosach na poddaszu. Ruszt przykręcony do drewnianych krokwi. Wydawało mi się, że drewno powinno być łączone z drewnem. Na razie nic mi nie pęka (2lata). Sąsiad ma tak samo, ale jemu w paru miejscach pękło na łączeniu lyt, mimo ,że dawał siatkę. Koledze w podobnej sytuacji, tylko z rusztem metalowym, także pękło i to już po roku. Myślę, że pękanie zależy od użytego gipsu.

Dzięki za Wasze wypowiedzi!!!

W związku z powyższym nasuwa się:

1.Jakich płyt używać??? - myślałam,że zwykłych do pomieszczeń nie narażonych na wilgoć.

2. Jak długo suszyć drewno, aby nie pracowało?

3. Czym zaimpregnować drewno, aby go nic nie zjadło i nas nie struło. Myślałam o Boramonie, bo ekologiczny, na grzyby , pleśnie i robactwo (razem) i nagrodzony na jakichś targach.

Co o tym myślicie??

Engi:

ad1) Może fermacell

ad2) Tego nie wiem

ad3) Jeśli interesuje Cię impregnacja Boramonem 170 zielonym (ja też smarowałem nim całą więźbę) to wejdź na stronę http://www.budujemydom.pl i na okienko "Aukcja w internecie" Przebiega tam licytacja różnych materiałów budowlanych. Akurat ten Boramon ma w tej chwili cenę 60 zł za baniak 5l. To połowa ceny. Spróbuj może uda Ci się kupić taniej. Ja niestety płaciłem jeszcze po 110 zł/5l. Na tej aukcji jest niewielki ruch i czasem naprawdę można coś tanio wyrwać. Pozdrówka.