Speed024 03.08.2020 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2020 Cześć Jestem obecnie na etapie generalnego remontu domu, wymiana ogrzewania itp. i na parterze muszę powiększyć pomieszczenia bo są niskie, stąd pomysł by skuć posadzkę itd. i wkopać się w ziemię o te 40,50 cm. 1. Czy robić to etapami skuwanie posadzki w różnych pokojach, bo obawiam się tego że jak skuję posadzkę w 3 pomieszczeniach która są obok siebie i wkopię się z 40 cm w ziemię, to mogę naruszyć konstrukcję domu, wolałbym to zrobić jednocześnie i by tak postało chwilę. 2. Jak zabezpieczyć fundamenty od środka, bo wkopując się w ziemię te 30,40 cm odsłonie fundamenty w pomieszczeniach, myślałem może o samym dysperbit ? Dodam że jest to dom z 1970r. i parter jest w obecnej chwili z pół metra w ziemi . Z góry dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 03.08.2020 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2020 Cześć Jestem obecnie na etapie generalnego remontu domu, wymiana ogrzewania itp. i na parterze muszę powiększyć pomieszczenia bo są niskie, stąd pomysł by skuć posadzkę itd. i wkopać się w ziemię o te 40,50 cm. 1. Czy robić to etapami skuwanie posadzki w różnych pokojach, bo obawiam się tego że jak skuję posadzkę w 3 pomieszczeniach która są obok siebie i wkopię się z 40 cm w ziemię, to mogę naruszyć konstrukcję domu, wolałbym to zrobić jednocześnie i by tak postało chwilę. 2. Jak zabezpieczyć fundamenty od środka, bo wkopując się w ziemię te 30,40 cm odsłonie fundamenty w pomieszczeniach, myślałem może o samym dysperbit ? Dodam że jest to dom z 1970r. i parter jest w obecnej chwili z pół metra w ziemi . Z góry dzięki za pomoc Odpowiadam Ci na kolejny post, jak widzę od piwnicy, aż po dach. Nie wiem czy odkopałeś gdzieś dom z zewnątrz?Aby przynajmniej zobaczyć jak budowany jest fundament i co to tak właściwie jest?Masz może jakieś plany tego domu? Dysperbit, jako izolacja p.wilgoci się do tego nie nadaje, bo najprawdopodobniej zagłębisz się poniżej izolacji poziomej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Speed024 03.08.2020 21:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2020 Dzięki jeszcze raz za odzew i pomoc, tak jak widać robię kapitalny remont domu i to wiążę się z pewną ilością pytań. Dom miał robioną instalację odwadniająca z 2 stron (nie przeze mnie) i z tego co pamiętam głębokość była na dobre 1,30m w dół. Na tym zdjęciu widać skutą kuchnię, i tam na wysokości rury na dole jest łączenie fundamentu z murem bo jest papa ? Także cały fundament jest mokry i miękki tak mi się wydaje, a główna ściana która jest oddzielona papą jest sucha i twarda. Planów domu nie mam, poza planem instalacji gazowej na której widać rozkład pomieszczeń itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Speed024 05.08.2020 19:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2020 Ktoś ma jakiś pomysł ? Bo zauważyłem że w miejscu łączenia fundamentów z ścianą jest dana papa, więc izolacja jest na tych ścianach zewnętrznych, ale ten fragment fundamentu który jest widoczny w pomieszczeniu jest głównie problemem, no i też ściany ,,działowo-nośne,, które nie mają żadnej izolacji . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Speed024 09.08.2020 00:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2020 Aktualizacja : Tak to obecnie wygląda : 1. Fundament betonowy 2. PAPA 3. Podmurówka 4. PAPA [ Do tego poziomu jest w ziemi ] 5. Ściana właściwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts