Wojtek1995 29.07.2020 05:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2020 Witam. Planuje zrobić użytkowe poddasze. Trafiła mi się okazja kupić płyty mfp 18mm, wiązary dachowe mam w odległości około 90cm pomiędzy sobą. 1. Czy to wytrzyma ? 2. Planuje pomiędzy wiązary w poprzek przykręcić po 4 kantówki 10x5cm na wysoki kant żeby płyty nie uginały się ewentualnie do środka. Czy to dobry pomysł ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 03.08.2020 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2020 Rozstaw podparć dla tak cienkiej płyty nie powinien przekraczać 40 cm. Najlepiej jak połączenie będzie na pióro-wpust. Gdy płyty gładkie powinno się stosować na połączeniach spinki "H". Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek1995 04.08.2020 05:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2020 To chyba lepszym rozwiązaniem będzie 6 poprzeczek na równo z wiązarami. Wtedy wyjdzie w rozstawach co 50cm. Płyty mam już kupione ale wszystkie łączenia będą wypadać akurat na wiązarach więc wtedy tez stosować takie łączniki ? Płyta MFP jak na niej stanąłem wydaje mi się dużo sztywniejsza od OSB, planowałem OSB 22mm ale tutaj widzę że 18mm MFP jest chyba mocniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek1995 04.08.2020 05:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2020 A jeśli chodzi o te belki w poprzek co dołoże na wzmocnienie to jaki sposób przykręcenia do wiązarów będzie lepszy ? Przewiercić się przez wiązar i w kantówkę ? Czy może przy użyciu łączników kątowych na mniejsze wkręty ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 04.08.2020 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2020 Jak wszystkie połączenia są podparte to spinka "H" zbyteczna. Są specjalne łączniki ciesielskie do mocowania belek. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts