terminux 16.11.2004 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2004 Nie wiem, czy ten temat już był - ale nie znalazłem. Pytanie - co według prawa budowlanego można wykonać samemu w domu? Czy np. do wykonania instalacji C.O. potrzebne są jakieś uprawnienia czy wystarczy, że np. kocioł gazowy zostanie zamontowany przez ludzi z jakimiś uprawnieniami (jakimi?) a rurki, grzejniki itp można zrobić we własnym zakresie? A instalacje wod-kan?, elektryczne? Czy ktoś może mnie oświecić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiapro1 17.11.2004 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2004 u znajomych wszystko robil wykonawca,na koniec przyprowadzil ludzi,sprawdzili dali pieczatke.Gorzej bylo z gazem,bo montaz pieca musi zrobic specjalista Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aib Marianna 17.11.2004 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2004 Prace ogólnobudowlane można wykonywać samemu, o ile ma się podstawowe umiejętności w tej dziedzinie i oczywiście wiedzę. Radzę jednak konsultować z fachowcami i uzgadniać z kierownikiem budowy, bo to on będzie podpisywał oświadczenie, że obiekt wykonano zgodnie ze sztuką budowlaną, przepisami, itp. Przy instalacjach trzeba uważać szczególnie; tu możesz być tylko "fizycznym" Pamiętaj, że przy zawiadomieniu o zakończeniu budowy musisz przedstawić m.inn.: protokół skuteczności zerowania inst. elektr., protokół rezystancji izolacji przewodów jw., protokół szczelności instalacji gazowej wraz ze świadectwami kwalifikacyjnymi osób wykonujących w/w pomiary. Te osoby będą musiały podpisać się pod tym co TY zrobiłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts