Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fundamenty od wewnątrz, podkop

Speed024

Recommended Posts

Cześć

Jestem obecnie na etapie generalnego remontu domu, wymiana ogrzewania itp. i na parterze muszę powiększyć pomieszczenia bo są niskie, stąd pomysł by skuć posadzkę itd. i wkopać się w ziemię o te 40,50 cm.

1. Czy robić to etapami skuwanie posadzki w różnych pokojach, bo obawiam się tego że jak skuję posadzkę w 3 pomieszczeniach która są obok siebie i wkopię się z 40 cm w ziemię, to mogę naruszyć konstrukcję domu, wolałbym to zrobić jednocześnie i by tak postało chwilę.

2. Jak zabezpieczyć fundamenty od środka, bo wkopując się w ziemię te 30,40 cm odsłonie fundamenty w pomieszczeniach, myślałem może o samym dysperbit ?

Dodam że jest to dom z 1970r. i parter jest w obecnej chwili z pół metra w ziemi .

Z góry dzięki za pomoc

Cześć

Jestem obecnie na etapie generalnego remontu domu, wymiana ogrzewania itp. i na parterze muszę powiększyć pomieszczenia bo są niskie, stąd pomysł by skuć posadzkę itd. i wkopać się w ziemię o te 40,50 cm.

1. Czy robić to etapami skuwanie posadzki w różnych pokojach, bo obawiam się tego że jak skuję posadzkę w 3 pomieszczeniach która są obok siebie i wkopię się z 40 cm w ziemię, to mogę naruszyć konstrukcję domu, wolałbym to zrobić jednocześnie i by tak postało chwilę.

2. Jak zabezpieczyć fundamenty od środka, bo wkopując się w ziemię te 30,40 cm odsłonie fundamenty w pomieszczeniach, myślałem może o samym dysperbit ?

Dodam że jest to dom z 1970r. i parter jest w obecnej chwili z pół metra w ziemi .

Z góry dzięki za pomoc

Odpowiadam Ci na kolejny post, jak widzę od piwnicy, aż po dach.

Nie wiem czy odkopałeś gdzieś dom z zewnątrz?Aby przynajmniej zobaczyć jak budowany jest fundament i co to tak właściwie jest?Masz może jakieś plany tego domu?

Dysperbit, jako izolacja p.wilgoci się do tego nie nadaje, bo najprawdopodobniej zagłębisz się poniżej izolacji poziomej.

• Like 1

Dzięki jeszcze raz za odzew i pomoc, tak jak widać robię kapitalny remont domu i to wiążę się z pewną ilością pytań.

Dom miał robioną instalację odwadniająca z 2 stron (nie przeze mnie) i z tego co pamiętam głębokość była na dobre 1,30m w dół.

Na tym zdjęciu widać skutą kuchnię, i tam na wysokości rury na dole jest łączenie fundamentu z murem bo jest papa ?

Także cały fundament jest mokry i miękki tak mi się wydaje, a główna ściana która jest oddzielona papą jest sucha i twarda.

117166232_2674806589287852_3514160515551673025_n.jpg?_nc_cat=102&_nc_sid=b96e70&_nc_ohc=VKUgXhsvAs0AX-vlFaX&_nc_ht=scontent-waw1-1.xx&_nc_tp=7&oh=4e9ea67969048cdb0385adcd9af3eb6b&oe=5F4E12F0

Planów domu nie mam, poza planem instalacji gazowej na której widać rozkład pomieszczeń itd.

117188358_316939276173685_2606173093457659037_n.jpg

Ktoś ma jakiś pomysł ? Bo zauważyłem że w miejscu łączenia fundamentów z ścianą jest dana papa, więc izolacja jest na tych ścianach zewnętrznych, ale ten fragment fundamentu który jest widoczny w pomieszczeniu jest głównie problemem, no i też ściany ,,działowo-nośne,, które nie mają żadnej izolacji .