Regius 28.07.2020 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2020 (edytowane) Cześć wszystkim, Czy to to jest standardem przy elewacjach, że już na etapie montażu kątowników powstają odchylenia (dołki) rzędu 2-4 mm (poniżej przykładowe zdjęcie)? Boję się, że jak na to dojdą jeszcze nierówności związane z wykonaniem warstwy zbrojonej i tynkiem, to pokrzywi się to jeszcze bardziej i będzie to widać. Trochę mnie smucii, że przykładałem się przy klejeniu styropianu, żeby wszystkie linie były zachowane (latałem z łatą, sznurkiem, dokładnie docinałem płyty), a teraz do prostego styropianu wykonawca montuje listwy z ochyłkami (możliwe, że tak po prostu się robi a ja wymyślam). Czy przy białym tynku będzie to bardzo widoczne? Czy listwy okapnikowe (u mnie lux n z bella plast) są bardzo widoczne na gotowej elewacji? Pytam, ponieważ wykonawcy wyszły fale rzędu 8 mm (maksymalna odchyłka od sznurka) na 8 m długości. Wykonawca twierdzi, że nie będzie widać nierówności listwy okapnikowej, ale mam wątpliwości, bo wystarczy, że spojrzę w tamtą stronę i "fale" od razu rzucają się w oczy (mam nadzieję, że się przyzwyczaję - ostatnio patrzyłem po elewacjach na blokach i tam to dopiero rzuca się w oczy mimo, że wcześniej jakoś tego nie zauważałem). Miałem nadzieję, że mi się tylko wydaje, ale przeciągnąłem sznurek, który pokazał, że nierówności są takie jak mi się wydawało: Edytowane 28 Lipca 2020 przez Regius Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 28.07.2020 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2020 na narozniku nic nie widac. wazne zeby byl pion, siatkujac - moga naroznik jeszcze bez problemu ratowac . Okapnikowej luxn nie bedzie widac, a to ze ona sobie tak tanczy - no tanczy... nie powinno jakos mocno razic, ale fakt - co sie zobaczylo to sie nie odzobaczy Tez mnie strasznie wkurzala, dlatego : https://med-bud.pl/caparol-caparol-listwa-okapnikowa-250cm,c6,p558,pl.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regius 28.07.2020 11:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2020 Dzięki Fighter, jestem już spokojniejszy (muszę się po prostu przyzwyczaić). Z okapnikem Caparola, to może przy następnym domu pomyślę (na razie w planach ten ma być ostateczny). Nad oknami też stosujesz ten model Caparol'a, czy jednak BP? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 28.07.2020 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2020 w zasadzie od tego roku zaczalem stosowac te akcesoria Caparol-a . w zeszlym to albo byl kosmos cenowy jeszcze (no te sa troche drozsze, ale juz roznica jest w miare akceptowalna ) rok - dwa lata temu roznica vs bella byla olbrzymia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Program93 02.08.2020 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2020 Czy duża ujma dla wykonawcy czy tez dla mnie jako inwestora z odbioru zrobionej elewacji są widoczne zakłady siatki na tynku ? Występuje to na wełnie gdzie standardowo klej siatka klej i potem na drugi raz gładzenie klejem jak i na styropianie gdzie ten proces został zdublowany przez dwukrotne zazbrojenie strefy cokolowej . Wiadomo ,ze zakłady widać jak słońce zaświeci jak i inne nierówności od zatarc kleju/tynku ,a w moim przypadku ściany wysokie na 7 metrów ,wiec może nasila to efekt .Czytając forum dużo osób przy ociepleniu nowych domów ma widoczne nierówności od słonca , a co dopiero mogę wymagać od starego domu i ociepleniem równa sie ściany . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 02.08.2020 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2020 pokazalbym nasza na welnie z tynkiem 1.0mm z okolic Grodziska ale nie moge... inwestor cofnal zgode na publikacje zdjec... ale gdzies tam po internetach miedzy ludzmi, przechodniami lataja zdjecia ze da sie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regius 03.08.2020 19:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2020 (edytowane) @Fighter, a czy takie niedociągnięcia jak nie zatynkowanie rynienki listwy przyokiennej, niedoleganie uszczelki listwy okiennej do ramy, czy zagłębienia przy glifach (prawy dolny róg na pierwszym zdjęciu - znalazłem tylko jedno na całej elewacji) są akceptowalne? Generalnie jestem zadowolony z efektu finalnego i z jakości prac (i z cierpliwości ekipy do słuchania moich uwag o falujących listwach okapnikowych, niezatynkowanych rynienek listew przyokiennych itp.), ale mam wątpliwości, czy te drobne mankamenty o których pisałem powyżej nie będą miały negatywnego wpływu na eksploatację budynku i czy listwy przyokienne w ogóle będą spełniały swoją rolę (mam nadzieję, że mimo, że uszczelka nie dociska do ramy, to gąbka z klejem dalej uszczelnia połączenie izolacji z oknem). Edytowane 3 Sierpnia 2020 przez Regius Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts