Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zacienienie, diody bocznikujące i ich działanie

gino1977

Recommended Posts

Pisałem wcześniej że ja też żadnej poprawy nie zauważyłem, nawet uważam że uzysk był gorszy. Z dzisiejszego wykresy Twojej instalacji też widać że nic się nie zmieniło, gwałtowny wzrost o 8:40, wcześniej brałem pod uwagę dzień 01.08. Ale u innych taka zmiana parametrów pomogła jak chociażby @gino1977

Pisałem wcześniej że ja też żadnej poprawy nie zauważyłem, nawet uważam że uzysk był gorszy. Z dzisiejszego wykresy Twojej instalacji też widać że nic się nie zmieniło, gwałtowny wzrost o 8:40, wcześniej brałem pod uwagę dzień 01.08. Ale u innych taka zmiana parametrów pomogła jak chociażby @gino1977

Dzięki za info-to teraz jak masz ustawione ?Jaka wartość jest właściwa wg Twojej oceny dla mojej instalacji ?

Z tych wykresów co przedstawiłeś to żadnych wniosków, musi być słonecznie aby była widoczna granica cienia, dla przykładu weź z 26.08 gdzie od 8:40 do 8:50 moc skacze o 2,4 kW i tu włączenie skanowania powinno ten wykres wygładzić i ta moc powinna rosnąć stopniowo od 6:40, tak jak przedstawił to na wykresach w poście #15 @ gino 1977 ale jak pisałem mimo że mam taką instalację z brzydkim wykresem to uaktywnienie skanowania w moim przypadku nie pomogło

26.08.bobrow.jpg

Wreszcie pierwszy od włączenia skanowania MPPT słoneczny poranek. No i wygląda na to, że jest różnica. Do czasu jak całe panele są zasłonięte jaskółką to wiadomo - nic się nie zmienia. Natomiast później gdy panele są częściowo zacienione to wygląda na to, że wykres zrobił się bardziej łagodny. Muszę poobserwować ale wstępnie zostawiam opcję włączoną.