blitzkrieg 28.07.2020 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2020 (edytowane) Wykonawca położył 2 warstwy folii. Chcę jakoś bardziej zabezpieczyć burtę płyty przed namakaniem - od jednej strony budynku teren będzie prawie płasko. Oczywiście, na burtę dali EPS zamiast XPS, my fault, mogłem doczytać umowę i doczytać na forum. Mój pomysł: odkopać fragment tej folii, dołożyć drugą i skleić/zgrzać, żeby dało się nieco wyżej ją wyciągnąć, gdzieś ponad posadzkę, może nawet na wysokość pierwszego bloczka z betonu komórkowego, a na to folia kubełkowa z aluminiową listwą wykończeniową, żeby mogło to stać w słońcu. Dobrze, źle? Zastanawiam się jeszcze nad doklejeniem do tej burty paska 2cm XPS i zabieg jw. Inne pomysły? Nie chcę, żeby grunt mi się opierał o styropian. Edytowane 28 Lipca 2020 przez blitzkrieg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blitzkrieg 29.07.2020 22:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2020 any ideas? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 30.07.2020 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2020 ^^ daj moze dokladniejsze zdjecie i moze przdkroj jak to mialobyc u Ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blitzkrieg 31.07.2020 20:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2020 Przerywanym folia (2 warstwy). W projekcie powinna być powyżej burty. W praktyce w większości miejsc sięga do 3/4 wysokości burty. Z jednej strony domu koniecznie muszę podsypać, żeby grunt był równo z burtą, bo inaczej woda będzie mi stała pod ścianą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 01.08.2020 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2020 (edytowane) ^^Folii nie zgrzejesz tak aby to było szczelne , jak już coś to moim zdaniem odkop tę burtę i albo pojedz po tym siatką z klejem plus jakis szlam mineralny, albo nic nie rób EPS jest bardzij nasikliwy ale jezeli to był EPS aqua lub jakis twardy w ktorym kulki styropianu sa dosyć mocno sciesniete, to nie przejmowałbym się tym aż tak bardzo. Czytałem badanie, że ta nasikliwość epsa nie jest az tak straszna a gdy styropian nie jest zabardzo opatulony foliami po prostu też szybciej wysycha gdy grunt przeschnie.... dodane: 02.08.2020 izolowanie opaski anty wysadzinowej w ogóle nie ma sensu wg mnie, jak już coś to można pomyślej z burtą. Ja moje burty z xpsa w ogóle niczym nie robie , zaizolowalem płytę pod spodem a xps jest przysypany bez niczego , przy styropianie aqua tez bym tak zrobil Edytowane 2 Sierpnia 2020 przez jacentyy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blitzkrieg 05.08.2020 19:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2020 Mam dylemat. Do wstawienia jest nowa folia na burty, bo to, co było, było porwane, dziurawe i źle zamocowane. Jak ją zamocować, żeby faktycznie nie płynęła za nią woda i nie następowało zawilgocenie ścian? Opcja 1 - majster sugeruje, żeby folię puścić jak na rysunku poniżej i dokleić od razu kolejną warstwę styropianu fasadowego. Powinno się trzymać. Tylko czy nie powstanie tutaj mostek termiczny i czy wyciąganie tak wysoko folii po ścianie w ogóle izoluje przeciwwilgociowo mur? Mokry styropian nie pociąga wilgoci kapilarnie? Alternatywa Dociągnąć folię do połowy burty i nakleić na to styropian fasadowy (odpada mostek) albo wyjść z folią ponad burtę i potem dociskać ją do burty folią kubełkową (do folii kubełkowej miałbym listwę aluminiową) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blitzkrieg 06.08.2020 18:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2020 Wygląda to w ten sposób w tej chwili. Idea jest taka, żeby styropian ocieplający ściany położyć na tej folii. Ciągle mam wątpliwości - w kontekście mostka termicznego. Styropian przykładowy, żeby wyjaśnić, o co chodzi. Będzie Swisspor Lambda White 20cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 10.08.2020 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2020 ^^Moje zdanie jest takie: pousuwałbym te wszystkie folie , co one Ci daja ? jedynie wilgoć czy woda jak już sie pod nia dostanie, a dostanie sie na pewno to tak łatwo z niej nie wyjdzie , bedzie sie to tam kisilo i kisiło. Moje zdanie jest takie, że jak już chcesz to burty przejedz siatka z klejem a na to szlam minelralny , zeby to było jako takie paroprzepuszczalne .....a jeszcze lepiej to odkleiłbym burty od boku płyty zaizolował bok płyty szlamem mineralnym elastycznym , wyprowadzil taka izolacje na okolo 30 cm ponad poziom docelowego gruntu , przykleił z powrotem burty i zrobił elewację .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts