tadek125 06.08.2020 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2020 WitamProszę o pomoc w zniwelowaniu uderzeń wody. Problem występuje tylko na ciepłej wodzie i jak wiadomo na bateriach szybkozamykających.Zamontowałem tłumik uderzeń - nie pomogło nic.Uderzenia występują zarówno na parterze jak i na poddaszu.Mam wymiennik 300 litrowy. Czy pomogło by zamontowanie jakiegoś zbiornika przeponowego?Tylko jak duży i w którym miejscu? Zakupiony tłumik montowałem mniej więcej na środku instalacji - nie pomogło,drugie podejście - zamontowałem możliwie jak najbliżej baterii (zaraz za zaworem gdzie przykręcam wężyk baterii) - nie pomogłoMontowałem takie coś https://baterielazienkowe.com/tlumik-uderzen-hydraulicznych-525040-caleffi-antishock-p-15248.html Wydaje mi się że problem leży w zbyt małej pojemności tłumikadlatego zastanawiam się nad zbiornikiem przeponowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 08.08.2020 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2020 A ja się spytam przecież masz na cwu zespół bezpieczeństwa który ma w sobie zbiornik przeponowy - po co Ci drugi?A może go nie masz i gdy zakręcasz cwu następuje wyrównanie ciśnienie w rurociągu i tzw "strzał" w instalacji?Jeśli nie masz to dobrze - kombinujesz - powinieneś mieć.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts