bydluck 03.08.2020 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2020 Hej, zleciłem wykonanie instalacji CO w mieszkaniu. Instalator zamontował nam kondensat dwufunkcyjny firmy Termet z serii Silver. Przy ostatnim spotkaniu otrzymałem instrukcję obsługi do tego pieca i zauważyłem że producent podaje informację aby zamontować zawory na wyjściu i wejściu z CO, dodatkowo należy zamontować filtr skośny do wody na powrocie z CO. U mnie wygląda to tak, bez zaworów i filtra: No i teraz pytanie czy jest to na tyle poważny błąd aby męczyć instalatora o dorzucenie brakujących elementów czy jednak nie ma to większego znaczenia? Jak to wygląda w waszej praktyce? A może że czepiam? Zawór byłyby przydatny w momencie demontażu pieca, nie byłoby konieczności spuszczania całej wody z obiegu. Z drugiej strony piec posłuży nam pewnie kilka lat zanim go wymienimy, więc siłą rzeczy przy jego wymianie zalalibyśmy układ nową wodą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 03.08.2020 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2020 (edytowane) Filtr koniecznie z zaworem przed i za . A tak naprawdę to separator zanieczyszczeń z magnesem.Pompy cyrkulacyjne stosowane obecnie mają magnesy stałe . Wszystko co ferromagnetyczne okleja wirnik pompy i ją zakleszcza.Są też filtry siatkowe z magnesem . Firmy moga nie uznać gwarancji na pompę zalepioną szlamem . Sprawa magnesu dotyczy instalacji która zawiera np stalowe grzejniki i rury Edytowane 3 Sierpnia 2020 przez fachman19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bydluck 04.08.2020 09:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2020 Jednak jest wszystko w porządku, po telefonicznej rozmowie z instalatorem okazało się że zawory są zamontowane. Nigdy wcześniej nie spotkałem się z tego typu rozwiązaniem. Otrzymałem zdjęcie i jest git także nie było tematu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts