Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zacienienie, diody bocznikujące i ich działanie

gino1977

Recommended Posts

Witam,

Taka sytuacja.

Instalacja jest nowa. Ma 4.2 kwp i 12 paneli. Falownik Sofar Solar 4.4

Zauważyłem, że teraz codziennie około godziny 9:10 zaczyna się właściwa produkcja prądu. Innymi słowy - przed tą godziną mam około 350 W, natomiast po, jest nagły strzał i instalacja wskakuje na 1500-1700W. Domyślam się, że ma to związek z zacienieniem.

I tutaj moje pytanie - czy jest to możliwe, że diody bocznikujące nie działają u mnie prawidłowo?

Pan od instalacji twierdzi, że przy znacznum zacienieniu tylu paneli jest to naturalne zjawisko. Nie daje mi to jednak spokoju. W załączeniu dach tuż przed skokiem w produkcji.

Pozdrawiam dach2.jpg

Twoje panele są podłączone szeregowo. Prąd płynący w obwodzie, jest równy prądowi najsłabszego elementu. Gdy chociażby jeden z paneli zostanie zacieniony, instalacja straci moc – i to dość wyraźnie. Właśnie dlatego diody bocznikujące wprost wyłączają zasłonięty panel, co zmniejsza straty i chroni przed awarią.

Zjawisko odwróconej polaryzacji może stać się przyczyną przepalenia ogniwa fotowoltaicznego. Aby wyeliminować to zagrożenie, producenci modułów fotowoltaicznych stosują w swoich produktach diody bypass, jest ich nieraz kilka. Ich obecność w module przynosi pożyteczny efekt przepływu prądu poza zasłoniętym ogniwem (co może nastąpić chociażby w efekcie załamania pogody, nagromadzenia ptasich odchodów, zasypania liśćmi itp.)

Twój instalator ma rację, bo zachowuje się w takim zestawieniu normalnie.

Szkoda, że analizując zacienienie nie doradził ci mikro-inwerterów było by bardziej optymalnie.

Tak - rozumiem problem wstecznej polaryzacji, hotspotów etc.

Jedna rzecz jest dla mnie wykluczająca się - skoro mam diody, które omijają zacieniony moduł, to w jaki sposób są mi one pomocne, gdy przy takim zacienieniu jak na zdjęciu mam uzysk zaledwie kilkaset wat. Jeżeli dioda pozwala na pominięcie nieużywanego modułu to zakładałem, że reszta będzie generować sporo prądu mimo zacienienia.

Na zdjęciu widać panel tuż koło okna włazowego. Jak odsłonił się on całkowicie to instalacja ruszyła z dużą mocą.Stało się to dosłownie 3 minuty po zdrobieniu zdjęcia. Stąd moje podejrzenie, że ten jeden panel ma źle działające diody.

Tak - rozumiem problem wstecznej polaryzacji, hotspotów etc.

Jedna rzecz jest dla mnie wykluczająca się - skoro mam diody, które omijają zacieniony moduł, to w jaki sposób są mi one pomocne, gdy przy takim zacienieniu jak na zdjęciu mam uzysk zaledwie kilkaset wat. Jeżeli dioda pozwala na pominięcie nieużywanego modułu to zakładałem, że reszta będzie generować sporo prądu mimo zacienienia.

Na zdjęciu widać panel tuż koło okna włazowego. Jak odsłonił się on całkowicie to instalacja ruszyła z dużą mocą.Stało się to dosłownie 3 minuty po zdrobieniu zdjęcia. Stąd moje podejrzenie, że ten jeden panel ma źle działające diody.

Co to za moduły, nie przypadkiem dwu połówkowe? wrzuć wykres napięcia i prądu z tego stringu

Ta technologia połówek, czyli sześć obwodów z trzema diodami jeżeli chodzi o zacienienia to się nie sprawdza, moduł się zachowuje jakby tych diod nie było, a z opisu wychodzi że działa skuteczniej od tych z trzema obwodami. Też na jednej z instalacji mam połówkowe jasolar, sensowną moc osiągają tak po 9 i tego blokowania części modułu właśnie w czasie budzenia się instalacji nie ma, natomiast zacienienie które się pojawi już podczas pracy to blokuje część zacienioną, obniżając napięcie i utrzymując prąd na podobnym poziomie

Na zdjęciu masz zacienione 5 paneli i zapewne to jest przyczyną. Napięcie mocno spada jak inwerter próbuje obciążyć string. Napięcie spada mu poniżej jego "akceptacji" i nie próbuje dalej go obciążać, występuje zjawisko takie jak przy pochmurnym niebie. Jak "odcieni" Ci się jeden panel a pozostaną 4, napięcie już tak drastycznie nie spada. Inwerter bardziej obciąży string, diody w pozostałych zacienionych panelach, zadziałają i produkcja energii wzrasta.

Ot taka moja "teoria" :).

• 2 weeks później...

Hello,

No to wyjaśnienie zagadki dla tych co mają podobny problem lub trafią na to forum z podobnym pytaniem:

Sytuacja powtarzała się u mnie przy zacienieniu tylko dwóch paneli w połowie, stąd nie dawało mi to spokoju.

Przyczyną było nieprawidłowe ustawienie w falowniku skanu MPPT. Parametr ten prawdopodobnie był wyłączony, co skutkowało tym, że przy zacienieniu instalacja pracowała z mocą najsłabszego ogniwa.

Diody bypass nic nie dawały, bo aby wymusić ich działanie to falownik musiałby najpierw spróbowac obciążyć string. Diody działały dopiero po ustawieniu skanowania a wcześniej po wyłączeniu i włączeniu falownika.

Teraz wyraźnie na wykresach widać, że już znacznie wcześniej rano spada napięcie i natężenie prądu skacze do góry. Czyli jest dobrze.

Parametr mam ustawiony na 15 min. Skanowanie oznacza chwilową przerwę w produkcji, więc będę jeszcze próbował zmienić tą częstotliwość i znaleźć złoty środek.

Pozdrawiam.

#mpptscan #zacienienie #późnystartinstalacji #diodybypass #słabaefektywnośćfotowoltaiki #skanowaniemppt

Hello,

No to wyjaśnienie zagadki dla tych co mają podobny problem lub trafią na to forum z podobnym pytaniem:

Sytuacja powtarzała się u mnie przy zacienieniu tylko dwóch paneli w połowie, stąd nie dawało mi to spokoju.

Przyczyną było nieprawidłowe ustawienie w falowniku skanu MPPT. Parametr ten prawdopodobnie był wyłączony, co skutkowało tym, że przy zacienieniu instalacja pracowała z mocą najsłabszego ogniwa.

Diody bypass nic nie dawały, bo aby wymusić ich działanie to falownik musiałby najpierw spróbowac obciążyć string. Diody działały dopiero po ustawieniu skanowania a wcześniej po wyłączeniu i włączeniu falownika.

Teraz wyraźnie na wykresach widać, że już znacznie wcześniej rano spada napięcie i natężenie prądu skacze do góry. Czyli jest dobrze.

Parametr mam ustawiony na 15 min. Skanowanie oznacza chwilową przerwę w produkcji, więc będę jeszcze próbował zmienić tą częstotliwość i znaleźć złoty środek.

Pozdrawiam.

#mpptscan #zacienienie #późnystartinstalacji #diodybypass #słabaefektywnośćfotowoltaiki #skanowaniemppt

Poproszę o wykresy mocy, napięcia i prądu z takim aktywnym skanowaniem i porównaj uzyski z przed i po włączeniu tej funkcji, zacienienia są różne i może to u Ciebie daje efekty na plus, ja też robiłem próby (może za krótkie bo instalacja nie u mnie) ale pozostawiłem instalację bez aktywnej funkcji skanowania, w/g obserwacji to uzyski mniejsze

21,5 kwh vs 24 kwh

mam 4.2 kwp

Jak pisałem wykres ładniejszy no i przyrost energii do tej godziny 10:20 gdzie moduły nie są już zacienione to realne jakieś 1 - 1,5 kWh na korzyść 12.08, ale też wtedy nasłonecznienie było troche większe niż 07.08

Witam,

w moim Sofarze wykresy napięcia i prądu z dwóch stringów są praktycznie takie same, przy zacienieniu chmurami jest wykres typu piła.

Pzdr

Ale też o 8:20 następuje gwałtowne jakby odetkanie i wzrost prądu o 2 A i być może włączenie opcji skanowania jak zrobił to @gino1977 coś by poprawiło bo to jednak 10 kW.