Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

telewizja satelitarna

Lia

Recommended Posts

W bloku mieliśmy normalna kablówkę. Teraz mieszkamy w domku na nowym osiedlu -nie planują tu kablówki w najbliższej przyszłości.

Mam pytanie. Czy warto zainstalowac antenę sat. na abonament lub lepiej kupić lepszy dekoder i dać bezpłatną niekodowaną? co poradzicie- ida święta, mamy teraz 4 programy - nic do oglądania....Szukałam w postach - ale tyle tam fachowej terminologii, że sie pogubiłam. :cry:

W bloku mieliśmy normalna kablówkę. Teraz mieszkamy w domku na nowym osiedlu -nie planują tu kablówki w najbliższej przyszłości.

Mam pytanie. Czy warto zainstalowac antenę sat. na abonament lub lepiej kupić lepszy dekoder i dać bezpłatną niekodowaną? co poradzicie- ida święta, mamy teraz 4 programy - nic do oglądania....Szukałam w postach - ale tyle tam fachowej terminologii, że sie pogubiłam. :cry:

najlepiej zastanowic sie czego tv oczekujesz i w jakich jezykach.

jesli interesuje cie jedynie dobre kino to pozostaja platne cyfrowki albo dvd. popatrz troche bardziej perspektywicznie niz tylko na swieta (wtedy najlepiej wyjechac na tydzien w gory a nie siedziec przed tv ale to troche z ;) i zalezy od gustu spedzania wolnego czasu).

:)

pzdr

No to jesteś raczej skazana na Cyfrę +. Abonament za podstawowy pakiet wynosi 47 zł + 10 zł kaucja za dekoder.

Dzięki. Więc cyfra? Miałam w bloku vizje - często sie psuł dekoder(wymieniany był 4 razy w ciągu 1,5 roku) Kiedys (byłam w ciąży!) paniusia z obsługi klienta poradziła mi żebym weszła na dach i spróbowałam antene ustawić(sic!) Czy serwis cyfry+ jest przyzwoity?

DVD posiadam.

Jakie programy można oglądac w wersji bez abonamentu? A może warto zainstalować 2 konwertery ( chyba dobrze napisałam?) - na 2 satelity? Może być jęz. polski, angielski, rosyjski, francuski

Krzysiek (mąż) skłania sie ku cyfrze+

Swięta planujemy w domu - oczywiście zaprosimy rodzine i znajomych, ale TV też sobie poogladamy

Pozdr

Niekodowane programy cyfrowe z satelity ASTRA:

Kanały poskie TV Puls, Polonia1, Tele5,TV Niepokalanów.

Kanały nimieckie ARD, ZDF, RTL, RTL2, PRO7, VOX, Tele5,

Neun Live, Kabel1, 3sat, Super RTL, Arte, EinsMuXx, EinsExtra,

EinsFestival, BR Alpha, ZDF infokanal, ZDF dokukanal,

ZDF theaterkanal, Hessen Fernsehen, Bayerisches Fernsehen, MRD,

NDR, ORB, SFB1, BerlinSuedwest Fernsehen, WDR, n-24, ntv, Phoenix,

Deutsche Welle, KI.KA, Eurosport, DSF, Messe TV, MTV Germany,

MTV Pop, VIVA, VIVA Plus, TW1,Sonnenklar TV, Bibel TV,K-TV, QVC,

Home Shopping Europe, Bahn TV

Kanały angielskie:CNN, Sky News, CNBC Europe, The Gold Channel, Travel Channel.

Kanały hiszpańskieAndalucia TV, Canal Canaries,TVC,

TeleMadrid Sat, ETB sat.

Kanały francuskieTV5 Europe, France5, La Chaine Parlementaire, Fashion TV, Motors TV, Liberty TV.com, K-TV,

Euronews.

Kanały arabskieRTM Maroko, TV7 Tunezja, Egiptian SAT

Channel, Canal Algerie i inne...

Niekodowane programy cyfrowe z satelity HOT BIRD

Kanały polskie:Polsat, Polsat2, TV Puls

VIVA Polska, TV Polonia, Tele5, Mango24,PILOT,

Kanały niemieckie:ARD, ZDF, RTL, RTL2, Super RTL,

Deutsche Welle, K-TV, NBC, GIGA TV, Bloomberg TV, Arte, Onyx

Kanały angielskie:3ABN, BBC World, Bloomberg TV,

EWTN Europe, Worldnet, Fox News, Nile TV International,

Maharishi Open University.

Kanały francuskie:123 Sat, Arte, Fashion TV,

Liberty TV.com, TV5 Europe, Euronews.

Kanały hiszpańskie:Canal 24 Horas, La Cadena del Milargo, TVE International, TVE Asia-Africa.

Kanały włoskie:RAI Uno, RAI Due, RAI Tre, Italia 1,

Rete 4, Canale 5, RAI Edu, RAI Med, RAI News 24, RAI Sport,

102,5 Hit Channel, 24 ore, Alice,Calabria Sat, Camera dei Deputati, Canale Lavori,Coming Soon, Countdown TV,

Deejay TV, Gay TV, Italia Sat, Leonardo, Liguria Sat,

Magic TV, Mediolanum Channel, Noello, Nuvolari, Q-Channel,

Sailing Channel, Salute Benessere, Sardegna Uno, SAT 2000,

Sicilia International, SNAI Sat, Stream,Telepace, Tizianasat, TV Moda, Video Italia, Videolina....

U nas jest jeszcze inna opcja. Duza antena satelitarna i abonament wykupiony na sky + digibox. Abonament wykupiony przez UK. Jezeli ogladam telewizje, to tylko programy angielskie, ktorych nie mozna dostac ani przez Canal+, ani przez astre (kanaly takie jak Channel 4, Channel 5) i nareszcie czuje sie jakbym mieszkala z powrotem w UK. :lol: :)

Mieszkamy, w bloku w którym jest kablówka, a mimo to kupiliśmy jakieś półtora roku temu Cyfrę. Wówczas motywem był fakt, że z kablówki zdjęli MiniMaxa, Discovery i Eurosport, a to były generalnie najczęscielj oglądane przez nas kanały, co więcej uwielbiali podwyżki. Jak na razie w cyfrze była podwyżka tylko o złotówkę, a zestaw kanałów jest stały, znaczy się nie ubywa, a raczej przybywa. Nie mamy na dodatek problemu co będzie po przeprowadzce - Cyfra i już. Z serwisem nie mam żadnego problemu - nie potrzebuję go, bo dekoder, tfu tfu chodzi bez żadnego ale.

Żeby było śmieszniej u nas cyfra chyba rodzinna, nas namówił mój ojciec, my natomiast teścia. Wszyscy jak na razie zadowoleni.

zofija

A my mamy Polsat cyfrowy i jesteśmy zadowoleni, zresztą po zakodowaniu idiotycznych programów dla dzieci, ale znalazły sobie inne typu: Animal Planet, czy TVN Turbo, jest TVN 24, TVN Style, TVN uroda i zdrowie, TVN siedem, wszystkie polsaty, ale nie ma TVP jedynki i dwójki, trudno odbieramy z naziemnej. Cena podstawowa 44 zł.

Mysle ze warto nawet tuner FTA bez abonamentu na kanaly niekodowane. Warto miec 2 konwertery i "zeza" - mozna miec Astre i HotBirda na raz. Antena najlepiej jakby miala 90cm. Opcja legalna to wykupienie abonamentu ale sa tez cwaniacy oferujacy podrobki kart czyli de facto piractwo ktore moze skutkowac tym ze karta bedzie dzialac tydzien i sie wylaczy bo nastapi zmiana softu. Jesli ktos chce miec 2 tunery w domu moze zastosowac przelacznik diseq jesli chce miec wiecej punktow odbioru TVsat musi miec kilka dekoderow i wtedy najlepiej miec multiswitcha plus konwertery quatro. Jesli ktos chce wiecej informacji pytajcie.

D.

[ Jesli ktos chce miec 2 tunery w domu moze zastosowac przelacznik diseq jesli chce miec wiecej punktow odbioru TVsat musi miec kilka dekoderow i wtedy najlepiej miec multiswitcha plus konwertery quatro. Jesli ktos chce wiecej informacji pytajcie.

D.

Dzięki, Dave. Więc, prosze o szczegóły - chyba właśnie o to mi chodzi. Wtedy jak rozumiem, każdy może oglądac co innego - niezależnie od woli innych :lol: Może polecisz konkretna firme - czy te anteny 90 cm i dekodery maja być w komplecie - a jeżeli nie, to jakie ? Spotkałam sie z produktem polskim ( nie podam nazwy - nie pamiętam) czy to dobre rozwiązanie( w komplecie cena ok. 559 zł- antena i dekoder) Czy lepszy, np philips. No bo montaż oczywiście wykona spec.

Mysle ze warto nawet tuner FTA bez abonamentu na kanaly niekodowane. Warto miec 2 konwertery i "zeza" - mozna miec Astre i HotBirda na raz. Antena najlepiej jakby miala 90cm. Opcja legalna to wykupienie abonamentu ale sa tez cwaniacy oferujacy podrobki kart czyli de facto piractwo ktore moze skutkowac tym ze karta bedzie dzialac tydzien i sie wylaczy bo nastapi zmiana softu. Jesli ktos chce miec 2 tunery w domu moze zastosowac przelacznik diseq jesli chce miec wiecej punktow odbioru TVsat musi miec kilka dekoderow i wtedy najlepiej miec multiswitcha plus konwertery quatro. Jesli ktos chce wiecej informacji pytajcie.

D.

Dave, to jeszcze napisz jakie ciekawe programy można oglądać przy pomocy tunerów FTA...

jesli chce miec wiecej punktow odbioru TVsat musi miec kilka dekoderow i wtedy najlepiej miec multiswitcha plus konwertery quatro. Jesli ktos chce wiecej informacji pytajcie.

Witam wszystkich!

Mam zamiar wlasnie tak zrobic jak pisze Dave.

Tzn. jedna antena 90 na maszcie + konwertery quadro, ponad nia do telewizji naziemnej. Wyprowadzone 9 przewodów (2x4 od konwerterów i 1 od naziemnej) do skrzynki w której bedzie multiswitch. Z tej skrzynki mam rozprowadzone przewody (gwiazda) do poszczególnych pomieszczen. Przewiduje docelowo 4 (5) odbiorniki telewizyjne (oczywiscie z dekoderami). Od chyba 5 lat w obecnym mieszkaniu mam Polsat (jest najtanszy, place 12x29,90 z gory i mam 13 m-cy odbioru bez problemow) i na razie nie bede rezygnowal, tylko chyba dokupie stopniowo dekodery FTA lub jakies inne rozwiazanie (karta z uprawnieniami tylko wtedy bede zmuszony do zmiany platformy, bo w polsacie prawdopodobnie nie mozna przekazywac uprawnien).

Moze jakies podpowiedzi, badz dla innych te informacje sie przydadza.

Pozdrawiam

Zbych - ciekawe dla kogo ? To kwestia gustu. Liste kanalow FTA mozna znalezc w sieci, na pewno jest ich sporo. Sa tez polskie typu TVN7, TVNMeteo, TVN, Viva Polska, Polsat, Polsat2, TV Polonia, Polonia1, Tele5, Puls i inne (w sumie ok. 3000 kanalow). Zaleta FTA jest to ze tuner na allegro mozna kupic za 100zl i wyposazyc kazdy telewizor w domu w taki tuner.

Lia - jesli chcesz tylko 2 odbiorniki to masz 3 sposoby:

1. Osobne instalacje - 2 anteny z osobnymi kablami i 2 oddzielne tunery.

2. Jedna instalacja (1 antena + przelacznik diseq) - i 2 kable poprowadzone do 2 pokoi i 2 tunerow.

3. 1 antena z podwojnym konwerterem a nastepnie 2 oddzielne kable i oddzielne instalacje.

Wtedy w kazdym pokoju odbierasz dowolny program. Jezeli chcesz jednoczesnie ogladac w 2 pokojach 2 rozne kanaly to tylko wariant 3 albo rozwiazanie z konwerterem quatro i multiswitchami. Takze jesli chcesz odbierac w wiecej niz 2 pokojach najlepsze rozwiazanie to konwertery quatro i multiswitche. Oczywiscie w kazdym pokoju trzeba miec tuner - i tu pojawia sie kwestia kosztow tunera i kart (abonamentow). Dlatego najprosciej i najtaniej jest miec np. 1 tuner abonamentowy a pozostale FTA.

D.

Zbych - ciekawe dla kogo ? To kwestia gustu. Liste kanalow FTA mozna znalezc w sieci, na pewno jest ich sporo. Sa tez polskie typu TVN7, TVNMeteo, TVN, Viva Polska, Polsat, Polsat2, TV Polonia, Polonia1, Tele5, Puls i inne (w sumie ok. 3000 kanalow). Zaleta FTA jest to ze tuner na allegro mozna kupic za 100zl i wyposazyc kazdy telewizor w domu w taki tuner.

Lia - jesli chcesz tylko 2 odbiorniki to masz 3 sposoby:

1. Osobne instalacje - 2 anteny z osobnymi kablami i 2 oddzielne tunery.

2. Jedna instalacja (1 antena + przelacznik diseq) - i 2 kable poprowadzone do 2 pokoi i 2 tunerow.

3. 1 antena z podwojnym konwerterem a nastepnie 2 oddzielne kable i oddzielne instalacje.

Wtedy w kazdym pokoju odbierasz dowolny program. Jezeli chcesz jednoczesnie ogladac w 2 pokojach 2 rozne kanaly to tylko wariant 3 albo rozwiazanie z konwerterem quatro i multiswitchami. Takze jesli chcesz odbierac w wiecej niz 2 pokojach najlepsze rozwiazanie to konwertery quatro i multiswitche. Oczywiscie w kazdym pokoju trzeba miec tuner - i tu pojawia sie kwestia kosztow tunera i kart (abonamentow). Dlatego najprosciej i najtaniej jest miec np. 1 tuner abonamentowy a pozostale FTA.

D.