Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kupilem dzialke i mam pytanie

Daroll

Recommended Posts

mam juz zalatwioe ksiegi wieczyste.

i wybrany juz prawie projekt.

psauje on oczywiscie do dziaki

teraz moje pytanie dla was expertow .

kiedy bylem w Urzedzie miejsckim to powiedziano mi ze mam sie udac do pewnego Pana architekta i zakupic od niego caly plan zagospodarowania bo on robil pod osiedle caly plan

troche mnie to dziwi bo mysle sobie ze jak pojde sam do urzedu i bede chcial plan zagospodarowania to powinni mi chyba sprzedac mapki 1:500 i z ta mapka ide do geodety zeby mi wytyczyl na polu dzialke (chociaz slupki sa ,ale tak dla pewnosci )i wystyczyl gdzie ma stac dom

czy dobrze rozumuje??

i w urzedzie powiedzieli ze mam isc do ENERGETYKI,WOD/KAN/i do GAZOWNI O POZWOLENIA NA PRZYLACZE.

kto mi doradzi co mam zrobic?? bo po przylacza tak czy tak mam isc ,tylko zastanawia mnie ten Pan architekt??czy koniecznie musze z nim zalatwiac??

pozdrawiam

ps czy to jest dobry dzial na to pytanie???

przy oddaniu wniosku o pozwolenie na budowe z zalaczonym projektem potrzebujesz tez dac plan zagodpodarowania dzialki. zrobi Ci to ten sam architekt któremu zlecisz adaptacje projektu (i ew. zmiany).

NIE musisz isc akurat do tego architekta a urzedniki to pieprzone naganiacze dla swoich. tym bardziej ze Pan bedzie 2 x drozszy od innych - jak to zwykle bywa z polecanymi przez urzad.

Ale tak czy inaczej wizyta u architekta Cie czeka.

Mapy, które dostaniesz z urzedu bedziesz musial zaniesc do geodety (jesli nie są zaktualizowane) - na tym podkladzie dopiero architekt wrysuje plan zagospodarowania dzialki.

jesli myslales ze projekt za 1000zł z katalogu to koniec wydatkow z projektem to niestety pomylka.

a po uzgodnienia albo umowy do zakladow zarzadzającymi mediami takze musisz isc, choc mozesz to zlecic tez architektowi

a geodeta wytyczal bedzie dopiero dom jak dostaniesz pozwolenie na budowe

to by bylo na tyle

powodzenia

a, i jeszcze jedno... rozumiem ze wybrany projekt pasuje do zapisow w planie miejscowym albo warunkow zabudowy...

przy oddaniu wniosku o pozwolenie na budowe z zalaczonym projektem potrzebujesz tez dac plan zagodpodarowania dzialki. zrobi Ci to ten sam architekt któremu zlecisz adaptacje projektu (i ew. zmiany).

DAROLL :tzn architekt u ktorego np kupie projekt??

NIE musisz isc akurat do tego architekta a urzedniki to pieprzone naganiacze dla swoich. tym bardziej ze Pan bedzie 2 x drozszy od innych - jak to zwykle bywa z polecanymi przez urzad.

DAROLL:ilemoze kosztowac to? bo iwem ze geodeta ok 300-400zl?

Ale tak czy inaczej wizyta u architekta Cie czeka.

Mapy, które dostaniesz z urzedu bedziesz musial zaniesc do geodety (jesli nie są zaktualizowane) - na tym podkladzie dopiero architekt wrysuje plan zagospodarowania dzialki.

DAROLL: tzn architek wkomponuje moj projektw ta dzialke??

jesli myslales ze projekt za 1000zł z katalogu to koniec wydatkow z projektem to niestety pomylka.

DAROLL: nie myslalem nie 1000 tylko 1500 :)

a po uzgodnienia albo umowy do zakladow zarzadzającymi mediami takze musisz isc, choc mozesz to zlecic tez architektowi

DAROLL: sam to zalatwie

a geodeta wytyczal bedzie dopiero dom jak dostaniesz pozwolenie na budowe

to by bylo na tyle

powodzenia

a, i jeszcze jedno... rozumiem ze wybrany projekt pasuje do zapisow w planie miejscowym albo warunkow zabudowy...

nie wiem czy ten sam u ktorego kupujesz - jesli kupujesz z pracowni z daleka to na pewno nie - jakis z twojej okolicy.

tak - architekt musi Ci wrysowac ten projekt w mapke - nazywa sie to adaptacja projektu, kosztuje roznie - od 500 do 1500 zł, mozesz tez zamowic ew. zmiany w projekcie - to tez podraza

JAK MYSLISZ ILE ZASPIEWA TEN KTORY JUZ MAM MAPE CAL A ZI ZAADOPTUJE MI TEN PROJEKT?? jestem wtedy zwolniony z geodety ?? jezeli on mi to naniesie na mape? slupki na rogachh sa wkopane przez urzad ale nie mam na dom , za 2 dni wybieram sie do niego wiec zobacze ile mi powie zawsze moge pojsc jeszcze do drugiego.