Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Połączyłem się przez konto instalatora z moim Huawei i okazuje się, że w opcjach jest coś takiego - MPPT multi-peak scanning. Oczywiście jest ustawiona na OFF.

Jako, że inwerter śpi dopiero jutro rano spróbuję uruchomić tę opcję i zobaczę czy coś się zmieni z uzyskiem.

Ja rano ustawiłem w swoim Huawei - zostawiłem domyślne 10 minut. Niestety dziś nie sprawdzę czy coś daje na moją nieszczęsną jaskółkę i jej cień bo od rana pada. zobaczymy jutro rano.

Mieciu-ja tam nie widzę żadnej różnicy na wykresach przed i po zmianą czasu (15min) mppt.

Zresztą mogłem mieć podobnie ustawione-przy wejściu do menu były gwiazdki...

Pisałem wcześniej że ja też żadnej poprawy nie zauważyłem, nawet uważam że uzysk był gorszy. Z dzisiejszego wykresy Twojej instalacji też widać że nic się nie zmieniło, gwałtowny wzrost o 8:40, wcześniej brałem pod uwagę dzień 01.08. Ale u innych taka zmiana parametrów pomogła jak chociażby @gino1977
Pisałem wcześniej że ja też żadnej poprawy nie zauważyłem, nawet uważam że uzysk był gorszy. Z dzisiejszego wykresy Twojej instalacji też widać że nic się nie zmieniło, gwałtowny wzrost o 8:40, wcześniej brałem pod uwagę dzień 01.08. Ale u innych taka zmiana parametrów pomogła jak chociażby @gino1977

Dzięki za info-to teraz jak masz ustawione ?Jaka wartość jest właściwa wg Twojej oceny dla mojej instalacji ?

Witam,

porównałem na wykresach pracę z włączonym skanowaniem mppt co 15 min i wyłączonym.

Nie widzę żadnej różnicy , więc zostawiłem wyłączone.

Poniżej wykresy z ustawieniami j/w-może ktoś (np Miecio) coś wykuka.

Tymczasem

bez skanowania mppt.jpg

ze skanem  mppt.jpg

Z tych wykresów co przedstawiłeś to żadnych wniosków, musi być słonecznie aby była widoczna granica cienia, dla przykładu weź z 26.08 gdzie od 8:40 do 8:50 moc skacze o 2,4 kW i tu włączenie skanowania powinno ten wykres wygładzić i ta moc powinna rosnąć stopniowo od 6:40, tak jak przedstawił to na wykresach w poście #15 @ gino 1977 ale jak pisałem mimo że mam taką instalację z brzydkim wykresem to uaktywnienie skanowania w moim przypadku nie pomogło

26.08.bobrow.jpg

Wreszcie pierwszy od włączenia skanowania MPPT słoneczny poranek. No i wygląda na to, że jest różnica. Do czasu jak całe panele są zasłonięte jaskółką to wiadomo - nic się nie zmienia. Natomiast później gdy panele są częściowo zacienione to wygląda na to, że wykres zrobił się bardziej łagodny. Muszę poobserwować ale wstępnie zostawiam opcję włączoną.

Tak wygląda wykres uzysku przed włączeniem opcji:

przed.jpg

a tak to wygląda po włączeniu opcji:

po.jpg

Oczywiście chodzi o poranek. Widać różnicę.

A tak wygląda napięcie i natężenie przed:

prąd przed.jpg

i po włączeniu skanowania:

prąd po.jpg

Edytowane przez kedlaw0

Nie mam jak sprawdzić bo nie ma porównywalnego pełnego słońca dnia.

Jednak patrząc na te dwa dni co wstawiłem zdjęcia to po zmianach, mimo że 3.09 dzień był mniej słoneczny to uzysk był większy niż 22.08.

Faktycznie ciężko znaleźć jakieś okresy o podobnych parametrach natężenia oświetlenia. Tu by potrzeba brac pod uwagę nie pojedyncze dni a jakiś dłuższy okres np. rok