Maratoro 01.08.2020 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2020 (edytowane) Witajcie, Potrzebuje pomocy w naprawie/ wymianie nadproża. ( wymiana okien ) A wiec do rzeczy, nadproża w naszym domku z lat ok 80/90 ciężko dokładnie określić były wykonywane w taki sposób ze tworzono korytko do zalania z dwóch połówkowych pustaków i zalewano. Niestety nie włożyli tam żadnego zbrojenia i dodatkowo napakowali gruzu. Teraz po zdjęciu pustaków widać w nadprożu pustki. I teraz pytanie jak to poprawić lub naprawić ? W nadprożu obok zrobiłem to tak ze wyjąłem pustaki wsadziłem z jednej strony gotowe nadproze. Poczekałem aż zwiąże i wykułem nadproze betonowe. I znowu gotowiec. Wszystko wyszło ładnie. Natomiast roboty było od cholery. Najważniejsze pytanie czy jeżeli wrzuciłbym gotowe nadproze w miejsce pustkow i zostawił to nadproze jednocześnie uzupełniając ubytki betonem miało by to sens ? Dodam ze dom nie posiada wieńca betonowego lanego. Nad nadprożami i dookoła domu jest gzyms/wieniec z białej cegły na tym murłata( dach ).Niema również poddasza czy strychu. Wiec nadproża nie przenoszą dużych obciążeń. Edytowane 4 Sierpnia 2020 przez Maratoro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stezu 11.08.2020 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2020 Nie ma chyba bardziej racjonalnego rozwiązania, niż to które zrobiłeś. Dużo pracy to kosztuje, ale jest to poprawne działanie. Możesz pozostawić to nadproże betonowe, a usunąć same pustaki, bo nowe nadproże znajdzie się pod tym co pozostawiasz i wszystko się oprze na nowym. Należy jednak pamiętać o szczelnym wypełnieniu szczelin. Pozdrawiam,Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts