PrzemekSTW 28.07.2020 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2020 Dzień dobry Wiem, że temat był wielokrotnie poruszany, ale stoję przed dylematem, a w temacie jestem niestety kompletnie zielony (nie moja branża, brak jakiegokolwiek doświadczenia). Posiadłem domek letniskowy, bez podłogi. Jest postawiony na punktowych fundamentach betonowych, ok. 10 cm nad ziemią. W środku nie ma nic, jest pusto, goła ziemia (bez humusu, wierzchnia warstwa została zebrana, wyczyszczona, przejechana glebogryzarką). Muszę sam wykonać podłogę. Mam w związku z tym pytanie. Otóż poradzono mi wylewkę, tj. wyrównanie terenu, ułożenie folii chroniącej przed wilgocią, wylanie kilku cm chudziaka, ułożenie folii, styropianu, folii, siatki zbrojeniowej i zalanie to kilku centymetrową warstwą betonu. Sam myślałem raczej o pozostawieniu pod domkiem wolnej przestrzeni i wykonaniu wewnątrz drewnianej kratownicy, umieszczeniu wewnątrz jakiegoś zabezpieczenia w postaci wełny etc. i przykrycie całości np. płytą OSB. Czy w tym wypadku konieczne jest jakieś dodatkowe zabezpieczenie podłożą? Folia izolacyjna? Dołożyć coś pod płytę OSB? Jak uważacie, którą metodę wybrać? Która będzie tańsza/lepsza/trwalsza? Załączam schematyczny rysunek jak wygląda sytuacja. Dzięki z góry, pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Saskian 16.09.2020 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2020 Tańsza na pewno będzie opcja z płytą osb, ale na pewno nie trwalsza. Jeśli się na nią zdecydujesz to folia będzie obowiązkowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts