Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dokładność wykonania elewacji

Recommended Posts

Cześć wszystkim,

Czy to to jest standardem przy elewacjach, że już na etapie montażu kątowników powstają odchylenia (dołki) rzędu 2-4 mm (poniżej przykładowe zdjęcie)?

ILhthEk.jpg

Boję się, że jak na to dojdą jeszcze nierówności związane z wykonaniem warstwy zbrojonej i tynkiem, to pokrzywi się to jeszcze bardziej i będzie to widać.

Trochę mnie smucii, że przykładałem się przy klejeniu styropianu, żeby wszystkie linie były zachowane (latałem z łatą, sznurkiem, dokładnie docinałem płyty), a teraz do prostego styropianu wykonawca montuje listwy z ochyłkami (możliwe, że tak po prostu się robi a ja wymyślam). Czy przy białym tynku będzie to bardzo widoczne?

Czy listwy okapnikowe (u mnie lux n z bella plast) są bardzo widoczne na gotowej elewacji? Pytam, ponieważ wykonawcy wyszły fale rzędu 8 mm (maksymalna odchyłka od sznurka) na 8 m długości.

Wykonawca twierdzi, że nie będzie widać nierówności listwy okapnikowej, ale mam wątpliwości, bo wystarczy, że spojrzę w tamtą stronę i "fale" od razu rzucają się w oczy (mam nadzieję, że się przyzwyczaję - ostatnio patrzyłem po elewacjach na blokach i tam to dopiero rzuca się w oczy mimo, że wcześniej jakoś tego nie zauważałem).

Miałem nadzieję, że mi się tylko wydaje, ale przeciągnąłem sznurek, który pokazał, że nierówności są takie jak mi się wydawało:

Edytowane przez Regius

na narozniku nic nie widac. wazne zeby byl pion, siatkujac - moga naroznik jeszcze bez problemu ratowac .

Okapnikowej luxn nie bedzie widac, a to ze ona sobie tak tanczy - no tanczy...

nie powinno jakos mocno razic, ale fakt - co sie zobaczylo to sie nie odzobaczy :D

Tez mnie strasznie wkurzala, dlatego :

https://med-bud.pl/caparol-caparol-listwa-okapnikowa-250cm,c6,p558,pl.html

w zasadzie od tego roku zaczalem stosowac te akcesoria Caparol-a . w zeszlym to albo byl kosmos cenowy jeszcze (no te sa troche drozsze, ale juz roznica jest w miare akceptowalna ) rok - dwa lata temu roznica vs bella byla olbrzymia.

Czy duża ujma dla wykonawcy czy tez dla mnie jako inwestora z odbioru zrobionej elewacji są widoczne zakłady siatki na tynku ? Występuje to na wełnie gdzie standardowo klej siatka klej i potem na drugi raz gładzenie klejem jak i na styropianie gdzie ten proces został zdublowany przez dwukrotne zazbrojenie strefy cokolowej .

Wiadomo ,ze zakłady widać jak słońce zaświeci jak i inne nierówności od zatarc kleju/tynku ,a w moim przypadku ściany wysokie na 7 metrów ,wiec może nasila to efekt .

Czytając forum dużo osób przy ociepleniu nowych domów ma widoczne nierówności od słonca , a co dopiero mogę wymagać od starego domu i ociepleniem równa sie ściany .

pokazalbym nasza na welnie z tynkiem 1.0mm z okolic Grodziska ale nie moge...

inwestor cofnal zgode na publikacje zdjec...

ale gdzies tam po internetach miedzy ludzmi, przechodniami lataja zdjecia ze da sie :D

@Fighter, a czy takie niedociągnięcia jak nie zatynkowanie rynienki listwy przyokiennej, niedoleganie uszczelki listwy okiennej do ramy, czy zagłębienia przy glifach (prawy dolny róg na pierwszym zdjęciu - znalazłem tylko jedno na całej elewacji) są akceptowalne?

MAChgWU.jpg

0CsFQqf.jpg

E4NkcII.jpg

ZRphTnr.jpg

Generalnie jestem zadowolony z efektu finalnego i z jakości prac (i z cierpliwości ekipy do słuchania moich uwag o falujących listwach okapnikowych, niezatynkowanych rynienek listew przyokiennych itp.), ale mam wątpliwości, czy te drobne mankamenty o których pisałem powyżej nie będą miały negatywnego wpływu na eksploatację budynku i czy listwy przyokienne w ogóle będą spełniały swoją rolę (mam nadzieję, że mimo, że uszczelka nie dociska do ramy, to gąbka z klejem dalej uszczelnia połączenie izolacji z oknem).

Edytowane przez Regius