Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Taras drewniany - wątpliwości do do jakości drewna i wykonania

milaone

Recommended Posts

Chciałam prosić o pomoc w ocenia sytuacji lub nawet o jakiś namiar do rzeczoznawcy który może wydać wartościowe dla sądu orzeczenie, ekspertyzę...

Od dwóch miesięcy firma próbuje zakończyć u mnie pracę nad tarasem (około 45 metrów) Taras jest z deski modrzew syberyjski, deska gładka.

Problem mam taki:

- wiele z tych desek jest pękniętych, część nawet przeze całość

- deski po założeniu leżały miesiąc i teraz, po zamieceniu miotłą i przetarciu szmatą zostały zagruntowane a za dwa dni mają być olejowane a w zasadzie są brudne

- na konstrukcji pod tarasem nie na każdym słupku jest oddzielenie słupka od drewnianej konstrukcji, trochę czytałam ze powinno być żeby drewno z konstrukcji nie stykało się bezpośrednio z betonem

- w jednym miejscu stoi mi woda a niby miał być ze spadkiem....

Kilka zdjęć tutaj: https://photos.app.goo.gl/91BBxZrFBMpiDZzT9

Pęknięcia - rzecz normalna.

Brud - do zeszlifowania przed olejowaniem.

Spadek - koniecznie do poprawy.

Specjalisto- jeżeli uważasz takie pęknięcia za normalne, to lepiej poczytaj jak zrobić dobrą kawę w ekspresie Lelit, który rzekomo posiadasz.

Do autora- te deski na których te pęknięcia się pojawiły są oczywiście do wymiany. Jak skończę swój balkon robiony w modrzewie rosyjskim to podeślę zdjęcia jak to powinno wyglądać.

Dziękuję za wypowiedź.

A jak oni mogą teraz na tym etapie prac poprawić/zrobić spadek?

Jak zaglądam pod taras, bo nie jest jeszcze zabudowany to wydaje mi się że deski mogły się wygiąć w tym miejscu... zrobił się taki lekki banan.

To , że się wygięły to jasne.

Tylko taras wykonuje się tak, aby się nie wygięły :) I teraz to ich broszka żeby poprawić to, co zepsuli.

To jest ekipa, która żyje z wykonywania tarasów, czy chłopaki "od wszystkiego" ?

Bo szczeliny między deskami też trochę małe...

@donvitobandito - skończ się łaskawie kompromitować, bo zaraz poradzisz komuś bzdurę na poziomie tej o "5cm styropianu pod podłogówkę (byle dobrego !)", czy ekspresie Lelit klasy entry-level, robiącym lepszą kawę, niż "każdy ekspres do 20tyś zł"

:)

Edytowane przez fotohobby

Tylko taras wykonuje się tak, aby się nie wygięły :) I teraz to ich broszka żeby poprawić to, co zepsuli.

To jest ekipa, która żyje z wykonywania tarasów, czy chłopaki "od wszystkiego" ?

@donvitobandito - skończ się łaskawie kompromitować, bo zaraz poradzisz komuś bzdurę na poziomie tej o "5cm styropianu pod podłogówkę (byle dobrego !)", czy ekspresie Lelit klasy entry-level, robiącym lepszą kawę, niż "każdy ekspres do 20tyś zł"

:)

Tylko forum jest po to by doradzać. Ty pisząc takie rzeczy wprowadzasz ludzi w błąd. Jeżeli nie jesteś czegoś pewny, to dodaj "moim zdaniem", a jeżeli wydaje się Tobie, że to co piszesz jest prawdą, to zachęcam do edukacji- między innymi po to jest to forum.

Nie widziałem, żebyś pisał, że "moim zdaniem wystarczy 5cm pod ogrzewanie podłogowe" :)

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?65622-ile-styropianu-w-pod%C5%82og%C4%99-przy-pod%C5%82og%C3%B3wce&p=7956153&viewfull=1#post7956153

Ja myślałem, że ludzie, którzy doradzają coś takiego odeszli już do lamusa budowlanki, ale widać nie wszyscy :)

Edytowane przez fotohobby

- tak, to ekipa która robi tylko tarasy, w drewnie i chyba jeszcze ewentualnie w kompozycie i wiaty. OK czyli pozostaje kwestia tej stojącej wody do dogadania.

Nie widziałem, żebyś pisał, że "moim zdaniem wystarczy 5cm pod ogrzewanie podłogowe" :)

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?65622-ile-styropianu-w-pod%C5%82og%C4%99-przy-pod%C5%82og%C3%B3wce&p=7956153&viewfull=1#post7956153

Ja myślałem, że ludzie, którzy doradzają coś takiego odeszli już do lamusa budowlanki, ale widać nie wszyscy :)

Bo tam,bto było to najlepsze rozwiązanie, żeby nie stracić na wysokości pomieszczeń. Najlepsze- oznacza, że jest jeszcze kilka innych- gorszych, ale jednak.

Dobrze wiesz, ewentualnie domyślasz się (bo ludzie mają w głowie rzeczy, które są nie do ogarnięcia czasami dla zdrowego człowieka), że XPSa nie wkłada się pod podłogówkę tylko ze względu na czynniki ekonomiczne. Czyli w sumie, praktycznie nie istotne, jeżeli patrzymy na ocenę jakości.

A jaka tam była wysokość pomieszczeń ?

Czy pytający zastrzegł, że zależy mu na jak najmniejszej grubości warstw podłogi ?

Przez modernizacją miał 8cm izolacji, a Ty polemasz mu 5 i to pod podłogówkę (większa ucieczka ciepła związana z większą dT) ?

No i ten XPS... Napisz wreszcie, jakie są jego zalety, w stosunku do styropianu podłogowego ?