SylwesterB 05.08.2020 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2020 Witam, Zamierzam za jakiś czas ogrodzić dom, chciałbym żeby ogrodzenie było estetyczne, w miarę tanie oraz odgradzało od (coraz bardziej) ruchliwej drogi z boku domu. Oczywiście jedną z najtańszych opcji jest panel ogrodzeniowy na podmurówce prefabrykowanej, ale nie wygląda pięknie, ochrona od dźwięku, nawet za barierą z krzewów jest słaba. Zastanawiałem się czy nie zlecić wykonania podmurówki oraz solidnych słupków firmie, a następnie samemu nie dołożyć do tego odpowiednio zakonserwowanych desek w poziomie z pewnymi odstępami (patrz załącznik, tylko tam są chyba kompozytowe). Mam dostęp do desek z tartaku z nowoczesną suszarnią, dałbym deskę 25 lub nawet 32, słupki pewnie 80x80 solidniejsze, odstępy raczej max. 200 cm, do tego ceowniki do słupków pod kolor. Tylko pytanie czy to ma sens? Czy takie słupki utrzymają napór wiatru, ciężar desek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xdotka 31.08.2020 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2020 (edytowane) Mamy podobne ogrodzenie drewniane częściowo na podmurówce betonowej wylewanej (konieczna była jako murek oporowy), częściowo na podmurówce systemowej, tylko zabetonowane słupki. Słupki 8x8 z blachy 3mm w rozstawie co 2,5m. Deski poziome 28 mm grubości 14,5 cm szerokości mocowane do pionowych również w połowie długości. Niedawno nieźle wiało i ogrodzenie stoi. Trzy pierwsze ogrodzenie od środka, ostatnie z zewnątrz. Edytowane 3 Września 2020 przez xdotka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 05.09.2020 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2020 Deski są przykręcone wyłącznie na wkrętach, tak by? Bo zastanawiam się czy silny wiatr może wyrwać wkręty z drewna ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xdotka 06.09.2020 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2020 Tak, na wkręty, na śruby są mocowane pionowe deski do słupków. Około 10 wkrętów każda, z czego 4 od wewnątrz ogrodzenia, a pozostałe od zewnątrz. Wkręty są długości takiej, że prawie przechodzą przez obie deski. Nie ma szans, żeby to wyrwało. Była już raz niezła wichura. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iroqez82 28.05.2021 05:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2021 Witam można prosić o jakiś kontakt z Panią?bo będę miał takie same deski co Pani i chciałbym zapytać o kilka rzeczy.Mój email [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coachu13 31.05.2021 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2021 Kupiłeś te panele czy skręcałeś to sam ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukas.lukas 17.03.2022 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2022 Xdotka Twój plot wygląda rewelacyjnie! Chętnie bym skopiował, możesz mi powiedzieć w jaki sposób go zbudowałas? Jakie/jakiego typu elementy zostały użyte do zamocowania deski pionowej do słupka metalowego ? Coś tam widać na zdjęciu, ale nie jestem w stanie określić co to Zapewne najpierw zostały zamontowane słupki - podmurowka - pionowe deski do słupków - i teraz docinalas deski poziome ? Jakie przerwy pomiędzy deskami ? Z góry dzięki za odpowiedź, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts