kedlaw0 22.08.2020 23:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2020 Połączyłem się przez konto instalatora z moim Huawei i okazuje się, że w opcjach jest coś takiego - MPPT multi-peak scanning. Oczywiście jest ustawiona na OFF.Jako, że inwerter śpi dopiero jutro rano spróbuję uruchomić tę opcję i zobaczę czy coś się zmieni z uzyskiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 23.08.2020 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2020 Witamustawiłem na moim Sofarku 15min skanowanie mppt.Zobaczymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kedlaw0 23.08.2020 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2020 Ja rano ustawiłem w swoim Huawei - zostawiłem domyślne 10 minut. Niestety dziś nie sprawdzę czy coś daje na moją nieszczęsną jaskółkę i jej cień bo od rana pada. zobaczymy jutro rano. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 24.08.2020 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2020 Mieciu-ja tam nie widzę żadnej różnicy na wykresach przed i po zmianą czasu (15min) mppt.Zresztą mogłem mieć podobnie ustawione-przy wejściu do menu były gwiazdki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miecio 301 24.08.2020 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2020 Pisałem wcześniej że ja też żadnej poprawy nie zauważyłem, nawet uważam że uzysk był gorszy. Z dzisiejszego wykresy Twojej instalacji też widać że nic się nie zmieniło, gwałtowny wzrost o 8:40, wcześniej brałem pod uwagę dzień 01.08. Ale u innych taka zmiana parametrów pomogła jak chociażby @gino1977 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 24.08.2020 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2020 Pisałem wcześniej że ja też żadnej poprawy nie zauważyłem, nawet uważam że uzysk był gorszy. Z dzisiejszego wykresy Twojej instalacji też widać że nic się nie zmieniło, gwałtowny wzrost o 8:40, wcześniej brałem pod uwagę dzień 01.08. Ale u innych taka zmiana parametrów pomogła jak chociażby @gino1977 Dzięki za info-to teraz jak masz ustawione ?Jaka wartość jest właściwa wg Twojej oceny dla mojej instalacji ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miecio 301 24.08.2020 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2020 Ja ten parametr odnośnie skanowania zostawiłem nieaktywny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 24.08.2020 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2020 Ja ten parametr odnośnie skanowania zostawiłem nieaktywny No i ja też wyłączyłem-zobaczymy czy będzie różnica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 27.08.2020 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2020 Witam, porównałem na wykresach pracę z włączonym skanowaniem mppt co 15 min i wyłączonym. Nie widzę żadnej różnicy , więc zostawiłem wyłączone. Poniżej wykresy z ustawieniami j/w-może ktoś (np Miecio) coś wykuka. Tymczasem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miecio 301 29.08.2020 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2020 Z tych wykresów co przedstawiłeś to żadnych wniosków, musi być słonecznie aby była widoczna granica cienia, dla przykładu weź z 26.08 gdzie od 8:40 do 8:50 moc skacze o 2,4 kW i tu włączenie skanowania powinno ten wykres wygładzić i ta moc powinna rosnąć stopniowo od 6:40, tak jak przedstawił to na wykresach w poście #15 @ gino 1977 ale jak pisałem mimo że mam taką instalację z brzydkim wykresem to uaktywnienie skanowania w moim przypadku nie pomogło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kedlaw0 03.09.2020 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2020 Wreszcie pierwszy od włączenia skanowania MPPT słoneczny poranek. No i wygląda na to, że jest różnica. Do czasu jak całe panele są zasłonięte jaskółką to wiadomo - nic się nie zmienia. Natomiast później gdy panele są częściowo zacienione to wygląda na to, że wykres zrobił się bardziej łagodny. Muszę poobserwować ale wstępnie zostawiam opcję włączoną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miecio 301 03.09.2020 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2020 Podrzuć wykresy z przed i po włączeniu skanowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kedlaw0 06.09.2020 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2020 (edytowane) Tak wygląda wykres uzysku przed włączeniem opcji: a tak to wygląda po włączeniu opcji: Oczywiście chodzi o poranek. Widać różnicę. A tak wygląda napięcie i natężenie przed: i po włączeniu skanowania: Edytowane 6 Września 2020 przez kedlaw0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miecio 301 09.09.2020 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2020 Wykres jak najbardziej ładniejszy, o czym było wcześniej tylko czy uzysk dobowy też większy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kedlaw0 09.09.2020 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2020 Nie mam jak sprawdzić bo nie ma porównywalnego pełnego słońca dnia.Jednak patrząc na te dwa dni co wstawiłem zdjęcia to po zmianach, mimo że 3.09 dzień był mniej słoneczny to uzysk był większy niż 22.08. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miecio 301 09.09.2020 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2020 Faktycznie ciężko znaleźć jakieś okresy o podobnych parametrach natężenia oświetlenia. Tu by potrzeba brac pod uwagę nie pojedyncze dni a jakiś dłuższy okres np. rok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts