Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

WItam,

wydaje mi się, że jest u nas powszechna tendencja to przewymiarowania kotłów. Są one obliczane na ściany i okna o słabym współczynniku ciepła. W rezultacie kupuje się kotły o mocy 24 kW na domki o powierzchni 100 m2, kocioł pracuje tam oscylacyjnie zużywając więcej gazu.

Moim zdaniem dla dobrze ocieplonego domku o powierchni do 150 m2 wystarcza kocioł jednofunkcyjny o mocy np 4-13 kW + zasobnik 150l.

Przy zasobniku mamy większy komfort (szczególnie z cyrkulacją) oraz możemy wykorzystać kominek z płaszczem wodnym do podgrzewania CWU. Kocioł dwufunkcyjny powinnien musi mieć większą moc nominalną, a co za tym idzie większą moc minimalną.

https://forum.murator.pl/topic/25621-jaka-moc-kota-tyle-ile-w-projekcie-czy-wicej/page/2/#findComment-465441

Myśle że u mnie kocioł o mocy max 13,5 kW będzie wystarczający gdyż:

-będą mieszkały 2 osoby a od czasu do czasu 4

-brak wanny - prysznic-jedna łazienka

-możliwość obniżenia temp. na poddaszu użytkowym

Tak, zawór trójdrogowy ma być zainstalowany, Ceny nie pamiętam dokładnie ( ok 290pln chyba). Termet posiada w ofercie kompletne minikotłownie (kocioł,zasobnik z osprzętem, zawór, regulator tygodniowy) Dziś właśnie instalują kocioł.

Wczoraj z facetem od instalacji gazowej układaliśmy rurki i podłączenie do butli podziemnej. Do 2 w nocy :D

https://forum.murator.pl/topic/25621-jaka-moc-kota-tyle-ile-w-projekcie-czy-wicej/page/2/#findComment-465463

Myśle że u mnie kocioł o mocy max 13,5 kW będzie wystarczający gdyż:

-będą mieszkały 2 osoby a od czasu do czasu 4

-brak wanny - prysznic-jedna łazienka

-możliwość obniżenia temp. na poddaszu użytkowym

Tak, zawór trójdrogowy ma być zainstalowany, Ceny nie pamiętam dokładnie ( ok 290pln chyba). Termet posiada w ofercie kompletne minikotłownie (kocioł,zasobnik z osprzętem, zawór, regulator tygodniowy) Dziś właśnie instalują kocioł.

Wczoraj z facetem od instalacji gazowej układaliśmy rurki i podłączenie do butli podziemnej. Do 2 w nocy :D

https://forum.murator.pl/topic/25621-jaka-moc-kota-tyle-ile-w-projekcie-czy-wicej/page/2/#findComment-465471

U mnie (140 m kw) wiliczone i podane w projekcie zapotrzebowaie na ciepło jest ok. 10 kW. Dodatkowo ok 12 kW na grzanie wody użytkowej (dwie łazienki i kuchnia - nie wiem na ile osób to było liczone) czyli kocioł powinien mieć 22 kW.

Pozdrawiam

Sytuację mam jw opisane i co wy koledzy na moje obliczenia projektowe? Użytkowników będzie 3-4 i zamierzam mieć 100l zbiornik. Niby też mam 140 m kw, dom nowy, dobrze ocieplony, ale ta moc kotła 13kW to do mnie nie przemawia. Czy przy skrajnych przypadkach dużego poboru wody nie zabraknie mocy kotłowi do dogzrznia jej i domu??? Co sądzicię???

Czyżby zapas mocy przy obiczeniach był zbyt duży???

https://forum.murator.pl/topic/25621-jaka-moc-kota-tyle-ile-w-projekcie-czy-wicej/page/2/#findComment-465483

U mnie (140 m kw) wiliczone i podane w projekcie zapotrzebowaie na ciepło jest ok. 10 kW. Dodatkowo ok 12 kW na grzanie wody użytkowej (dwie łazienki i kuchnia - nie wiem na ile osób to było liczone) czyli kocioł powinien mieć 22 kW.

Pozdrawiam

Sytuację mam jw opisane i co wy koledzy na moje obliczenia projektowe? Użytkowników będzie 3-4 i zamierzam mieć 100l zbiornik. Niby też mam 140 m kw, dom nowy, dobrze ocieplony, ale ta moc kotła 13kW to do mnie nie przemawia. Czy przy skrajnych przypadkach dużego poboru wody nie zabraknie mocy kotłowi do dogzrznia jej i domu??? Co sądzicię???

Czyżby zapas mocy przy obiczeniach był zbyt duży???

neuron napisał:

Jesli cytujesz znaczy czytałeś . Czyż nie?

Brachol, siora, mama, tata może pies.

tylko wciagu tych 50 minut brakuje tak z (12 x (50-15)/50) 8.5 kWh.

po 4 godzinach i wszystkich domownikach to bedzie juz ponad 30 kWh, albo co do innych dociera bardziej 3 m3 gazu, albo 6 kg drewna. Czyli tyle braknie by w domu utrzymywała się stała temperatura.

Oczywiście to jest arytmetyka i liczby. Ja się zgadzam ale liczby po to są by rzeczywistość opisywać.

Liczby są receptą, tylko trzeba umieć je stosować. Maxymow zadał Ci konkretne pytanie - ile Twoim zdaniem spadnie temperatura przez te 50minut (czy nawet 2h?) Otóż w tradycyjnie wybudowanym domu temperatura spada w tempie nawet tylko 1C na dobę. Poza tym zapomniałeś, że ciepła woda w wannie stygnąc oddaje energię i ogrzewa dom. Tak więc rzeczywisty deficyt może wyniesie połowę tego co podałeś.

https://forum.murator.pl/topic/25621-jaka-moc-kota-tyle-ile-w-projekcie-czy-wicej/page/2/#findComment-465490

KvM

Po pierwsze nie dasz sobie ręki uciąć że będzie to jeden stopień.

Po drugie woda w wannie cieplo odda ale do powietrza, a w TRADYCYJNYM domku to ono pójdzie w komin szczególnie gdy na zewnątrz jest -16.

Po trzecie jak się coś mówi to warto by mieć jaieś argumenty iw związku z tym proponuję byś wyłączył ogrzewanie w domu o zarejestrował kiedy któś zacznie narzekać że zimno. Komfort to nie jest jak kupowanie benzyny może pół a może do pełna. Jest albo go nie ma.

Po czwarte wielu producentów za niemiecką normą podaje współczynniki NL i tabele doboru urządzeń do konkretnych sytuacji, a jak widać z wypowiedzi VPS jest doświadczalna wiedza i praktyka w tym zakresie.

Po piąte deficyt może być mniejszy ale z innego powodu. Trochę zbyt pesymistycznie przyjąłem pojemność wanny jako prawie dwukrotność pojemności zasobnika,

Niektóre słowa w twym poście traktuję jako zaczepkę. Bez odbioru.

https://forum.murator.pl/topic/25621-jaka-moc-kota-tyle-ile-w-projekcie-czy-wicej/page/2/#findComment-465635

KvM

Po pierwsze nie dasz sobie ręki uciąć że będzie to jeden stopień.

Po drugie woda w wannie cieplo odda ale do powietrza, a w TRADYCYJNYM domku to ono pójdzie w komin szczególnie gdy na zewnątrz jest -16.

Po trzecie jak się coś mówi to warto by mieć jaieś argumenty iw związku z tym proponuję byś wyłączył ogrzewanie w domu o zarejestrował kiedy któś zacznie narzekać że zimno. Komfort to nie jest jak kupowanie benzyny może pół a może do pełna. Jest albo go nie ma.

Po czwarte wielu producentów za niemiecką normą podaje współczynniki NL i tabele doboru urządzeń do konkretnych sytuacji, a jak widać z wypowiedzi VPS jest doświadczalna wiedza i praktyka w tym zakresie.

Po piąte deficyt może być mniejszy ale z innego powodu. Trochę zbyt pesymistycznie przyjąłem pojemność wanny jako prawie dwukrotność pojemności zasobnika,

Niektóre słowa w twym poście traktuję jako zaczepkę. Bez odbioru.

Powiem tak w odpowiedi na twoje wątpliwości ja mieszkam w domu szkieletowym tak, że o akumulacyjności raczej nie ma co mówić, stan rodziny 2 osoby dorosłe i dwójka dzieci.

Resztki włosów wyrywam sobie z głowy widząc ile wody zużywamy (głównie ciepłej) i nigdy nie było problemów ze spadkiem temperatury w czasie intensywnych kąpieli nigdy temperatura nie spadła o więcej niż 0,5 stopnia.

Kocioł jednofunkcyjny Vaillant 12 kW z zasobnikiem 120 l. Proponuję zwrócić uwagę że zakres modulacji pozwala uzyskać w tym kotle minimalną moc na poziomie 6,5 kW co mniej więcej odpowiada zapotrezbowaniu na ciepło budynku dobrze ocieplonego o powierzchni 100 m2 (przy minimalnej temperaturze zewnętrznej -20oC) a co gdy na dworze jest 0 albo +5??? A im większy kocioł tym minimalna moc osiągana przez kocioł jest wyższa i całą modulację można sobie wsadzić w .... 8)

https://forum.murator.pl/topic/25621-jaka-moc-kota-tyle-ile-w-projekcie-czy-wicej/page/2/#findComment-465707