Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gruntowa pompa ciepła Ecoforest ecoGeo 1-9 C2 + odwierty (2x90mb)

Recommended Posts

No to zaczynamy. Wybrałem pompę jak w temacie. Wczoraj firma zaczęła robić odwierty (2x90mb). Wczoraj zrobili jeden, dziś drugi. Za kilka tygodni przyjeżdża instalator wprowadzić sondy do domu i montować jednostkę wewnętrzną.
https://forum.murator.pl/topic/256174-gruntowa-pompa-ciep%C5%82a-ecoforest-ecogeo-1-9-c2-odwierty-2x90mb/

Odwierty wykonane, teraz czekam na ekipę, która będzie montować jednostkę wew. i wprowadzała sondy do kotłowni. Ale mam pytanie do osób, które mają odwierty: czy u Was firma wypełniała odwierty? U mnie stwierdzili, że jak jest glina, a u mnie tak jest, to nie trzeba, bo się samo zaciśnie. Wiem, że w skale powinno się odwiert wypełnić termocementem, a jak jest glina, to też trzeba, czy nie?
Doświadczony wiertacz powinien wiedzieć co robi. A jak chcesz wypełnić otwory termocementem to powiedz mu o tym tylko weź pod uwagę koszty. A tak dla Twojej wiedzy głównym składnikiem bentonitów i termocementów jest glina.
  • 1 month później...

No i jest.

Dzisiaj nastąpiło zakończenie instalacji i pierwsze uruchomienie. Temp. DZ - 13,4 ⁰C. Zobaczymy jak się będzie sprawowała. Teraz się zacznie sprawdzanie COP-ów i temperatur DZ.

pompa.jpg

Edytowane przez bpiter79
dodanie zdjęcia

Dzięki za dobre słowo.

Tak, producent to Hiszpania.

Będę co nieco tutaj wrzucał, jak również pytał bardziej doświadczonych użytkowników o poradę. Wiem, że na forumowiczach można polegać. Niech się sprawuje i nie drenuje portfela :)

Dzięki.

No COP pokazuje na razie tylko CWU. Ogrzewanie jeszcze nie odpalone. Wiadomo, że zawsze będzie niższe, gdy grzeje się samą wodę.. Mam nadzieję, że się trochę "podciągnie".

Jarać się COP-em latem przy grzaniu CWU..... Obniż temperaturę CWU i nie piłuj zasilania na 55C to COP będzie lepszy. Dolne źródło przy inwerterze dostanie bardziej po garach.
Dolne źródło przy inwerterze dostanie bardziej po garach.

A możesz napisać co masz na myśli?

PS. Czym ma się jarać jak pompę ma kilka dni? COPem ze środka zimy....;)