Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

antresola

piotr22

Recommended Posts

wiem, czytałem wypowiedzi jednak ja mam troszke inne uwagi. Po pierwsze czy antresola powoduje że w domu jest dużo głośniej? od znajomych którzy wybudowali dom z antresolą wiem że jak na dole na salonie gra telewizor to w całym domu "huczy". Poza tym dochodzą mnie słuch że są problemy z ogrzewaniem tzn całe ciepło unoisi sie do góry i ... na dole jest zimno a u góry za goraco. Czy mógłby mi ktoś odpowiexzieć kto zna sie na tym, ma dom z antresolą lub zna sie na projektowaniu takich domów? Jestem na etapie wyboru projektu i .... niechciał bym zaczynać od błędów.

pozdrawiam

Piotr Bielsko Biała

co do uciekania ciepla to sie nie wypowiem bo nie uzytkuje takiego domu,

moze pomoze ktos kto ma doswiadczenia z zycia.

A z halasem? no coz.. jest rzeczą oczywistą, ze dzwiek lepiej sie przenosi przez powietrze niz przez strop. Oczywiscie ze na antresoli bedzie sie slyszalo telewizor z dolu. Ale czy halas bedzie w pokojach na gorze? to juz zalezy jak rozwiazesz reszte pomieszczen. wejscia do nich nie musza byc bezposrednio z antresoli, a ukryte gdzies glebiej i dostepne z korytarzyka np.

My ze względu na błąd architektoniczny w naszym projekcie, byliśmy wręcz zmuszeni do zbudowania antresoli - zdjęcia możesz obejrzeć, nie wiem jak to będzie w użytkowaniu, ale trza będzie ją wyciszyć , a ciepło ?? wolę to niż ścianę płaczu w salonie długą na prawie 7 metrów!!!!!!!!

a z estetycznych aspektów - wygląda super!!!!

My ze względu na błąd architektoniczny w naszym projekcie, byliśmy wręcz zmuszeni do zbudowania antresoli - zdjęcia możesz obejrzeć, nie wiem jak to będzie w użytkowaniu, ale trza będzie ją wyciszyć , a ciepło ?? wolę to niż ścianę płaczu w salonie długą na prawie 7 metrów!!!!!!!!

a z estetycznych aspektów - wygląda super!!!!

no wlasnie Jolly czy taki wysoki pod dach salon nie jest czyms wspanialym?

A tak w ogóle to chyba mam jakies braki w terminologii architektonicznej bo "antresola" to wg mnie ten balkonik czy tez to miejsce z balustradka nad salonem - a Wy chyba rozumiecie antresole jako tę pustkę nad nim prawda?

Co do ciepła - ogrzewanie podłogowe w salonie w połączeniu z kominkiem powinno załatwić sprawę - tak uważam.

Zmartwiliście mnie trochę tymi dźwiękami telewizora na poddaszu - to aż tak strasznie się roznosi?

my celowo zrezygnowaliśmy z sypialni nad salonem aby mieć go pod dach bo zbyt duży nie jest (raptem 24m2). I tak czasem sobie mysle czy nie mozna jakos na etapie budowy przewidziec mozliwosci wykonania potem stropu gdyby okazalo sie ze jest konieczny dodatkowy pokój? Ktoś to ćwiczył? Miejsca w wieńcu do oparcia belek itd itp? Czy to się w ogóle DA?

pozdrawiam wszystkich antresolowiczów :lol:

Jestem (w odróżnieniu od Jolly :D ) świadomą właścicielką antresoli, niestety ciągle w trakcie budowy. Antresole są suuuper! Łamią schemat powierzchnii i sprawiają, że inaczej się w takim domu mieszka. Co do ogrzewania - nie widzę problemu, czy w normalnych domach ciepłe powietrze przyczepia się do sufitu i sprawia, że na wysokości 1.2 m mamy swoistą termoklinę? :lol: :wink:

A telewizor? No właśnie ostatnio wpadłam na pomysł, że właśnie na natresoli go umieszczę, a co mi będzie konkurował z komikiem w salonie :wink:

KaiM, dac to da sie wszystko...

ale warto miec to juz przewidziane w projekcie - np drugim etapie a nie na etapie budowy - to są zmiany konstukcyjne ktore wymagają projektu.

antresola jest to przestrzen na jednej kondygnacji, otwarta na drugą wysoką na 2 kondygnacje - wiec masz racje, nie jest to sama pustka nad salonem

Jakbyście obejrzeli ostatnie zdjęcia z mojej budowy, to na pewno byście wiedzieli, że dla mnie antresola to żadna pustka.... niestety musieliśmy zrobić ją po etapie stropu, bo niestety nikt nie przewidział takiego rozwiązania...a okno teraz już przy antresoli trzeba było jakoś zamontować no i w pzryszłości czyścić.

Nasza antresola jest wykonana ze stali na to ułożyliśmy płytę OSB dojdzie jeszcze wyciszenie i oczywiście warstwa paneli!!!Także salon mam podzielony na górze - jedna część jest wysoka i chyba zostawimy jętki no a wdrugiej części jest widoczna antresola no i będzie ażurowa balustradka nawiązująca do barierek przy schodach... to żelazo będzie kuł Arek... póki gorące...

KaiM, dac to da sie wszystko...

ale warto miec to juz przewidziane w projekcie - np drugim etapie a nie na etapie budowy - to są zmiany konstukcyjne ktore wymagają projektu.

antresola jest to przestrzen na jednej kondygnacji, otwarta na drugą wysoką na 2 kondygnacje - wiec masz racje, nie jest to sama pustka nad salonem

Hej Robert chyba z innych postów wnosze że z Ciebie architekt jest - dzięki za wyjaśnienie. Hmm to jak Delf chce umiescic telewizor na antresoli? I bedzie go z dołu z salonu oglądać?

Co do dołożenia stropu - ja mam projekt na strop i sypialnię nad salonem - i świadomie nie wykonuję go teraz bo chce mieć właśnie wysoki salon. Ale tak sobie myślę że za lat 15 jak mi się rodzinka powiększy albo znudzi mi się w domu to będę chciał dołożyć ten pokój nad salonem. O to mi chodzi jak się do takiej ewentualności przygotować teraz.

wcale nie kryje mojej profesji, wystarczy zerknąć w profil :).

a z pozniejsza dobudową stropu moze byc problem - powinien byc zakotwiony w wiencach, a tego pozniej nie zrobisz - pozostaje jakas konstrukcja stalowa np albo drewniana to bedzie nieco prosciej.

no albo postawinie na slupkach ewentualnie podwieszenie :)

mozliwosci sporo, ale nie da sie ot tak powiedziec czy sie da bez znajomosci tematu... spytaj swego projektanta

a z pozniejsza dobudową stropu moze byc problem - powinien byc zakotwiony w wiencach, a tego pozniej nie zrobisz

no wlasnie - dlatego moze na etapie wylewania wieńca zostawiłbym albo drewniane klocki albo cos innego co potem umozliwi mi wsunięcie belek od stropu gęstożebrowego - aha no tak ale z dwóch stron to się chyba nie da.... musze zapytać fachowca

pozdrawiam

Nie róbcie ze mnie takiej blondynki :-? :wink:

Pewnie, że nie z dołu, a będę sobie szła na antresolę i siadała wygodnie w foletu przed plazmą :wink: A życie nieskrepowanie będzie toczyło się "dołem" wokół stołu i kominka.

Z innej beczki, u nas także liczymy się z możliwością zabudowy antresoli i uczynienia z niej pokoju. A sprawę kotwienia belek tez przerabialiśmy z naszym architektem na etapie projektu, ale dalismy spokój i zrobiliśmy od razu "dobrze", czyli jak projekt nakazuje. Zbyt duzo wiązało się z tym problemów, no i trzebaby zostawić elementy konstrukcyjne na wierzchu, żeby się do nich ewentualnie podpiąć.

Z innej beczki, u nas także liczymy się z możliwością zabudowy antresoli i uczynienia z niej pokoju. A sprawę kotwienia belek tez przerabialiśmy z naszym architektem na etapie projektu, ale dalismy spokój i zrobiliśmy od razu "dobrze", czyli jak projekt nakazuje. Zbyt duzo wiązało się z tym problemów, no i trzebaby zostawić elementy konstrukcyjne na wierzchu, żeby się do nich ewentualnie podpiąć.

mozna wiecej szczegolow? tzn w koncu zrobiliscie ten strop nad salonem czy nie?

No widzę, że czujesz się zakręcony, to dobrze - zdałam test na kobiecość :wink: :lol:

W projekcie typowym była antresola, ale mąż chciał przyoszczędzić i nie robic, a zostawić jedynie taką mozliwość (no, żeby zmniejszyć powierzchnię domu do zbudowania i wykończenia). Ale, jak pisałam nie opłaciłoby sie to i antresola już jest. Ale zamkniecie ją ścianą, choćby i gipsową jest możliwe zawsze.

Zapraszam do obejrzenia zdjęć.

Delfiku - już wcześniej widziałam tę Twoją antresolkę - wygląda imponująco!!!

Moją też możecie obejrzeć!

macie 2 możliwości:

1. jak zrobić piękną antresolkę na etapie układania stropów

2. jak zrobić ........... antresolkę później

wybór należy do Was - obie wersje są dobre pod względem konstrukcyjnym!!!

Chciałbym powrócić do pytań autora wątku.

Mam andresolę na pół piętra tj. wysokości blisko 1,5m. Na podstawie własnych doświadczeń mogę stwierdzić że faktycznie powoduje ona zwiększone przenoszenie chałasu. Jest to pewnie związane z dużo większą kubaturą pomieszczeń w stosunku do powierzchni. Telewizor mam na górze i niestety potrafi on przeszkadzać w rozmowie osób siedzączych w jadalni - dolne pomieszczenie. Natomiast prace kuchenne - kuchnia otwarta z jadalnią - często przeszkadzają w oglądaniu telewizji. Próbuję zabudować tę przestrzeń - mebelki, kwiaty, obrazy, zasłony jakiś delikatny parawanik - i muszę stwierdzić że przynosi to coraz lepsze efekty. Zaginął mi pogłos który był najbardziej denerwujący.

Drugi temat ogrzewanie. Zeszłej zimy ogrzewałem dolne i górne pomieszczenie kominkami, mam dwa - na dole i w głębi andresoli. Różnica temperatur między tymi pomieszczeniami potrafiła wynieść 7 stopni / 11 dół 19 góra /. Od tej jesieni jako podstawowe ogrzewanie używam wodną podłogówkę i róznice te spadły do 2-3 stopni a myślę że po prawidłowym wyregulowaniu przepływu wody różnice można będzie zupełnie zniwelować.

jestem również zwolenniczką antresoli i dlatego myślam o drewnianej konstrukcji stropu. odpowiednio zabezpieczone, pozostawione "gołe" belki drewniane mogą, myslę, ciekawie kształtować przestrzeń salonu. później, na wypadek powiększenia rodziny, czy chęci zmian, łatwiej jest zabudować (tylko podłoga, ocieplenie, podsufitka), no i żadnych pozostawionych prętów, czy innych elementów stropu żelbetowego.

oczywiście brałam też pod uwagę rozpiętość pomieszczenia i ewentualną konieczność zastosowania podpór.